Pozor: Študentkám nárok na materské automaticky nevzniká

Sociálna poisťovňa upozorňuje študentky, že im nárok na materské automaticky nevzniká.

18.02.2020 09:00
matka, dieťa, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ich nárok na materské je podmienený o. i. platením poistného do Sociálnej poisťovne, a keďže študenti stredných a vysokých škôl poistné na žiadny druh sociálneho poistenia platiť nemusia (a neplatí ich za nich štát), dávku zo Sociálnej poisťovne dostať nemôžu.

Študentke vznikne nárok na materské jedine v dvoch prípadoch: za predpokladu, že je popri štúdiu zamestnaná (a z predmetnej činnosti jej vyplýva povinné nemocenské poistenie) alebo si platí v Sociálnej poisťovni poistné na dobrovoľné nemocenské poistenie sama.

Nárok na materské je podmienený existenciou nemocenského poistenia v čase vzniku dôvodu na poskytovanie materského alebo trvaním ochrannej lehoty k tomuto dňu. Pritom nemocenské poistenie musí trvať aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom (do uvedeného obdobia možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie v priebehu dvoch rokov pred pôrodom). Ak sa rozhodne študentka pre dobrovoľné poistenie, musí ešte splniť aj podmienku riadneho a včasného platenia poistného.

V súvislosti s dobrovoľným nemocenským poistením treba uviesť, že výška materského sa vypočíta z vymeriavacieho základu, z ktorého poistenec platí poistné len vtedy, keď poistenie trvá aspoň 26 týždňov. Ak je poistné obdobie kratšie, materské sa vypočíta vždy z minimálneho vymeriavacieho základu (v súčasnosti 506,50 eura), a to bez ohľadu na to, z akej sumy si reálne študentka (resp. iná dobrovoľne poistená osoba) poistné platila.

V uplynulom roku vyplatila Sociálna poisťovňa priemerne mesačne 34 565 dávok materské v priemernej výške 722,75 eura.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #matky #materské #študentka #nemocenské dávky