2019: Čo sa zmenilo? Odvody, materské či daňový bonus

Zamestnávatelia musia hlásiť voľné miesta, stúpla minimálna mzda aj daňový bonus na dieťa, živnostníci podávajú daňové priznania elektronicky. Čo sa ešte zmenilo v roku 2019?

08.01.2020 09:00
ľudia, úsmev, skupina, tím Foto:
Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpol na 2,989 eura.
debata

Zamestnávatelia musia nahlasovať voľné pracovné miesta

Zamestnávateľom od 1. januára 2019 pribudla nová povinnosť. Povinne musia úradu práce nahlasovať voľné pracovné miesta. Nová povinnosť vyplýva firmám z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorá vstúpila do platnosti. Zamestnávatelia musia nahlásiť charakteristiku voľného pracovného miesta a v ktorom územnom obvode sa nachádza.

„To sa nevzťahuje na voľné pracovné miesto, o ktorom zamestnávateľ poskytuje údaje do informačného systému verejnej správy prevádzkovaného na ústrednom portáli verejnej správy podľa osobitného predpisu,“ upozornilo Ústredie práce s tým, že sa to netýka napríklad zamestnávateľa, ktorý sa riadi zákonom o štátnej službe. Zamestnávateľ môže voľné miesto oznámiť prostredníctvom webovej stránky www.istp.sk alebo úradu práce osobne, telefonicky, faxom alebo elektronicky cez webovú stránku www.upsvr.gov.sk, a to vyplnením príslušného tlačiva. Takisto pri nahlasovaní môžu firmy využiť zamestnancov úradov práce, teda agentov pre pracovné miesta.

Minimálna mzda stúpla na 520 eur

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa zvýšila na 520 eur (do konca roka bola na úrovni 480 eur). Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpol na 2,989 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti roku 2018 vzrástol o 27,17 eura na 430,35 eura. Odpočítateľná položka na zdravotné poistenie pre zamestnanca zostala vo výške 380 eur, a preto v plnej miere nepokryje sumu najnižších zárobkov.

Vzrástli aj minimálne sociálne odvody pre SZČO

Minimálne sociálne odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) stúpli o 6,95 eura na 158,11 eura mesačne. Stalo sa tak vzhľadom na to, že priemerná mzda na Slovensku podľa Štatistického úradu SR v roku 2017 medziročne vzrástla o 4,6 % na 954 eur. Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na platenie odvodov je totiž nadviazaný na vývoj priemerných hrubých zárobkov zamestnancov, a preto sa od januára upravil smerom nahor tiež o 4,6 %, a to na 477 eur.
Od 1. januára 2019 išiel nahor aj maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie, a to zo 6 384 eur na 6 678 eur. Najvyššie možné odvody pre SZČO tak stúpli z 2 116,29 eura na 2 213,75 mesačne.

Viac pre pozostalých po účastníkoch národného boja za oslobodenie

Od januára 2019 vzrástol príspevok vdovám a vdovcom po účastníkoch národného boja za oslobodenie z 20 eur na 35 eur mesačne.

Matka i otec poberajú materské súbežne

Vďaka novele zákona o sociálnom poistení už môžu otec a matka dieťa poberať súbežne dávku materského v rovnakom období. Podmienkou je, že každý z rodičov poskytuje starostlivosť inému dieťaťu.

Príspevky do druhého piliera: 4,75 %

Sadzba povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie (II. pilier) sa zvýšila na 4,75 % z vymeriavacieho základu. Sadzba sa každoročne zvyšuje o 0,25 % a bude stúpať až do roku 2024, keď dosiahne 6 % z vymeriavacieho základu. Poistencom, ktorí sú sporiteľmi v II. pilieri, sa výška odvodov do I. piliera bude v danom období adekvátne znižovať tak, aby odvody do I. a II. piliera vždy v súčte dosahovali 18 %.

Živnostníci podávajú daňové priznanie elektronicky

Od júla 2019 musia živnostníci s daňovými úradmi komunikovať už len elektronicky. Povinná elektronická komunikácia sa týka všetkých fyzických osôb – podnikateľov, ktorí sú registrovaní pre daň z príjmov. Ide predovšetkým o živnostníkov, farmárov či finančných poradcov. Ak je niekto registrovaný na dani z príjmov na daňovom úrade, ale nie je podnikateľom podľa Obchodného zákonníka, táto povinnosť sa na neho nevzťahuje. Živnostníci majú v porovnaní s konateľmi firiem výhodu v tom, že na elektronickú komunikáciu nepotrebujú nevyhnutne občiansky preukaz s čipom. Namiesto toho môžu zájsť na daňový úrad a uzatvoriť dohodu o elektronickom doručovaní. V takom prípade dostanú od daňového úradu prihlasovacie meno a heslo, prostredníctvom ktorých sa prihlasujú na stránku Finančnej správy.

Referenčná suma je 444,10 eura

Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne (I. dôchodkový pilier). Tá je podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia (II. pilier) programovým výberom. Podmienky výplaty starobného dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia (II. dôchodkový pilier) formou programového výberu sa upravili od 1. februára 2018. Programový výber sa uskutočňuje formou dohody, v ktorej si sporiteľ určí mesačnú sumu dôchodku, dobu vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov. Jedinou podmienkou programového výberu je skutočnosť, že súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sú vyplácané sporiteľovi, napr. starobný dôchodok z I. piliera, invalidný dôchodok, pozostalostný dôchodok vrátane výsluhového dôchodku či obdobného dôchodku vyplácaného z cudziny, bude vyšší ako referenčná suma. Hodnotu referenčnej sumy určuje Sociálna poisťovňa k 30. novembru a táto potom platí po celý nasledujúci rok.

Hranica príjmu pri odvodovej úľave sa zvýšila na 639,18 eura

Jednou z podmienok odvodovej úľavy pre ľudí, ktorí sa po dlhodobej nezamestnanosti zamestnajú v pracovnom alebo štátnozamestna­neckom pomere, je dodržanie hraničnej výšky príjmu. Tento rok je hranica príjmu 639,18 eura. Táto suma platí pre tie pracovné pomery, ktoré vznikli tento rok. Maximálna výška dosiahnutého príjmu pre zamestnanca s odvodovou úľavou platí aj pri skrátenom pracovnom čase.

Vyššie nezdaniteľné minimum i daňový bonus

Vďaka zvýšeniu životného minima sa od januára 2019 zvýšila aj nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a manžela (manželku) i daňový bonus. Zamestnanci, ale aj živnostníci vďaka tomu ušetria na daniach. Základná suma nezdaniteľného minima vzrástla na 3 937,35 eura. Mesačná suma nezdaniteľného minima, ktorú si môžu odrátať zamestnanci, tak je 328,12 eura.

Na sumu 3 937,35 eura sa zvýšila aj nezdaniteľná časť základu dane na manželku, resp. manžela. Tú si však nemožno odrátavať priebežne počas roka, ale až naraz pri podaní daňového priznania alebo ročného zúčtovania.

Rodičia si mierne polepšia vďaka zvýšeniu daňového bonusu na dieťa. V tomto roku si mohol jeden z rodičov znížiť svoju daň za každé vyživované dieťa ročne o 266,04 eura. Zamestnancom, ktorým bonus uplatňuje priebežne počas roka ich zamestnávateľ, sa čistý mesačný príjem pri jednom dieťati zvýši o 61 centov.

Od apríla 2019 sa daňový bonus znovu zvýšil, ale len pre rodičov, ktorí majú deti do šesť rokov. Na ne si môžu odpočítať dvojnásobnú sumu daňového bonusu. Za každé takéto dieťa si tak môžu znížiť daň o 44,34 eura mesačne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odvody #materská dávka #daňový bonus na dieťa