V akých intervaloch je potrebné komín kontrolovať, stanovujú v závislosti od ich výkonov výrobcovia, resp. stavbári. Odborníci však radia kontrolovať ich funkčnosť pravidelne – minimálne jedenkrát ročne. Pravidelne kontrolovať a čistiť treba nielen klasické komíny napojené na krb či pec, ale aj tie, ktoré sú napojené na kondenzačné kotly. „Ak je komín zanesený sadzami, zúži sa prieduch, ktorý odvádza spaliny do ovzdušia. Komín má v takom prípade horší ťah a čím je viac zanesený, tým horšia je jeho funkcia,“ vysvetľuje Miroslav Ledecký, prezident Komory kominárov Slovenska.
Zákon priamo neprikazuje pravidelnú prehliadku kominárom, komín si teda môže skontrolovať a vyčistiť aj majiteľ domu či prevádzky. Certifikovaný kominár je však odborne vyškolený a okrem prehliadky a prípadného odstránenia nedostatkov vám vystaví aj doklad o údržbe komína. Revízia certifikovaným kominárom je v porovnaní so škodami, ktoré môže nefunkčný komín spôsobiť, finančne prijateľná. Cena sa pohybuje od 10 do 30 eur za revíziu. Ako upozornil M. Ledecký, prevenciou požiaru je okrem pravidelnej kontroly aj používanie správneho paliva: „Nedokonalé či nesprávne palivo môže spôsobiť vysokú teplotu horenia, pri ktorej sa môžu vznietiť sadze v komíne a spôsobiť jeho narušenie a následný požiar.“