Lyžovačka prináša riziká, pomôcť môže poistenie

Chystáte sa na lyžovačku? Zlomeniny končatín, vykĺbenia, podvrtnutia, poranenia kĺbov, otrasy mozgu a odreniny sú najčastejšie úrazy z lyžovačiek. Príčinou väčšiny z nich je zrážka s iným lyžiarom.

18.01.2020 10:00
lyžovačka, rodina, lanovka, deti Foto:
Základný balík pokrýva bežné aktivity ako pešia turistika, sánkovanie, bežkovanie, lyžovanie a snoubording po vyznačených tratiach.
debata

Zimné mesiace sú spojené s dovolenkou na horách a lyžovačkou. Zimné športy ale bývajú rizikové a môžu nastať chvíle, keď sa zraníte, okradnú vás, alebo spôsobíte škodu niekomu inému.

„Najčastejšie úrazy, ktoré nám klienti z lyžovačiek hlásia, sú vykĺbenia, podvrtnutia, zlomeniny horných alebo dolných končatín a rebier, poranenia kĺbov, členkových a kolenných väzov, ale aj otrasy mozgu, odreniny a rany zo zľadovatenej plochy svahu. Tieto úrazy vznikajú väčšinou narazením do iného lyžiara, nabratím nekontrolovateľnej rýchlosti končiacej pádom, narazením do snežného dela alebo výskokmi cez umelo urobené skokanské mostíky,“ konštatuje hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

"V cene lyžiarskeho lístka na Slovensku aj v zahraničí je zahrnutý zásah horských záchranárov, avšak bez prepravy vrtuľníkom v horskom teréne či prevozu do nemocnice. Preto je poistenie pri lyžovačke absolútna nutnosť. Pri poistení je zásadné rozlišovať druh aktivity v horách.

Základný balík pokrýva bežné aktivity ako pešia turistika, sánkovanie, bežkovanie, lyžovanie a snoubording po vyznačených tratiach. Jeho cena je v priemere približne 1 euro na deň. Vyšší balík je potrebný, ak človek športuje mimo vyznačených tratí, respektíve sa venuje iným športom, ktoré poisťovne pokladajú za rizikové. Medzi tie patria zo zimných športov lezenie ľadopádov, freeskiing, heliskiing či skitouring (skialpinizmus). Vyšší balík stojí v priemere 2,50 eura na deň,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Video
Ako má vyzerať moderná životná poistka, čo by mala kryť a ako investovať peniaze na horšie časy či dôchodok, hovorí v relácii Ide o peniaze Marián Búlik, analytik OVB Allfinanz Slovensko.

"Zásadné je poistiť si viaceré riziká. Nestačí iba základné poistenie, ktoré kryje liečebné náklady (čiže ošetrenie u lekára, lieky či pobyt v nemocnici), ale nevyhnutné je poistenie zásahu horských záchranárov a prepravy do nemocnice. Zásadné je tiež nezabudnúť na poistenie zodpovednosti. V zahraničí sa stali desiatky prípadov, keď slovenský lyžiar do niekoho narazil a spôsobil mu zranenie. Takéto udalosti sú veľmi drahé, sú známe prípady, keď sa účet za liečenie a odškodnenie za ujmu na zdraví vyšplhal na 100-tisíc eur. Riziko spôsobenej škody na zdraví inému človeku je vôbec to najdrahšie, čo môže dovolenkárov postihnúť pri lyžovaní v zahraničí,“ dodáva Búlik.

Prax ukazuje, že v zahraničí ľudia veľmi dobre poznajú svoje práva a vedia sa ich dôsledne domáhať až na súdoch. „Aj preto ľuďom radíme, aby si pred odchodom na lyžovačku v zahraničí pri uzatváraní cestovného poistenia určite nezabudli pripoistiť zodpovednosť za škodu, ktorá kryje náklady na liečbu zraneného lyžiara, jeho transport do nemocnice, zničený či poškodený lyžiarsky výstroj alebo právnika,“ upozorňuje Silvia Vlasková z UNIQA. V prípade, že lyžiar takéto poistenie nemá a ukáže sa, že za zrážku a zranenie nesie zodpovednosť, bude musieť náklady za vzniknutú škodu, ktoré sa často pohybujú v desiatkach tisíc eur, zaplatiť sám. Ak ste poistený a ste vinníkom kolízie, pri ktorej druhý lyžiar utrpí zranenia, náklady za škodu za vás uhradí poisťovňa. Poistenému však odporúčame zabezpečiť si výpovede svedkov, fotografiami zdokumentovať škodu a dávať si pozor pri podpisovaní akýchkoľvek dokumentov.

„Odporúčame nepodpisovať nič, čomu nerozumiete a ak, tak s výhradou, že textu nerozumiete. Môže sa totiž stať, že pri spornej kolízii, kde nie je jasný vinník, môžete takto nechtiac na seba prevziať vinu, aj keď za zrážku nemôžete,“ upozorňuje Vlasková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #lyžovačka #riziko #úraz na svahu