Dávky pre penzistov, rodiny s deťmi aj zamestnancov sú vyššie

Príchod nového roka priniesol viacero noviel zákonov, s ktorými prichádza aj množstvo zmien v dávkach pre seniorov, rodiny s deťmi aj zamestnancov.

16.01.2020 10:00
radosť, ľudia Foto:
Minimálna mzda bude tento rok 580 eur. Je to najvyššie zvýšenie v histórii Slovenska.
debata

Vyššie dôchodky, nové sumy minimálnej penzie, viac pre sporiteľov v druhom pilieri, nový vek odchodu do penzie, polepšia si rodiny s deťmi, vzrástla minimálna mzda, viac peňazí pôjde aj na sociálne služby.

Viaceré zmeny nastali v dôchodkoch. Penzisti už dostávajú valorizované penzie. "V súvislosti so zastropovaním dôchodkového veku sa upúšťa od určovania dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu. Vek sa už stanovuje fixne pomocou tabuľky,“ priblížila Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. Tiež sa zmení systém výpočtu minimálnych dôchodkov, keď ich sumy budú naviazané na priemernú mzdu. Odstránia sa aj nespravodlivosti pri československých dôchodkoch. Zmeny čakajú aj sporiteľov v druhom pilieri, ktorým sa ustanovuje nový pomer krátenia dôchodkov vyplácaných zo sociálneho poistenia. Nová právna úprava zohľadňuje na účely krátenia aj odvody do rezervného fondu solidarity.

V oblasti rodinnej a sociálnej politiky budú mať rodičia nárok na vyšší rodičovský príspevok. Rodičom, ktorí poberali pred nástupom na rodičovskú dávku materské, sa zvýši príspevok z 270 na 370 eur. Rodičia, ktorým nevznikol nárok na materské, dostanú 270 eur. Tento príspevok sa zvýši rodičom automaticky. Navyše mladí rodičia do 33 rokov majú nárok na päť týždňov dovolenky a môžu požiadať aj o príspevok na športovú činnosť dieťaťa.

Minimálna mzda bude tento rok 580 eur. "Je to najvyššie zvýšenie v histórii Slovenska. Automaticky sa upravuje aj vyššie mzdové zvýhodnenie za prácu v neštandardnom čase,“ konštatoval minister práce Ján Richter. Spolu s vyššou minimálnou mzdou stúpnu aj príplatky za prácu v noci, v sobotu a nedeľu, ktoré sú naviazané na hodinovú minimálnu mzdu.

Viac peňazí pôjde aj na sociálne služby. "Zvyšujeme rozpočet na sociálne služby, prekračuje 156 miliónov eur a je opäť vyšší ako v tomto roku,“ povedal minister práce. Napríklad v prípade 6. stupňa odkázanosti zvýšenie predstavuje 42 eur na mesiac na každú osobu v pobytovom zariadení sociálnych služieb. Aktuálny príspevok 504 eur sa teda zvyšuje od januára až na 546 eur.

Živnostníci si zasa priplatia viac na odvodoch. Minimálne sociálne odvody pre približne 140-tisíc samostatne zárobkovo činných osôb stúpli o 9,78 eura na 167,89 eura mesačne. Od 1. januára stúpol aj maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie, a to zo 6 678 na 7 091 eur.

Dávky v hmotnej núdzi a príspevky k nim stúpli o 2,5 %. Dávka pre jednotlivca išla nahor o 1,60 eura na 66,30 eura, pre jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi o 3,10 eura na 126,20 eura, pre jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi o 4,50 eura mesačne na 184,30 eura.

Novinky čakajú aj na žiadateľov o dávku v nezamestnanosti. Od 1. júla si totiž budú môcť ľudia uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce. Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady ako doteraz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #dávky pre rodičov #dávky pre dôchodcov #zmeny v roku 2020