Dostupnosť úverov sa zníži. Národná banka sprísňuje podmienky

Banky čakajú od budúceho roka pri posudzovaní klientov žiadajúcich o úver zmeny. Po novom sa zníži maximálny podiel splátky na príjme klienta z 80 % na 60 %. Zmeny začnú platiť od 1. januára budúceho roka.

17.12.2019 15:15
kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hlavným cieľom opatrení je podľa Národnej banky Slovenska ochrániť klientov bánk pred rizikami spojenými s nadmerným zadlžovaním a znižovať tak negatívny vplyv prípadného zhoršenia ekonomiky na domácnosti. „,,a zmiernenie rizík spojených s rastom retailových úverov, ktoré sa z dôvodu opätovného uvoľnenia menovej politiky môžu ešte zvýrazniť, sa navrhuje úprava limitu pre maximálny podiel splátok k príjmu zníženému o životné minimum z 80 % na 60 %,“ priblížila Banková rada NBS.

Povolené výnimky

Zároveň sa ustanovujú niektoré výnimky. Časť v objeme 5 % nových úverov na bývanie a spotrebiteľských úverov môže byť poskytnutá s podielom splátok k príjmu až do 70 %. V porovnaní s pôvodným návrhom predloženým do medzirezortného pripomienkového konania sa táto výnimka vzťahuje na akékoľvek úvery, nielen na úvery mladým spotrebiteľom do 35 rokov, ako bolo pôvodne navrhnuté. Počas prvého štvrťroka 2020 je táto výnimka zvýšená na 15 % objemu nových úverov, v rámci ktorých je možné poskytnúť úvery s podielom splátok k príjmu do 80 %.

Video
Ide o peniaze - Marián Búlik, analytik OVB Allfinanz Slovensko: Budú hypotéky s úrokom nula percent?

V porovnaní s pôvodným návrhom bolo tiež doplnené, že zvýšený limit na podiel splátok k príjmu na úrovni 70 % sa vzťahuje aj na ďalšie spotrebiteľské úvery s lehotou splatnosti do piatich rokov, a to v objeme najviac 5 % celkového objemu nových spotrebiteľských úverov do 5 rokov. Pre spotrebiteľské úvery zároveň zostávajú v platnosti aj ďalšie existujúce výnimky.

Mladí ľudia

„Výnimky nie sú špecificky určené pre mladých, sú určené pre všetkých klientov. Pokiaľ banka zváži, že pod tú výnimku zahrnie mladých klientov, tak má túto možnosť,“ priblížil pre TASR riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Marek Ličák. Zároveň uviedol, že už v súčasnosti existuje systém monitorovania parametrov poskytnutých úverov.

Podľa Ličáka nie sú opodstatnené obavy, že zmeny „zabrzdia trh úverovania“. „Skôr očakávame, že trh sa mierne stabilizuje. Ak hovoríme, že v súčasnosti rastú úvery na bývanie na úrovni 9,5 % medziročne, tak predpokladám, že klesnú na úroveň niečo nad 8 %, čo je stále vysoké číslo. Ak sa aj nejakých klientov dotkne toto nové opatrenie, tak podobne, ako aj v minulosti, pravdepodobne si klienti vezmú menší objem úveru,“ dodal Ličák.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #NBS #sprísnenie úverov