Aká pokuta hrozí vodičom za nezaplatenie PZP?

Nie každý berie povinnosť zaplatiť PZP vážne. "Mnoho vodičov sa jednoducho spolieha na to, že im škodová udalosť nehrozí. Zabúdajú však na to, že ich jazda bez poistky môže vyjsť draho," hovorí Iveta Hudáková z portálu Finančný kompas.

28.10.2019 08:40
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Správne orgány môžu pokutovať neplatičov až do výšky 3 320 eur.
debata (1)

Povinné zmluvné poistenie je poistenie zodpovednosti vozidla voči škodám, ktoré môžu byť spôsobené jeho prevádzkou. Pri spôsobení škody inej osobe je práve táto škoda hradená z PZP, ktoré slúži nielen ako ochrana pre poškodených, ale aj pre poisteného. Ak má klient podľa zákona povinnosť uzatvoriť PZP a nespraví tak, hrozí mu pokuta.

Video
O PZP hovoríme v relácii Ide o peniaze s Vladimírom Cvikom, výkonným riaditeľom spoločnosti Netfinancie.sk.

V prípade, že vlastník motorového vozidla neuzatvorí PZP, bude obvodný úrad pri ukladaní pokuty prihliadať podľa Hudákovej na viacero faktorov. Patrí medzi ne napríklad závažnosť porušenia povinnosti uzatvorenia PZP a dĺžka trvania protiprávneho stavu. Pokutu môže obvodný úrad uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa o porušení povinnosti dozvedel. Najneskôr však do troch rokov od porušenia povinnosti.

Konaním o uložení pokuty za neuzavretie PZP je poverený obvodný úrad v mieste trvalého pobytu alebo sídla držiteľa, vlastníka alebo prevádzkovateľa motorového vozidla. Správne orgány môžu následne pokutovať neplatičov až do výšky 3 320 eur. Obvodný úrad môže využiť podľa Hudákovej aj služby exekútora. Výška pokuty sa v tomto prípade zvyšuje o poplatky za vykonanie exekúcie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #pokuta #povinné zmluvné poistenie