Mesačné výdavky študentov klesli

Mesačné výdavky študentov sa v tomto roku v porovnaní s vlaňajškom znížili, zatiaľ čo ich príjmy vo väčšine krajov stúpali. Vyplýva to z údajov ČSOB o pohyboch na študentských účtoch,

20.08.2019 09:00
študenti Foto:
Ilustračné foto
debata
Oproti roku 2018 sa znížili najmä výdavky mladých v Košickom (-12%) a Trnavskom kraji (-10%).Výdavky mladých sa pohybujú v závislosti od kraja najčastejšie okolo úrovne od 241 eur do 305 eur (mediánová hodnota) a naopak, na účet im „pípne“ od 251 eur do 319 eur. Okrem regiónu sa výsledná suma líši aj od veku študenta a s tým spojenými životnými nákladmi.

Mesačné výdavky študentov stredných a vysokých škôl sa za uplynulých 12 mesiacov znížili. Najviac v Košickom (-12%) a Trnavskom kraji (-10%). V ostatných krajoch sa pokles pohyboval na úrovni piatich až šiestich percent. Len v Žilinskom kraji zostali výdavky nezmenné. „V porovnaní s minulosťou sme zaznamenali zmenu trendu, keď už neplatí to, že by študenti minuli mesačne viac, ako im príde na účet. Malou výnimkou je iba Bratislavský kraj, kde mesačné výdavky študentov sú na úrovni 305 eur a príjmy 304 eur,“ vysvetľuje Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

A kde mladí nakupujú najčastejšie? Svoje karty využívajú najmä na nákupy v potravinách, supermarketoch alebo reštauráciách. „V porovnaní s minulými rokmi významne, až o tretinu stúpol objem platieb kartou za mestskú dopravu. Dôvodom môže byť práve rozšírenie možnosti platby kartou za lístky na dopravu,“ vysvetľuje Jamborová.

Mediánové, teda stredné hodnoty zostatkov na študentských účtoch sa pohybujú od 120 eur do 177 eur, v závislosti od regiónu, v ktorom mladí žijú, ako aj veku. Vyššie priemerné zostatky sú častejšie v prípade starších študentov, ktorí si privyrábajú popri škole alebo brigádujú počas leta.

Študentský účet už v súčasnosti poskytuje mladým celú škálu výhod a služieb nevyhnutných pre správu financií aj z pohodlia ich domova. Mladí môžu mať účet úplne bez poplatku až do veku 28 rokov. Študentský účet je už pre mladých v súčasnosti samozrejmosťou. Pri jeho výbere by mali mladí zohľadniť to, či je balík služieb v súlade s tým, čo potrebujú – teda či sú v ňom zahrnuté napríklad neobmedzené platby kartou, výbery z bankomatu, prístup do elektronického bankovníctva, povolené prečerpanie a podobne.

debata chyba
Viac na túto tému: #účet #karta #študentský účet