Dlžníci môžu prísť o vodičský preukaz

Od januára môže dlžníkom finančná správa (daňový alebo colný úrad) zadržať vodičský preukaz. Táto forma exekúcie sa týka fyzických osôb a finančná správa ju bude uplatňovať v prípadoch, ak iné -formy exekúcie nebudú úspešné.

08.01.2020 12:15
šofér, jazda, diaľnica, cestovanie, auto,... Foto:
Ak dlžník nedoplatok nezaplatí v stanovenej lehote, exekútor príkaz doručí príslušnému orgánu Policajného zboru SR, ktorý zablokuje vodičský preukaz v informačnom systéme.
debata

Vďaka novele daňového poriadku sa Finančnej správe rozšírili možnosti pri vymáhaní daňových nedoplatkov fyzických osôb.V prípade, ak sa exekútorom nepodarí vymôcť nedoplatok inými formami, exekútor môže pristúpiť k výkonu exekúcie zadržaním vodičského preukazu.

Tento spôsob daňovej exekúcie bude finančná správa vykonávať podľa zásady primeranosti a so zohľadnením skutočnosti, či dlžník so správcom dane komunikuje, alebo nie a má iný exekúciou postihnuteľný majetok.

Exekučná výzva

Pred začatím daňovej exekúcie exekútor preverí či dlžník je držiteľom vodičského preukazu. Následne vydá rozhodnutie o začatí daňového exekučného konania a dlžníkovi zašle daňovú exekučnú výzvu, v ktorej ho upozorní, že v prípade, ak vymáhaný nedoplatok nebude v príslušnej lehote zaplatený, vydá daňový exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu. Ak dlžník nedoplatok nezaplatí v stanovenej lehote, exekútor daňový exekučný príkaz doručí príslušnému orgánu Policajného zboru SR, ktorý vykoná blokáciu vodičského preukazu v informačnom systéme.

Vďaka tomu bude príslušník polície vykonávajúci kontrolu vodiča vedieť, že vodičský preukaz je zadržaný. Po vyrovnaní vymáhaného nedoplatku exekútor bezodkladne vydá rozhodnutie o zastavení daňového exekučného konania a toto doručí polícii, ktorá blokáciu vodičského preukazu zruší. Tento spôsob exekúcie nemožno uplatniť u tej skupiny dlžníkov, u ktorej je príjem priamo podmienený držbou vodičského preukazu – napríklad u vodičov z povolania. To, že príjem dlžníka je priamo podmienený držbou vodičského preukazu, je povinný preukázať dlžník sám, a to napr. v odvolacom konaní. Naopak, u dlžníkov, ktorí auto využívajú iba na prepravu či na cestu z a do práce, sa tento spôsob daňovej exekúcie uplatniť môže.

Ziznam dlžníkov

Nový spôsob exekúcie finančná správa môže uplatniť na všetky nedoplatky evidované daňovými a colnými úradmi vrátane colného dlhu, pokút a iných platieb vymeraných podľa colných predpisov. Zoznam daňových dlžníkov zverejňuje finančná správa na svojom portáli. Finančná správa preto vždy upozorňuje, že daňoví dlžníci by mali okamžite aktívne komunikovať s colným alebo daňovým úradom a hľadať alternatívy riešenia už v momente, keď vedia, že ich finančná situácia sa zhoršila a nebudú schopní zaplatiť daň v lehote splatnosti

debata chyba
Viac na túto tému: #Finančná správa #vodičský preukaz #exekúcie