Živnostníci s odkladom daňového priznania: nové poistné zaplaťte do 8. novembra

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, po prvý raz zaplatia do Sociálnej poisťovne poistné v novej výške do 8. novembra 2019 (za október).

30.10.2019 10:49
termín, hodiny, budík, živnostník, Foto:
Až 12 310 živnostníkom vzniklo k 1. októbru povinné sociálne poistenie, čiže aj povinnosť platiť poistné.
debata
Preto v najbližších dňoch by mali pamätať na úpravu trvalého príkazu v banke, aby sa vyhli nedoplatkom alebo aj ďalšiemu narastaniu dlhu.

Až 12 310 živnostníkom vzniklo k 1. októbru povinné sociálne poistenie, čiže aj povinnosť platiť poistné. Vymeriavací základ sa zmenil 28 397 živnostníkom a prehodnocovala sa im výška poistného. Naopak, povinné poistenie zaniklo 2 056 živnostníkom (k 30. septembru).

Sociálna poisťovňa všetkým SZČO, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, zaslala počas októbra (do 21. 10. 2019) dôležité informácie o poistnom. Živnostníci ich dostali klasickou poštou (listom) alebo do e-schránky, ak ju majú aktivovanú.

V takom prípade Sociálna poisťovňa zasiela informácie alebo rozhodnutia už iba elektronicky. Odporúčame všetkým živnostníkom, aby si informácie v zásielke pozorne prečítali a pri platbe správne uvideli všetky údaje – sumu poistného na úhradu, variabilný, špecifický a konštantný symbol i termín splatnosti, ktorý je do 8. dňa kalendárneho mesiaca.

Zdroj:Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #SZČO #živnostníci #poistné