Seniori majú často väčšiu kúpnu silu ako ľudia v produktívnom veku

Viac než 7,5 bilióna dolárov sa ročne pretočí v striebornej ekonomike, odvetví, ktoré reaguje na celosvetový trend starnutia populácie. Ak by išlo o štátny rozpočet, bol by po USA a Číne tretím najväčším na svete.

23.09.2019 09:00
dôchodca, pracujúci, počítač, senior Foto:
Odhaduje sa, že do roku 2020 dosiahne kúpna sila vekovej skupiny staršej ako 60 rokov celosvetovo 15 biliónov dolárov.
debata
Prečo sa investori vo veľkom zameriavajú na seniorov? Trend starnúcej populácie však v dlhodobom horizonte predstavuje aj zaujímavú investičnú príležitosť.

Podľa štatistík bolo v roku 2018 na planéte 935 miliónov ľudí starších ako 60 rokov. V roku 2050 ich bude dvakrát toľko a budú tvoriť pätinu svetovej populácie. Už dnes patrí staršia generácia z globálneho hľadiska medzi najbohatšiu skupinu osôb. Len v Európe je vyčíslená priemerná výška majetku jednotlivca na 150–200 tisíc eur. Odhaduje sa, že do roku 2020 dosiahne kúpna sila vekovej skupiny staršej ako 60 rokov celosvetovo 15 biliónov dolárov. Niet preto divu, že firmy sa na túto skupinu zameriavajú a prispôsobujú jej svoju ponuku produktov a služieb.

„Vnímanie dôchodkového veku sa mení. Seniori dnes majú často väčšiu kúpnu silu i spotrebu než ľudia v produktívnom veku. Chcú zostať aktívni a hľadajú možnosti sebarealizácie. Potvrdzujú to tiež štatistiky, napríklad v Európe seniori predstavujú štvrtinu všetkých hosťov ubytovacích zariadení, a sú tak vôbec najpočetnejšou skupinou. V USA tvoria nadpolovičnú väčšinu medzi majiteľmi nových áut,“ hovorí Stanislav Hamerník, investičný stratég UniCredit Bank.

Strieborná ekonomika je pre investorov atraktívna aj vďaka širokému zastúpeniu naprieč sektormi. Patria sem spoločnosti z odborov zdravotníctva, cestovného ruchu, automobilového priemyslu, elektroniky, správy majetku alebo vzdelávania. Firmy, ktoré sa orientujú na staršiu časť populácie, dosahujú vyššie zisky a rast tržieb, z čoho môžu profitovať aj investori.

Príkladom je farmaceutická spoločnosť AstraZeneca, ktorá sa venuje vývoju liekov, okrem iného, pre závažné onkologické, kardiovaskulárne ochorenia alebo choroby centrálneho nervového systému. Investor, ktorý nakúpil akcie tejto firmy pred 5 rokmi, sa dnes teší zo zisku takmer 50 %. Priame investovanie do akcií má, samozrejme, svoje riziká, obchodovanie na burze je najmä pre menej skúsených investorov rizikové. Je navyše zložité a časovo náročné sledovať a vyhodnocovať v širšom ekonomickom kontexte čísla a výkazy, ktoré jednotlivé firmy zverejňujú. Riešením pre záujemcov o investície môžu byť špecializované investičné fondy, ktoré znižujú riziká a negatívne dôsledky rozptýlením investícií do viacerých subjektov a sektorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #investor #strieborná ekonomika #kúpna sila