Opäť bude možné žiadať o príspevok na rodinné domy

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) vyčlenilo v druhej výzve na predkladanie žiadostí o príspevok na rodinné domy spolu 1,6 milióna eur.

18.05.2020 10:35 , aktualizované: 20.05.2020 09:30
zateplovanie, rodinny dom, rodinne domy Foto:
Elektronický formulár žiadosti bude dostupný od 1. júla na webovom portáli www.byvajteusporne.sk, termín ukončenia podávania žiadostí je 30. septembra alebo do naplnenia dvesto elektronicky zaevidovaných žiadostí.
debata (1)

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal vyhlásil v poradí druhú výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie. Záujemcovia majú od vyhlásenia výzvy viac ako mesiac na prípravu žiadostí o príspevok vo výške 8-tisíc eur, podávať ich môžu od 1. júla 2020. Ako informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV), v rámci výzvy môže príspevok získať dvesto vlastníkov nových rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie.

„V prvom kole výzvy sme zaznamenali veľký záujem majiteľov rodinných domov. Preto chceme v tomto type príspevkov pokračovať. Verím, že aj v tejto neľahkej situácii ovplyvnenej koronavírusom bude o príspevok záujem,“ uviedol Doležal. Elektronický formulár žiadosti bude dostupný od 1. júla na webovom portáli www.byvajteusporne.sk, termín ukončenia podávania žiadostí je 30. septembra alebo do naplnenia dvesto elektronicky zaevidovaných žiadostí.

„Príspevok na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 metrov štvorcových, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018. Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie,“ priblížil hovorca ministerstva dopravy a výstavby Ivan Rudolf. Všetky podmienky poskytnutia príspevku, ako aj návod na podávanie žiadostí nájde verejnosť na uvedenom webovom portáli.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) vyčlenilo v druhej výzve na predkladanie žiadostí o príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie spolu 1,6 milióna eur. Túto sumu môže rozdeliť medzi najviac dvesto záujemcov o dotáciu v objeme po 8-tisíc eur. „Počet žiadostí vychádza z možnosti rozloženia predkladania žiadostí v čase v priebehu roka,“ uviedol v utorok pre agentúru SITA rezort dopravy a výstavby v súvislosti s limitovaným počtom uchádzačov o dotáciu a celkovou výškou finančných prostriedkov.

Maximálny počet žiadateľov v druhej výzve je oproti prvej nižší o tristo, pričom rozpočet pri zachovaní výšky jednotlivého príspevku je teraz skromnejší o 2,4 milióna eur. V prvej výzve malo na príspevok pre rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie nárok päťsto záujemcov pri celkovom objeme dotácií 4 milióny eur.

Ministerstvo zdôvodňuje nižší počet možných uchádzačov a rozpočet tým, že sa chce vyhnúť skúsenosti z prvej výzvy, keď záujemcovia podali väčšinu žiadostí počas prvých dní. „Čo malo negatívny vplyv na následný proces posúdenia prijatých žiadostí. Ministerstvo má samozrejme záujem pokračovať s daným typom podpory aj v nasledujúcom období a vyhlásiť ďalšiu výzvu s prihliadnutím na disponibilné finančné zdroje a personálne kapacity na spracovanie žiadostí,“ vysvetlil rezort dopravy a výstavby.

V prvej výzve podalo elektronicky žiadosť o príspevok maximálne možných päťsto záujemcov, následne žiadosť listinne doručilo 480 uchádzačov „Z listinne doručených žiadostí bolo rozhodnuté o poskytnutí príspevku pri 397 žiadostiach v celkovej výške 3 176 000 eur,“ priblížilo ministerstvo. „V rámci prvej výzvy bolo v 11 prípadoch konanie zastavené pre nedodržanie lehôt na predloženie dokladov zo strany žiadateľa alebo predmetom konania nebol rodinný dom, ale rekreačný objekt a podobne,“ dodal rezort. V 70 prípadoch rozhodol neposkytnúť príspevok pre prekročenie celkovej podlahovej plochy alebo nedosiahnutie energetickej triedy A0 či požadovaných súčiniteľov prechodu tepla stavebných konštrukcií.

Ministerstvo dopravy a výstavby vyhlásilo v pondelok druhú výzvu na predkladanie žiadostí o príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie. Žiadosti o príspevok vo výške 8-tisíc eur môžu podávať elektronicky od 1. júla do 30. septembra 2020. Dotáciu môže získať maximálne dvesto majiteľov nových rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie, s podlahovou plochou do 200 štvorcových metrov, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #rodinný dom #energetická úspora