Musíte zaplatiť do konca roka účty? Strážte si termíny

Potrebujete ešte v tomto roku zaplatiť dane, vložiť peniaze na sporenie alebo poslať inú dôležitú platbu? Aj keď banky fungujú aj na Silvestra, nenechávajte si finančné záležitosti na poslednú chvíľu. Vyhnete sa stresu a možným komplikáciám.

16.12.2019 07:30
zmluva, dedičstvo, banka, poistenie, peniaze
Kým transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musíte počítať s jedným dňom navyše.
debata

Pri niektorých platbách je dôležité postrážiť si termíny, ich premeškanie sa nemusí vyplatiť. „Napríklad na získanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu či daňovej úľavy pri dôchodkovom sporení je potrebné, aby boli peniaze pripísané na účet príslušnej inštitúcie ešte v tomto roku,“ hovorí Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Klientom odporúča, aby si takéto platby nenechávali na poslednú chvíľu, ale zrealizovali ich vopred.

Prevod do inej banky chvíľu trvá

Kým transakcie v rámci jednej banky sa realizujú v ten istý deň, pri prevode do inej banky v rámci krajín SEPA musíte počítať s jedným dňom navyše. Keďže koniec roka tentoraz pripadá na utorok, posledným dňom, kedy môžete poslať platbu tak, aby bola pripísaná v inej banke v rámci krajín SEPA do konca roka, je pondelok 30. decembra. „Výnimkou sú urgentné prevody, ktoré prejdú do inej banky v ten istý deň a je možné ich zadať ešte aj na Silvestra. Oproti štandardnému prevodu sú však spravidla drahšie“ vysvetľuje Cesnaková.

Nestíhate prevod? Vložte hotovosť

V prípade, že nestíhate stanovené termíny, môže byť riešením priamy vklad hotovosti na účet príjemcu v jeho banke. „Vklady hotovosti sú na účet pripísané bezprostredne po ich realizácii v pobočke. Vložiť peniaze na účet vedený v Slovenskej sporiteľni tak môžete na Silvestra do dvanástej hodiny, kedy sa všetky pobočky zatvoria,“ uvádza hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Niektoré banky majú aj tzv. vkladomaty – bankomaty, prostredníctvom ktorých si môžete vložiť hotovosť na svoj účet. „Túto možnosť však môžu využiť len klienti banky, ktorej vkladomat patrí. Na realizáciu vkladu potrebujete svoju debetnú kartu vystavenú k danému účtu,“ dodáva Cesnaková. Pre vkladomaty Slovenskej sporiteľne platí, že na Silvestra bude vklady možné realizovať do 16.30. hod.

Čo robiť, ak do konca roka potrebujem:

  • Odoslať z účtu platbu v eurách do SR a SEPA krajín: aby peniaze odišli z vášho účtu na iný účet v banke na Slovensku (alebo v inej banke v rámci krajín SEPA) ešte v tomto roku, je možné zadať štandardný platobný príkaz na Silvestra do 12.00 hod.. Môžete tak urobiť elektronicky, v pobočke alebo aj cez bankomat. Ak má príjemca účet v Slovenskej sporiteľni, peniaze mu budú pripísané v ten istý deň. V inej banke budú pripísané 2. januára 2020.
  • Aby platba v eurách aj prišla do inej banky v SR a SEPA krajinách: na to, aby peniaze aj prišli na účet príjemcu v inej banke na Slovensku (alebo v inej banke v rámci krajín SEPA) ešte do konca roka, je potrebné zadať štandardný prevod najneskôr 30. decembra (pobočky v obchodných centrách do konca otváracích hodín, internetbanking do 21:30 hod., bankomat). Ak to nestihnete, stále môžete na Silvestra do 12.00 hod. zadať urgentný prevod cez elektronické bankovníctvo alebo v ktorejkoľvek pobočke.
  • Poslať platbu v EUR mimo SEPA krajín alebo cudzomenovú platbu tak, aby peniaze prišli na účet cieľovej banky ešte v tomto roku: termín pre štandardnú zahraničnú platbu v eurách je 30. december do 15:00 hod., pri ostatných menách je to 27. december do 15:00 hod.
  • Urgentný prevod je možné zadať: v prípade eur a amerických dolárov najneskôr 31. decembra do 12:00 hod., v prípade českých korún, maďarských forintov, chorvátskych kún, rumunských lei, kanadských dolárov, britských libier, švajčiarskych frankov a poľských zlotých najneskôr 31. decembra do 9:30 hod., v prípade ostatných mien je hraničný termín pre urgentnú platbu 30. decembra do 9:30 hod.
  • Vložiť hotovosť na účet: hotovosť na účet v Slovenskej sporiteľni môžete vložiť na Silvestra do 12.00 hod. v ktorejkoľvek pobočke. Na svoj vlastný účet môžete peniaze vložiť aj prostredníctvom niektorého z takmer 53 vkladomatov, a to až do 16.30 hod. Potrebujete na to debetnú kartu k svojmu účtu.
  • Zadávanie platieb na prelome rokov: kvôli koncoročnej uzávierke bankových systémov nie je možné zadávať platby s dátumom splatnosti 1. januára 2020. Prvý dostupný dátum splatnosti v novom roku je 2. január 2020.
debata chyba
Viac na túto tému: #účty #platba #platba do konca roka