Pozor na požiare zo sviečok, zhon na cestách a úrazy na lyžiach

Požiare z adventných vencov, kolízie vozdiel, spory s e-shopmi- to sú časté škody, ktoré poisťovne evidujú vo vianočnom období. Pripraviť sa treba aj a nástrahy, ktoré na nás číhajú v meste, na diaľnici i na svahoch.

14.12.2019 11:00
krb, ponožky, Vianoce Foto:
Z domu neodchádzajte, kým sa nepresvedčíte, že ste uhasili sviečky a oheň v krbe.
debata

1. Požiare zo sviečok na adventných vencoch

Kým v minulosti hasičov zamestnávali najmä požiare vianočných stromčekov na konci decembra, v posledných rokoch týchto škôd ubúda. Trendom je však zapaľovať sviečky počas celého adventu, najmä na adventných vencoch.

Škody sa tak rozložili na celý december. „Likvidátori riešili situáciu, pri ktorej klientka v domnienke, že sviečky na adventom venci uhasila, odišiel z domu. Ako sa po pár hodinách ukázalo, sviečky horeli ďalej a tak na majiteľku bytu čakalo nemilé prekvapenie v podobe horiaceho torza venca a obrusa so stolom.

K uhoreniu iných kusov nábytku našťastie nedošlo, ale celý byt bol pokrytý množstvom popolčeka a kompletne zadymený,“ hovorí riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA Silvia Vlasková. Radíme preto neodchádzať z domu, kým sa nepresvedčíte, že ste uhasili sviečky. Zápalky a zapaľovače odporúčame upratať z dosahu svojich detí, aby si nemohli robiť vianočnú atmosféru bez Vás.

Domácnosti sú v dnešnej dobe doslova preplnené vybavením z materiálov, ktoré sa rýchlo vznietia a rýchlo horia (čalunený nábytok, matrace, bytové textílie), pričom dochádza k úniku veľkého množstva vysoko toxického dymu. Tiež treba dávať pozor pri nákupe elektrických sviečok pochybného pôvodu. Poisťovne každoročne likvidujú niekoľko požiarov spôsobených práve touto príčinou.

2. Úrazy pri predvianočnom upratovaní

Väčšina slovenských domácností absolvuje pred Vianocami doslova upratovací maratón a mnohí si chcú domov navyše slávnostne vyzdobiť. Úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventova­nejšie vo voľnom čase, pričom dominuje práve obdobie decembra. Najrizikovejšie z nich sú pády z rebríkov pri vyzdobovaní domu či schovávaní vianočných darčekov. Ak chcete svoj dom vianočne osvetliť, pozor na prácu s elektrickým prúdom a skontrolujte si aj elektroinštaláciu.

3. Nehody chodcov počas nákupov

Advent je už tradičné obdobie nákupných „dostihov“, kedy sa každý ponáhľa a menej sa sústredí bežné úkony. Chodci vstupujú na cestu bez rozhliadnutia, nervózni vodiči v kolónach môžu prehliadnuť ľudí na prechode alebo tých, ktorí sa náhlia medzi vozidlami. V decembri tak každoročne pribúda osôb zrazených autom v mestách, pričom čiastočne hrá v týchto prípadoch úlohu aj alkohol.

4. Sviatoční vodiči a parkovacie škody

Okolo Vianoc a Nového roka sa vydávajú na cesty sviatoční vodiči, ktorí cestujú za rodinou a známymi. Podmienky na cestách pritom nie sú práve optimálne – skoro je tma, časté sú hmly alebo námraza. Sviatoční vodiči nemajú tak dobre zžité návyky, nereagujú tak rýchlo ako ostrieľaní vodiči. V období sviatkov preto eviduje UNIQA až o štvrtinu viac stretov vozidiel a parkovacích škôd. „Z tohto pohľadu vyzerá najpokojnejší Štedrý deň, keby evidujeme najmenej škôd z havarijného poistenia či PZP,“ vysvetľuje Silvia Vlasková

5. Vodovodné škody na chalupách

Aj keď tieto škody nesúvisia priamo s Vianocami, sú typické pre zimné obdobie a môžu pokaziť sviatky. Vodovodné škody vznikajú prasknutým potrubím, najčastejšie v dôsledku náhleho poklesu teploty. Sú to jedny z najčastejších škôd v poistení domu a domácnosti. Odporúčame, aby ste najmä pri zazimovaní chaty alebo chalupy nezabudli vypustiť vodovodné systémy. Odborníci tiež radia, aby majitelia vykurovali dočasne neobývaný objekt aspoň tak, aby voda nezamrzla.

6. Pozor na konzumáciu alkoholu

Varené víno na vianočných trhoch, grog na zahriatie či prípitok s priateľmi na večierku už tradične patria k adventu a Vianociam. Odporúčame však myslieť na to, aký program bude nasledovať, či nebudete musieť niekam cestovať autom alebo či nejdete športovať. Povestný pohárik už bol neraz príčinou mnohých nehôd a úrazov. S ohľadom na poistenie si pamätajte, že ak má alkohol príčinnú súvislosť so vznikom škody alebo jej výškou, môžete byť potrestaní krátením poistného plnenia.

7. Vlámania do rekreačných objektov

Chaty a chalupy sú v zimnom období terčom vlámania častejšie ako inokedy, najmä ak ide o chalupy na samote, pričom podľa štatistík dominujú práve vianočné a novoročné sviatky. Zlodejom často nahráva často neopatrnosť klientov. Tí napríklad ponechajú voľne prístupné rebríky, ktorými zlodeji vniknú do objektu z vyššieho poschodia, ktoré nie je zabezpečené tak, ako prízemie.

8. Úrazy pri silvestrovských oslavách

Najväčším nebezpečím sú úrazy pri novoročných domácich ohňostrojoch, často s ťažkými následkami. Odporúčame preto zvýšenú opatrnosť pri manipulácii so svetlicami, najmä ak sú nablízku deti. Nezabudnite tiež po sebe zvyšky munície po oslave upratať, aby sa k nej vonku nedostali deti. A tiež dbajte na to, aby ste svojim ohňostrojom nepoškodili cudzí majetok v susedných záhradách alebo vozidlá zaparkované na ulici.

9. Zlodejom pomáhajú informácie zo sociálnych sietí

Nebuďte príliš otvorení na sociálnych sieťach, nefoťte sa s novými darčekmi neinformujte o svojom odjazde. Nezabudnite, že na sociálnych sieťach surfujú aj zlodeji, ktorým môžete zjednodušiť ich plány. V poisťovni sa množia prípady nahlásených krádeží, keď pri šetrení udalosti ukáže, že „užitočné“ informácie umiestnila obeť na sociálnu sieť sama.

10. Spory s e-shopmi pri nákupe darčekov

Podľa prieskumov ľudia až polovicu vianočných darčekov nakupujú online cez e-shopy. Zvlášť v predvianočnom strese treba byť pozorný a nenaletieť podvodníkom. Mimoriadne vysoké zľavy či chýbajúce kontaktné údaje sú výkričníkom, kedy by ste pri online nákupe mali spozornieť. Veľkým problémom bývajú tiež spory so zahraničnými e-shopmi, ktoré nepodliehajú kontrole SOI. „V prípade, že sa stanete obeťou podvodu alebo sa sporíte s e-shopom pre poškodený alebo nedodaný tovar, máte nárok na finančnú a právnu pomoc z poisťovne, pokiaľ máte k poisteniu domácnosti pripoistené aj kybernetické riziká,“ hovorí Vlasková. Poistné plnenie sa týka aj zahraničných e-shopov, pokiaľ bol tovar zaslaný z európskeho územia členského štátu EÚ, Švajčiarska a Nórska.

11. Bežné ochorenia

Čo sa týka bežných ochorení, v chladnom vzduchu sa výborne darí vírusom. Ozýva sa najmä chrípka, ktorej vírusy sú v mrazivom počasí životaschopnejšie a rýchlejšie sa dostanú do ľudského organizmu v porovnaní s inými ročnými obdobiami*. Bežné sú tiež angíny, zápaly prínosných dutín alebo zápaly pľúc, ktoré vás môžu vyradiť z pracovného procesu aj na pár týždňov. Teplota pod nulou môže byť až život ohrozujúcim faktorom pre ľudí so srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pacienti s chorým srdcom by sa preto mali pri mínusových teplotách vyhýbať rýchlej chôdzi, prudkému vetru a primerane sa obliecť, aby eliminovali podchladenie.

12. Pozor na cesty

Poľadovica, ľadová vrstva, ktorá vzniká ak dažďové kvapky, kvapky mrholenia, či čiastočne roztopený sneh na zemi zamrzne, ohrozuje vodičov, ale i chodcov a najmä seniorov. Tí by mali byť na chodníku výrazne obozretní. Prevenciou pred pošmyknutím môžu byť napr. rôzne návleky na obuv zabezpečujúce stabilitu pri chôdzi aj na šmykľavom povrchu. Liečenia a rekonvalescencia zlomenej ruky či nohy vás totiž môžu vyradiť z pracovného procesu i bežného fungovania až na niekoľko týždňov.

Ostražití by mali byť najmä pacienti trpiaci osteoporózou (rednutím kostí). Napríklad zlomenine krčku stehennej kosti, ktorá takéhoto pacienta zbaví samostatnosti, najčastejšie predchádza pád (95 % prípadov). Poľadovici by sa tak mali úplne vyhnúť starší ľudia, najmä tí trpiaci osteoporózou.V prí­pade vodičov sa môže zas stať, že bežná brzdná dráha vozidla sa z dôvodu šmykľavosti povrchu vozovky predĺži a môže dôjsť k nehode. Je preto dôležité myslieť počas jazdy na dodržiavanie dostatočných rozostupov medzi vozidlami a prispôsobiť rýchlosť jazdy stavu vozovky.

13. Úrazy na lyžiach

Ak sa chystáte na hory, treba myslieť na viacero hrozieb. Úrazy na lyžiach či snouborde nie sú žiadnou výnimkou. Podľa štatistík úrazovosti, Tatranská horská služba – dobrovoľný zbor zasahoval v zimnej sezóne 2018/2019 (december 2018 – apríl 2019) v lyžiarskych strediskách celkovo 370-krát. Z toho 91-krát pri ľahkých úrazoch, 205-krát pri stredne ťažkých a 52-krát pri ťažkých úrazoch.

V 22 prípadoch boli záchranári privolaní k inému zásahu. „Medzi iné zásahy radíme napríklad pátranie po nezvestnej osobe na svahu, či asistenciu pri neschopnosti lyžiara alebo inej osoby zísť kopec a dostať sa do bezpečia z iného dôvodu, ako úrazu. Napr. pri žalúdočnej nevoľnosti, akútnom zápale spojiviek a pod.,“ hovorí PaedDr. Jaroslav ŠVORC, predseda Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru. Okrem užívania si zimného športu sa preto odporúča mať na pamäti aj bezpečnosť v podobe kvalitnej prilby, dobre nastavenej výstroje a dôležité je tiež prispôsobiť športový štýl svojim skutočným schopnostiam. Rovnako vhodné je mať v telefóne uložené čísla 112 (tiesňová linka) a 18300 (Horská záchranná služba) pre prípad núdze.

14. Pozor na lavíny

Lyžiarov, snoubordistov a zimných turistov ohrozuje i lavínové nebezpečenstvo. Podľa štatistík Horskej záchrannej služby, na Slovensku ročne zahynie pod lavínou v priemere 3,7 človeka. Pred výjazdom do zimných hôr je preto podstatné sledovať snehové správy a oficiálne výstrahy na www.laviny.sk.

15. Poistenie pomôže Ako to už býva, stať sa môže čokoľvek, hoci zodpovedne myslíme na prevenciu. Pre všetky prípady je vhodné mať uzatvorené aj životné poistenie, ideálne s pripoisteniami pre prípad úrazu, invalidity, PN či hospitalizácie. „Životné poistenie a pripoistenia chránia v nepríjemných situáciách, keď vážnejší úraz a dlhodobá liečba môžu sťažiť finančnú situáciu v domácnosti. Pre takéto prípady odporúčame poistné krytie napr. v podobe Pripoistenia pre prípad pracovnej neschopnosti alebo Pripoistenie hospitalizácie.

Plnenie z Pripoistenia odškodného za dobu liečenia úrazu zas môže finančne pomôcť v prípade potreby kvalitnej ortézy, ktorú si musí pacient hradiť sám,“ uvádza Daniela Tomášková, hovorkyňa NN Životnej poisťovne. „Pre tých, ktorí sa venujú adrenalínovým športom a častejšie sa dostávajú do život ohrozujúcich situácií, môže byť vhodné aj Pripoistenie smrteľného úrazu, ktoré chráni pozostalých v prípade neočakávaného úmrtia poisteného, ak klient dodržiava všeobecne záväzné pravidlá a predpisy pre ich prevádzku, napr. nelyžuje mimo vyznačených tratí alebo používa (ak je to potrebné) istiacu techniku,“ dodáva Tomášková.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #choroba #požiar #lyže