Vodiči pozor, PZP sa bude preukazovať inak

Platnosť PZP sa bude od 1. októbra preukazovať už iba zelenou kartou - vodiči by si mali skontrolovať, či majú jej originál.

27.09.2019 11:00
pzp, auto, povinné, poistenie Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Motoristi by mali po novom preukazovať povinné zmluvné poistenie (PZP) vozidla už iba zelenou kartou, bez ohľadu na to, či sa nachádzajú na Slovensku alebo v zahraničí. Novela zákona o Exportno-importnej banke totiž zrušila vydávanie bielych kariet, ktoré potvrdzovali platnosť PZP iba na území Slovenska. Schválené zmeny, ktorými sa novelizoval Zákon o povinnom zmluvnom poistení, nadobudnú účinnosť už 1.októbra 2019. Vodičom preto odporúčame čo najskôr si skontrolovať, či majú originál zelenej karty pri sebe.

Tzv. biela karta bola doteraz dokladom o poistení vozidla, ktorý vydala každému poistencovi poisťovňa a ktorý potvrdzoval platnosť PZP. Každý poistenec ju teda musel mať pri sebe, bola však platná iba na území SR. Medzinárodná karta automobilového poistenia – tzv. zelená karta, má na rozdiel od bielej medzinárodnú platnosť.

Video

Systém zelenej karty

Poisťovne dlhodobo upozorňovali na to, že vydávanie bielych kariet je zbytočnou administratívou, pretože zelená karta potvrdzuje stále to isté povinné zmluvné poistenie, ktoré si vodiči uzatvorili. Od 1. októbra tak už poisťovne nebudú musieť vystavovať pri uzavretí poistenia aj bielu kartu, ale vystavia už iba jednu kartu – tzv. zelenú, ktorá má medzinárodnú platnosť.

Zmena v praxi

Podľa nových pravidiel budú mať vodiči povinnosť nosiť pri sebe iba zelenú kartu. Tou budú preukazovať platnosť PZP, ak ich napríklad zastaví policajná hliadka. Preukazovať sa ňou budú aj pri prihlasovaní vozidla na dopravnom inšpektoráte. Pri zániku PZP bude klient povinný vrátiť už iba zelenú kartu.

„Vodičom preto odporúčame, aby si skontrolovali, či majú pri sebe zelenú kartu. Ak niekto zistí, že napriek uzatvorenému poisteniu stále nemá originál zelenej karty, mal by sa obrátiť na svoju poisťovňu. Mohlo sa tak stať kvôli tomu, že niektorí klienti nestihli dodať načas technické preukazy a preto im poisťovňa originál kariet ešte neposlala. V takom prípade odporúčame čo najskôr kontaktovať svoju poisťovňu,“ hovorí riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel UNIQA Július Baláž.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #povinné zmluvné poistenie #zelená karta