Na internete budú držitelia kariet platiť bezpečnejšie

Pri platení bankovou kartou na internete sa zavádzajú nové technologické štandardy s overením za pomoci biometrie.

13.09.2019 13:30
karta, dôchodca, platba Foto:
Banky, ktoré vydávajú platobné karty, musia platbu kartou po novom overiť vždy pomocou dvoch na sebe nezávislých autentifikačných faktorov.
debata
Zvýšenie zabezpečenia je postavené podľa vyjadrení spoločnosti Mastercard na zavedení tzv. dvojfaktorového overenia držiteľa karty. Zmena vyplýva z európskej smernice o platobných službách, známej aj ako PSD2.

Banky, ktoré vydávajú platobné karty, musia platbu kartou po novom overiť vždy pomocou dvoch na sebe nezávislých autentifikačných faktorov, teda identifikátorov spotrebiteľa, ktoré ho jasne určujú. Podľa smernice je možné použiť ľubovoľné dva z troch možných na sebe nezávislých autentifikačných faktorov. Prvým je niečo, čo vlastní iba klient, napríklad mobilný telefón. Druhým je to, čo pozná len klient, a to heslo alebo PIN kód. Tretím je biometrická charakteristika, napríklad odtlačok prsta alebo identifikácia tváre, či hlasu.

Smernica PSD2 vstupuje do platnosti 14. septembra. V oblasti nákupov na internete však banky i zástupcovia obchodníkov v rámci celej Európskej únie indikovali, že potrebné zmeny budú trvať dlhšie. Z tohto dôvodu bolo na úrovni Európskej bankovej autority (EBA), ktorá smernicu vydala, navrhnuté prechodné obdobie pre nasadenie potrebných úprav. „O jeho stanovení sa aktuálne rokuje na európskej úrovni, keďže je potrebné zabezpečiť jednotnú lehotu, aby sa harmonizovalo zavedenie naprieč všetkými členskými štátmi,“ povedal riaditeľ rozvoja produktov a inovácií Mastercard pre Slovensko, Českú republiku a Rakúsko Luděk Slouka.

Od prechodného obdobia sa očakáva, že poskytne dostatok času pre nasadenie vyššieho stupňa ochrany pri platbách kartou v rámci nákupov na internete. „Prakticky to znamená, že banky i obchodníci budú môcť realizovať transakcie rovnako ako dnes a súčasne s tým nasadzovať a zavádzať nové nástroje, ako sú mobilné aplikácie pre overenie biometrie, implementovať systémy transakčnej analýzy a rad ďalších opatrení, o ktorých už držiteľov kariet začali informovať,“ vysvetlil Luděk Slouka. Väčšinu týchto nových nástrojov budú banky implementovať priebežne, v najväčšej miere do konca tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #banková karta #internet #platba kartou