Čo predraží vianočné nákupy z e-shopov?

Na to, koľko Slováci počas nákupov v okolitých krajinách v konečnom dôsledku minú, vplýva aj úroveň výmenných kurzov.

02.12.2019 06:00
eshop, e-shop, internet, kreditka, kreditná, karta Foto:
Ak sa euru v porovnaní s menou v danej krajine darí, Slováci si pri nákupoch môžu dovoliť viac.
debata

Vývoj kurzov praje tento rok nákupom v Maďarsku. No voči americkému doláru, čínskemu juanu alebo britskej libre euro v októbri oslabovalo.

To znamená, že v prepočte za jedno euro si našinec pri nákupe z tamojších e-shopov môže dovoliť o niečo menej ako vlani,Na konečnú úsporu má samozrejme vplyv aj cenová hladina v daných krajinách. Napríklad potraviny sú spomedzi okolitých krajín najlacnejšie v Poľsku, najdrahšie v Rakúsku. Oblečenie a obuv sú zase najlacnejšie v Maďarsku, rovnako ako tabak a alkohol.

„Aj naše štatistiky o platbách kartou potvrdzujú, že v predvianočnom období pravidelne stúpa počet a objem platieb kartou, a to nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Výnimkou nie sú ani e-shopy. Na výšku konečnej úspory pri týchto nákupoch však vplýva nielen cenová úroveň v krajinách, ale aj vývoj eura. Ak sa totiž euru v porovnaní s menou v danej krajine darí, Slováci si pri nákupoch môžu dovoliť viac. Naopak, pri oslabovaní európskej meny si môžu za rovnakú sumu dovoliť menej,“ vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Na konečnú úsporu má samozrejme vplyv aj cenová hladina v daných krajinách. Vďaka tomu zostávajú nákupy v nich aj pri kurzových výkyvoch v neprospech eura stále výhodné. Napríklad potraviny sú spomedzi okolitých krajín najlacnejšie v Poľsku a najdrahšie v Rakúsku. Oblečenie a obuv sú zase najlacnejšie v Maďarsku. Podpisuje sa pod to aj výška dane z pridanej hodnoty, spotrebnej dane či veľkosť a s tým súvisiaca konkurencia na trhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #e-shop #nákup cez internet #výmenný kurz