Operatívny lízing pomáha usporiť aj malým firmám

Operatívny lízing zaznamenáva v segmente malých a stredných firiem stúpajúci trend.

24.09.2019 10:00
žena, auto, šoférka Foto:
Pri operatívnom lízingu šetria podnikatelia nielen náklady na zriadenie vozového parku, no zároveň im odpadajú starosti so servisom vozidiel.
debata
Môže za to úspora nákladov pri správe firemného vozového parku. Ten pri malých firmách tvorí približne do 10 vozidiel a pri stredne veľkých firmách 10 až 50 vozidiel. Pri operatívnom lízingu šetria podnikatelia nielen náklady na zriadenie vozového parku, no zároveň im odpadajú starosti so servisom vozidiel.

„Malé firmy si nemôžu dovoliť zamestnať človeka, ktorý by sa staral výhradne o firemný vozový park,“ tvrdí Michal Duška, obchodný riaditeľ Arval Slovakia. Poukazuje tak na jeden z najčastejších dôvodov, prečo sa majitelia malých firiem rozhodnú pre služby operatívneho lízingu. Ten firmu odbremení od množstva úkonov, ale aj od skrytých poplatkov spojených s prevádzkou vozidla. Správa vozového parku je totiž v réžii spoločnosti, ktorá operatívny lízing poskytuje. „Firma platí za komplexnú službu, ktorá v sebe zahŕňa všetko od obstarania vozidla a celkového servisu, nákupu diaľničných známok či výberu pneumatík cez pravidelné servisné prehliadky vozidiel až po riešenie poistných udalostí a akútnych situácií na ceste,“ tvrdí Michal Duška. Podnikatelia si túto službu zároveň môžu uplatniť v účtovných nákladoch.

Drahá záležitosť

„Stretávame sa s predsudkom, že operatívny lízing je drahá záležitosť. No nie je to pravda,“ tvrdí Michal Duška. Majitelia firiem si totiž pri operatívnom lízingu nastavujú mesačnú platbu aj podľa výberu služieb, ktoré pri správe vozidla práve potrebujú. Pri aute nižšej kategórie sa tak mesačný poplatok začína už na úrovni 150 eur. Podľa Michala Dušku je zároveň veľkou výhodou pre klienta aj to, že auto nevlastní. „Klient hradí len rozdiel medzi nákupnou a zostatkovou cenou a nemusí platiť amortizáciu. A, samozrejme, po skončení lízingu vozidlo vráti a za rovnakú splátku si môže zobrať nové.“ Firme takto odpadáva starosť o vstupný kapitál na nákup vozidiel a zároveň i riziká súvisiace so servisom, s údržbou, opravami, poistením, náhradnými vozidlami či pracovným zaťažením, na ktoré zamestnáva ďalšie pracovné sily, prípadne oberajú o čas priamo majiteľa firmy.

Služba nielen pre veľké firmy

Niekoľko rokov dozadu bol operatívny lízing u nás ešte službou, ktorú využívali spravidla veľké nadnárodné firmy. No služby efektívneho manažmentu vozového parku vyhľadáva v posledných rokov čoraz viac malých a stredne veľkých podnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #firma #lízing #operatívny lízing