Prečo je finančná gramotnosť Slovákov nedostatočná?

September je mesiacom finančnej gramotnosti, ktorá je podľa prieskumov na Slovensku alarmujúco nízka. V roku 2015 dosahovala iba 48 %, čím sme sa zaradili na 16. priečku v rámci EÚ a čo sa týka krajín V4, medzi nimi nám patrí až tretie miesto.

26.09.2019 11:00
financie, finančný poradca, finance adviser Foto:
Problémom je základná finančná gramotnosť. Slováci často neovládajú ani jednoduché pravidlá.
debata
Našinci majú problém orientovať sa v oblastí financií, domácnosti sa zadlžujú, nevedia si hodnotne sporiť a ani v takej dôležitej oblasti ako je životné poistenie sa nevyznajú. Podľa Zoltána Čikesa zo spoločnosti FinGO.sk sa situácia v posledných rokoch pomaly zlepšuje, no stále nie je na dostatočnej úrovni. Každoročne to potvrdzujú aj mnohé prieskumy a vyhlásenia ministerstva financií, finančnej správy, Európskej komisie a ďalších inštitúcií, ktoré sa snažia tento stav zvrátiť. Dôvod, prečo sa tejto problematike venuje toľko pozornosti, spočíva v tom, že pripravuje ľudí o veľkú časť finančných prostriedkov nielen teraz, ale najmä v budúcnosti. Prečo je to tak?

Pokročilá a základná gramotnosť

Pokročilá finančná gramotnosť znamená, že sa človek dokáže orientovať aj v zložitých produktoch, napríklad v dlhodobých investíciách, ich ziskovosti, vie analyzovať ekonomickú situáciu a výhľad na niekoľko rokov do budúcna. „Takéto odborné témy bude ovládať vždy len užšia skupina ľudí, ktorí sa o ne zaujímajú. Väčšina populácie nemá tendenciu sa tým zaťažovať a ani to reálne pre svoj bežný život nepotrebuje. Riešením je však, rovnako ako v prípade ďalších odborných oblastí ako právo či zdravotníctvo, využiť služby odborníka na danú problematiku a konzultovať s ním svoju situáciu aj v oblasti osobných financií,“ hovorí Zoltán Čikes.

Väčším problémom je však základná finančná gramotnosť, ktorá sa stále dostatočne nevyučuje na školách, a tak Slováci často neovládajú ani jednoduché pravidlá. Nevedia ako si naplánovať rodinný rozpočet, aké možnosti majú pri sporení alebo ako si majú porovnať spotrebný úver a hypotéku. “Financie sú oblasť, s ktorou prichádza do styku denne každý z nás. Z toho dôvodu by mala v rámci vyučovania dostať minimálne rovnaký priestor ako sú predmety písania, čítania a počítania,” myslí si Zoltán Čikes.

Ľudia zbytočne prerábajú

Podľa odborníka je dôležité finančnú gramotnosť Slovákov zvyšovať predovšetkým v tých oblastiach, pri ktorých dnešné nesprávne rozhodnutie môže spôsobiť veľké finančné škody v budúcnosti. „Príkladom sú tzv. dôchodkové piliere, kde nesprávnym výberom fondov môže človek nechtiac znížiť výšku svojho dôchodku, a to až o polovicu. Rovnako nevýhodná hypotéka, pri ktorej človek preplatí svoj úver zbytočne o tisíce eur navyše. Najnebezpečnejšie sú nesprávne finančné rozhodnutia v tom, že reálny výsledok človek uvidí až o desiatky rokov, kedy je už bohužiaľ neskoro. Tým sa jeho situácia ešte zhoršuje,“ vysvetľuje odborník na financie.

Finančné produkty sú zložitejšie

Zvyšuje sa aj zložitosť produktov a služieb, ktoré banky a poisťovne v súčasnosti klientom ponúkajú. „V minulosti boli na výber dva-tri základné produkty s jednoduchými podmienkami, ľudia si ich mohli naštudovať a dokázali ich pochopiť. No dnes je situácia iná a finančné inštitúcie prinášajú nové, často komplikované alebo kombinované produkty, ktorým ľudia nerozumejú a nevyznajú sa v nich,“ zhodnotil Zoltán Čikes.

V neposlednom rade sa dnes na trhu objavuje aj neuveriteľné množstvo nových investičných možností ako zhodnotiť svoje peniaze. Forexy, kryptomeny, deriváty, opcie, a mnohé ďalšie investičné nástroje, ktoré v minulosti využívala len úzka skupina ľudí, sú dnes dostupné a ponúkané na každom rohu. Aj vďaka obdobiu vysokých výnosov sa v tejto oblasti v posledných rokoch tvorí množstvo podvodných nástrojov a spoločností sľubujúcich vysoké výnosy alebo často aj výnosy „bez rizika“. Pre bežného človeka môže byť veľmi náročné rozlíšiť, či je ponuka skutočná, alebo ide o podvod.

Kto vás ochráni pred nesprávnym rozhodnutím? Aj v tejto oblasti však vie pomôcť nezávislý finančný sprostredkovateľ, ktorý vás ochráni pred nesprávnym rozhodnutím. Podľa Čikesa túto situáciu riešia finanční sprostredkovatelia, vďaka ktorým sa klienti dokážu v ponuke produktov lepšie orientovať a poradca im pomôže aj ušetriť. Klientom sa nechce študovať niekoľkostranové zmluvy, ktoré obsahujú množstvo príloh a hviezdičiek pod čiarou. “Tak ako pri kúpe auta pravdepodobne poprosíte o radu známeho, ktorý sa v tejto oblasti vyzná, rovnako by ste mali takúto pomoc využiť aj v oblasti financií. Okrem toho vie kvalitný sprostredkovateľ často vybaviť aj dodatočné zľavy či iné zvýhodnenia a benefity” dodáva Zoltán Čikes.

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #slováci #finančná gramotnosť