Mohlo by vás zaujímať: Sirotský dôchodok, odklad poistného

Sirotský dôchodok budú vysokoškoláci dostávať až do vykonania záverečnej skúšky. A o odklad poistného za marec požiadalo takmer 10 000 zamestnávateľov a SZČO.

14.05.2020 10:00
knihy, študent, štúdium Foto:
Študent ale oznámiť Sociálnej poisťovni, že štúdium neukončil v predpokladanom termíne.
debata

Sirotský dôchodok budú vysokoškoláci dostávať dlhšie, až do vykonania záverečnej skúšky

Poberatelia sirotského dôchodku, ktorí mali v školskom roku 2019/2020 ukončiť vysokoškolské štúdium, ale v dôsledku krízovej situácie im bol termín štátnych záverečných skúšok posunutý, budú mať nárok na výplatu sirotského dôchodku až do vykonania štátnej záverečnej skúšky, resp. do dátumu ukončenia štúdia z iného dôvodu.

V niektorých konaniach bola zastavená výplata sirotských dôchodkov na základe v minulosti školou oznámeného predpokladaného dátumu ukončenia vysokoškolského štúdia. Na vyplatenie sirotského dôchodku postačuje, aby sirota Sociálnej poisťovni oznámila, že štúdium na vysokej škole v Slovenskej republike neukončila v predpokladanom termíne, ale že naďalej študuje. Uvedenú skutočnosť možno oznámiť písomne poštou na adresu Sociálnej poisťovne, ústredie, elektronicky (e-schránka/e-mail) na adresu podatelna@socpoist.sk alebo telefonicky na bezplatnom telefónnom čísle 0800 123 123.

Ak ide o oprávnenú osobu, ktorá študuje na vysokej škole v zahraničí alebo na vysokej škole v Slovenskej republike, ktorá neposkytuje údaje o študentoch ministerstvu školstva (napr. Akadémia ozbrojených síl), spolu s oznámením je potrebné zaslať aj doklad vyhotovený vysokou školou potvrdzujúci ďalšie trvanie štúdia na vysokej škole.

O odklad poistného za marec 2020 zatiaľ požiadalo takmer 10 000 zamestná­vateľov a SZČO

Sociálna poisťovňa zatiaľ eviduje 9 860 žiadostí o odklad splatnosti poistného za marec 2020. Z tohto počtu jej vyplnené formuláre (Čestné vyhlásenie) doručilo 4 372 živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO) a zvyšných 5 488 žiadostí prišlo od zamestnávateľov. V marci 2020 pritom Sociálna poisťovňa evidovala viac ako 216-tisíc živnostníkov s povinnosťou platiť odvody a 187-tisíc zamestnávateľov. Živnostníci a zamestnávatelia, ktorí o odklad platenia poistného za marec požiadali, ho podľa zákona musia doplatiť do 31. júla 2020.

O nárok na odklad zaplatenia poistného na sociálne poistenie za mesiac marec 2020 do 31. júla 2020 môžu požiadať tie podnikateľské subjekty (zamestnávateľ alebo SZČO), ktoré zaznamenali pokles čistého obratu a pokles príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. V súčasnej mimoriadnej situácii pandémie koronavírusu im takýto odklad zaplatenia odvodov umožnila novela zákona o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť 6. apríla 2020 a vláda k nej vydala príslušné nariadenie 10. apríla 2020.

Viac informácií o tom, kto, za akých podmienok a akým spôsobom môže požiadať o odklad splatenia poistného za marec 2020, je uvedených na webovej stránke Sociálnej poisťovne: Kto a ako si môže odložiť zaplatenie odvodov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #sirotský dôchodok #odklad