Sociálna poisťovňa doteraz vybavila vyše 580 tisíc nemocenských dávok

Sociálna poisťovňa vyplatila od začiatku koronakrízy (za obdobie marca a apríla 2020) až 580 673 nemocenských dávok (ošetrovné a PN-ky). Z toho 364 tisíc pripadá na marcové obdobie, z ktorého priebežne pre chýbajúce čestné vyhlásenia alebo pre rozpory v žiadostiach došetruje asi 7 tisíc prípadov. Vyše 216 tisíc žiadostí bolo spracovaných a vyplatených už za aprílové obdobie.

16.05.2020 07:47
sociálna poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Všetky uvedené prípady, s výnimkou tých, ktoré je treba osobitne došetrovať – nie z viny Sociálnej poisťovne – boli vyplatené v zákonnom dvojmesačnom termíne. Sociálna poisťovňa si tak plní svoje zákonné povinnosti a dávky vypláca včas.

V bežných mesiacoch vypláca Sociálna poisťovňa približne 170 tisíc nemocenských dávok, takže počty uvedené za obdobie koronakrízy sú historické rekordy, ktoré pracovníci Sociálnej poisťovne zvládli v zákonných termínoch vybaviť aj napriek vlastnému personálnemu oslabeniu. Stalo sa tak vďaka práci cez víkendy, sviatky a predlženým zmenám. Asi 25 % pracovníkov Sociálnej poisťovne, takisto ako v iných inštitúciách, čerpá OČR a PN. Aj touto cestou Sociálna poisťovňa odmieta vyjadrenia časti politikov, že sabotuje výplatu dávok, alebo že z jej viny mešká štátna pomoc, s ktorou nemá nič spoločné a realizujú ju iné inštitúcie a rezorty.

Okrem došetrovania nekompletných žiadostí za marec sa už pracovníci Sociálnej poisťovne, popri bežnej agende, sústreďujú na očakávaný veľký nárast žiadostí o aprílové nemocenské dávky, predĺžené dávky v nezamestnanosti, ale aj na prijímanie čestných vyhlásení na odklad a odpustenie sociálnych odvodov.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #žiadosť #nemocenské