PORADŇA: Pri dávke v nezamestnanosti pre SZČO nie sú zárobky podstatné

K 31.12.2019 sa chystám pozastaviť činnosť SZČO a k 1.1.2020 sa chcem zaevidovať na úrade práce a požiadať o dávku v nezamestnanosti. Práce vykonané do konca 2019 mi budú na základe faktúr uhradené až v roku 2020. Budú mať tieto platby vplyv na dávku v nezamestnanosti?

26.12.2019 09:22
úrad práce, práca, zamestnanie, absolvent,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Predovšetkým je potrebné zdôrazniť, že samostatne zárobkovo činná osoba je povinne poistená len na dôchodkové a nemocenské poistenie, nie je povinne poistená na poistenie v nezamestnanosti. To znamená, že obdobie, počas ktorého samostatne zárobkovo činná osoba vykonávala/vykonáva zárobkovú činnosť, sa nepovažuje za obdobie poistenia v nezamestnanosti, a teda jej nemôže byť zhodnotené pri posúdení nároku na dávku.

Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je povinne poistená, môže ale využiť možnosť prihlásiť sa v Sociálnej poisťovni ako dobrovoľne poistená osoba samostatne na poistenie v nezamestnanosti a platiť si poistné sama. Len z tohto dobrovoľného poistenia jej potom môže po splnení všetkých podmienok (evidencia na úrade práce a splnenie obdobie poistenia v nezamestnanosti v trvaní aspoň 730 dní pred zaevidovaním sa na úrade práce) nárok na dávku vzniknúť.

Z uvedeného vyplýva, že na výšku dávky vo Vašom prípade nebudú mať vymeriavacie základy (platby), ktoré ste získali počas pracovnej činnosti ako samostatne zárobkovo činná osoba, žiadny vplyv. Je teda irelevantné, kedy Vám budú vyplatené vo vzťahu k dátumu zaradenia do evidencie a uplatnení si nároku na dávku. Vplyv na dávku budú mať vymeriavacie základy, z ktorých ste ako osoba dobrovoľne poistená v nezamestnanosti platili poistné v rozhodujúcom období (ak ste dobrovoľne postená vôbec boli). Ak ste dobrovoľne poistená neboli, nárok na dávku v nezamestnanosti Vám nevznikne vôbec.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Video
Prácu na živnosť a v zamestnaneckom pomere porovnávame - aj v konkrétnych číslach - s finančným analytikom spoločnosti Brokeria a.s. Ivanom Kahancom. Ako sa zmení váč čistý príjem a aký bude váš dôchodok?
1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostník #SZČO #podnikateľ