Vyhnite sa škodám: 8 rád, ktoré sa oplatí dodržiavať

Zo štatistík poisťovne Generali vyplýva, že počet poistných udalostí sa z roka na rok zvyšuje, pričom narastá aj priemerná výška škôd. Mnohým poistným udalostiam sa je pritom možné dostatočnou prevenciou vyhnúť. Prinášame vám preto 8 rád, vďaka ktorým môžete predísť vzniku škodovej udalosti alebo aspoň jej dopad čo najviac eliminovať.

07.08.2019 08:00
depresia, choroba, zdravie Foto:
Ilustračné foto.
debata
====== 1. Väčšina dopravných nehôd sa udeje v blízkosti domova ======

V minulom roku nahlásili klienti poisťovne Generali viac ako 40 tisíc poistných udalostí z poistenia motorových vozidiel, čo je o vyše 4 000 poistných udalostí viac ako v roku 2017. Štatistiky pritom hovoria, že až 54 % dopravných nehôd sa udeje vo vzdialenosti len 5 kilometrov od domova. Vždy, keď si sadáte za volant auta, buďte oddýchnutí a sústredení na cestu, aj keď s autom plánujete len krátku cestu. V žiadnom prípade nejazdite pod vplyvom alkoholu, či inej omamnej alebo psychotropnej lát­ky.

2. Prilba zachraňuje životy

Hoci zákon určuje povinnosť mať ochrannú prilbu pre cyklistov len pri jazde mimo obce, v záujme vlastnej bezpečnosti by ste ju mali mať na hlave stále. Platí to aj pre motocyklistov, ktorým však túto povinnosť už jasne vymedzuje zákon. Ochranná helma totiž znižuje riziko smrteľnej nehody o 40 % a vážneho zranenia až o 70 %.

3. Aby vám pokazené rozvody nepokazili náladu

Únik vody z vodovodných zariadení je najčastejšou poistnou udalosťou v domácnostiach. Len v minulom roku poisťovňa Generali na škodách, ktoré spôsobil na majetku únik vody vyplatila vyše 320 000 eur. Vedeli ste, že až 30 % problémov s únikom vody v domácnostiach spôsobujú práve pokazené rozvody? Dbajte preto na ich správnu údržbu a v prípade akéhokoľvek poškodenia sa radšej namiesto svojpomocného riešenia obráťte na odborníka.

4. Pozor na ojazdené pneumatiky!

Mokrá alebo zamrznutá vozovka, rýchlejšia jazda a ojazdené pneumatiky nie sú práve najbezpečnejšou kombináciou, čo potvrdzujú aj štatistiky. Takmer 18 % dopravných nehôd spôsobili práve pneumatiky s vyjazdeným dezénom. Ak dostanete na mokrej ceste šmyk, brzdná dráha je v prípade opotrebovaných pneumatík až o 12 metrov dlhšia ako v prípade nových pneumatík. Vozidlo sa tak rýchlo stane neovládateľným a vy môžete ľahko vybočiť do protismeru, zísť z cesty, naraziť do stromu či dokonca skončiť na streche. Preto ak majú pneumatiky na vašom aute viac ako 5 rokov, určite ich vymeňte za nové.

5. Vždy si zapnite bezpečnostný pás

Automatické zapnutie si bezpečnostného pásu pred každou jazdou v aute by malo byť samozrejmosťou, a to nielen na predných, ale aj zadných sedadlách. V roku 2017 podľa štatistík poisťovne Generali zomrelo na následky dopravnej nehody viac ako 100 ľudí, pritom použitie bezpečnostného pásu na zadnom sedadle znižuje riziko smrteľnej nehody až o 75 %.

6. Deti a požiare v domácnosti

Podľa štatistík pspôsobil v roku 2018 najväčšie škody v rámci poistenia majetku práve požiar, pričom z tohto rizika bolo klientom vyplatených takmer 400 000 eur. Najčastejšou príčinou vzniku požiaru je vyhorenie sadzí v komíne, obsluha tepelného spotrebiča pri varení či fajčenie. No napríklad minulý rok spôsobili deti na celom svete približne 14 000 požiarov v domácnosti. Zvýšené riziko vzniku požiaru hrozí obzvlášť, ak sú deti dlhšie bez dozoru. Nenechávajte preto v dosahu dieťaťa zápalky, zapaľovače, sviečky, horľaviny a ani iné predmety, ktoré mu môžu spôsobiť zranenie a zároveň spôsobiť v domácnosti požiar.

7. Nebezpečné „ťukanie“ do telefónu

Krátite si čas počas čakania na zelenú alebo dokonca odpisujete na správy počas cesty? Koledujete si nielen o pokutu, ale aj o nehodu. Písanie počas šoférovania spôsobuje každú štvrtú dopravnú nehodu. Mobil tak počas jazdy radšej odložte a plne sa venujte riadeniu motorového vozidla.

8. 30 minút denne pre zdravie

Zhoršujúci sa zdravotný stav Slovákov zaznamenala aj poisťovňa Generali. Počas rokov 2012 až 2018 sme v rámci životného poistenia zaregistrovali, že najviac našich klientov ochorelo na rakovinu (32 %) a kardiovaskulárne ochorenia (11 %), pričom v rámci kardiovaskulárnych ochorení bol až v 79 % prípadov príčinou srdcový infarkt. K stúpajúcemu trendu civilizačných ochorení významne prispieva najmä zlý životný štýl, s nedostatkom pohybovej aktivity a s nesprávnymi stravovacími návykmi. Pritom stačí začať aj malými krokmi. Napríklad už 30-minútová prechádzka denne vám pomôže zredukovať škodlivý cholesterol a zároveň prospeje vášmu zdraviu.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #zdravie #dopravná nehoda