Bilancia: Čo priniesol rok 2019 pre penzistov, rodiny s deťmi či pracujúcich

Začiatok roka 2019 priniesol v dávkach, ktoré štát vypláca penzistom, rodinám s deťmi, ale aj zamestnancom, viacero zmien. Zvýšila sa minimálna mzda, školáci majú obedy zadarmo a rodičia môžu súbežne poberať materské.

07.01.2020 09:00
rodina, rôzny vek, deti, mladí, starí, radosť Foto:
Na výplatách si vlani našli viac aj zamestnanci, ktorí pracujú v neštandardnom čase.
debata

Dôchodcovia dostali vlani v januári dôchodky zvýšené o pravidelnú valorizáciu. Až 80 percent dôchodkov sa zvýšilo o tzv. dôchodcovskú infláciu, teda o 2,6 %, a nie o pevnú sumu určenú z 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu. „Penzie sa zvyšujú o sumu, ktorá je pre danú sumu dôchodku výhodnejšia,“ priblížil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Viac dostali aj ľudia, ktorí majú nárok na minimálny dôchodok. Za 30 odpracovaných rokov 278,90, do konca roka 2018 to bolo 271,30.

Vzrástla aj minimálna mzda o 40 eur na 520 eur, čo v čistom predstavuje 430,35 eura. Hodinová mzda tak bola na úrovni 2,989 eura.

Na výplatách si v tomto roku našli viac aj zamestnanci, ktorí pracujú v neštandardnom čase. O prvé zvýšenie príplatkov za prácu v noci a počas víkendu sa postarala vyššia minimálna mzda. Od 1. mája 2019 sa zvýšila opäť. Mzdové zvýhodnenie za nočnú zmenu predstavuje 40 % minimálnej hodinovej mzdy za každú odpracovanú hodinu, teda 1,20 eura. Za prácu v sobotu dostanú zamestnanci príplatok vo výške 50 % minimálnej hodinovej mzdy, čiže 1,49 eura navyše za hodinu. Za prácu v nedeľu dostali pracovníci 100 % minimálnej hodinovej mzdy, čo predstavuje plus 2,99 eura ku každej hodine.

Zmeny nastali aj pri poberaní materskej dávky. Od 1. januára ju mohli čerpať obaja rodičia naraz, každý však na iné dieťa. Matka, ktorá poberá materské na mladšie dieťa, sa tak môže dohodnúť s otcom, že prevezme do starostlivosti staršieho súrodenca a ostane s ním na rodičovskej dovolenke. Upravil sa aj výpočet materského pri reťazových pôrodoch. Po novom sa tak poistenke počíta materské z príjmu, ktorý by mala pri začatí poberania ďalšieho materského, a nie z tzv. z minimálneho vymeriavacieho základu tak ako doteraz. Ide o prípady, keď sa v období rozhodujúcom na výpočet dávky pri ďalšom dieťati vyskytlo aj obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá súvisí s tehotenstvom. Pri reťazových pôrodoch tak už nesmie byť výška materského nižšia ako pri prvom dieťati.

Prínosom pre rodiny sú bezplatné obedy pre ich deti. Od 1. januára 2019 platil štát obedy všetkým deťom, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy. Od septembra aj žiakom základných škôl. Pri dvoch školopovinných deťoch tak môže rodina ušetriť ročne približne 500 eur. Zároveň sa od prvého januára zvýšili aj rodinné dávky, napr. rodičovský príspevok stúpol na 220,70 eura, prídavok na dieťa je 24,34 eura.

Viac dostali aj ľudia, ktorí boli chorí. Ak poistenec ochorel, jeho maximálne nemocenské bolo v tomto roku 1 035,10 eura pri 30-dňovom mesiaci a 1 069,60 eura pri 31-dňovom mesiaci.

Živnostníci si už tradične priplatili na odvodoch. Zvýšil sa minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody veľká väčšina živnostníkov. Najnižšie odvody do zdravotnej poisťovne dosiahli 66,78 eura a do Sociálnej poisťovne 158,11.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rok 2019 #dávky od štátu