Na dovolenke v Turecku, ale aj v Škandinávii ušetríte

Veľká časť Slovákov sa v lete vyberá za oddychom mimo krajín eurozóny. Vývoj kurzu tamojšej meny ovplyvňuje to, koľko v konečnom dôsledku minú za ubytovanie, stravovanie, pohonné látky alebo na iné výdavky.

09.07.2019 09:00
Turecko, leto, more, dovolenka, pláž Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ak sa totiž euru v porovnaní s menou používanou v dovolenkovej destinácii darí, môžu si dovoliť viac. Naopak, pri jeho oslabovaní si môžu za rovnakú sumu dovoliť menej. V ČSOB sa pozreli bližšie na to, ako sa vyvíjali menové kurzy v úvode tohtoročnej dovolenkovej sezóny oproti vlaňajšku. Z porovnania júnových dát vyplýva, že vývoj praje aj tento rok najmä dovolenkárom v Turecku (+21,36%), ale aj tým, ktorí sa vyberú na sever do Škandinávie,

Populárne destinácie

V zozname najpopulárnejších dovolenkových destinácii medzi Slovákmi nechýba ani tento rok susedné Česko, Maďarsko, Chorvátsko či Turecko. Nakoľko ani jedna z týchto krajín nie je v eurozóne, vývoj tamojšej meny ovplyvňuje to, koľko dovolenkári v danej krajine v konečnom dôsledku minú za nákupy a služby. Teda to, koľko peňazí dostanú v prepočte za jedno euro.

„Aj v tomto prípade odporúčame uprednostniť platobné karty pred nosením a zamieňaním väčšej hotovosti. Nielen z pohľadu komfortu a bezpečnosti. Pri platbe kartou v krajine mimo eurozóny sa totiž výsledná suma prepočítava devízovým kurzom, a ten je pre našinca výhodnejší,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Euro voči českej korune v porovnaní s júnom minulého roka oslabilo. To znamená, že za jedno euro dostane dovolenkár v prepočte menej českých korún ako vlani. Rozdiel je na úrovni 0,67%. Len nepatrne sa zmenil kurz maďarského forintu, o 0,04% v neprospech našinca. Naopak, oproti vlaňajšku posilnilo euro voči chorvátskej kune (+0,35%), vďaka čomu dovolenkári v tejto krajine ušetria.

„Skokanom“ roka je aj túto sezónu turecká líra. Kým vlani v júni dostal Slovák za jedno euro 5,41 TRY, tento rok je to 6,56 TRY (+21,36%). Celkovo od leta 2014 euro voči tureckej líre posilnilo až o 121%. V prípade bulharského levu sa kurz v medziročnom porovnaní nezmenil. „V tejto súvislosti dovolenkárom odporúčame, aby si vopred overili, či si hotovosť v cudzej mene majú po návrate na Slovensko ako vymeniť naspäť na eurá. Niektoré meny z dovolenkových destinácii totiž nie je možné na Slovensku zameniť vôbec, a to ani v bankách, ani v zmenárňach,“ upozorňuje Jamborová. Zároveň platí, že banka neprijíma v rámci zmenárenských služieb mince, iba bankovky.

Euro silnejšie voči severským menám , slabšie voči ázijským

Spomedzi sledovaných mien zaznamenala európska mena jedny z najvýraznejších oslabení práve voči ázijským menám. Menej ako vlani tak dostanú dovolenkári v prepočte za jedno euro v Thajsku (-7,36%), na Filipínach (-5,82%) aj v Indonézii (-2,03%). Tieto krajiny však zostávajú z pohľadu nákladov na tamojšie služby či tovary pre našincov stále cenovo atraktívne aj po týchto zmenách. Oproti vlaňajšku euro posilnilo voči severským menám.

A tak na vývoji kurzov môžu ušetriť tí, ktorí v lete namieria napríklad do Švédska, kde za jedno euro dostanú 10,63 SEK (+3,38%). Rovnako tak euro posilnilo voči nórskej korune (+2,86%). Na druhej strane, ide o krajiny, v ktorých je cenová úroveň výrazne vyššia ako je na Slovensku alebo ako je európsky priemer. Napríklad vo Švédsku je na úrovni 118% európskeho priemeru, v Nórsku dosahuje až 147% a vo Fínsku 123%**. Pre porovnanie, na Slovensku dosahuje cenová hladina 70% európskeho priemeru. Takže aj po tejto zemne kurzu ide o krajiny, ktoré sú z pohľadu cien pre klienta výrazne nákladnejšie.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #peniaze #euro