Ktorí penzisti musia platiť dane?

Dôchodcovia poberajúci penziu môžu mať ďalší príjem a nemusia pri tom platiť dane. Koľko môžu zarobiť?

22.05.2020 06:00
pracujúci penzista, stolár, výroba Foto:
Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené.
debata (1)

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý občan, teda aj dôchodca, ktorého zdaniteľné príjmy boli v roku 2019 vyššie ako 1 968,68 eura. V prípade, ak penzista pracoval, podnikal alebo mal iný zdaniteľný príjem nižší ako uvedená suma, platiť dane nemusí. Podmienkou teda je, že celoročný hrubý zárobok penzistu nesmie prekročiť polovicu nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka. Ak však zamestnávateľ pracujúcemu dôchodcovi zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 1 968,68 eura. V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok. Tento mu daňový úrad vráti na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku. Žiadosť netreba podávať osobitne, je súčasťou daňového priznania. Pozor však, daňový preplatok úrad vráti iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Ak tento daňový preplatok je menší ako päť eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

Ak sa vás podanie daňového priznania týka, musíte rozlišovať aj medzi typmi tlačiva. Ak ste dôchodca, ktorý dosiahol iba príjmy zo závislej činnosti – teda zo zamestnania na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní práce, podávate daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu A. Ak ste však mali aj iné druhy zdaniteľných príjmov, napríklad príjem z prenájmu nehnuteľností alebo príjem z nepeňažnej výhry, alebo príjem z predaja nehnuteľnosti, alebo príjem z vyplatenia podielového listu, podávate daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby typu B.

V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorej sa uvádza výška celoročného dôchodku. Jeho výšku však uvádza len ten dôchodca, ktorého penzia je nízka, a preto mu vzniká nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť.

Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené. Dôchodkové dávky a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničného poistenia sú od dane z príjmov oslobodené. Patrí sem starobný, predčasný, invalidný, vdovský a vdovecký, sirotský a výsluhový dôchodok.

Ak dôchodca poberal v roku 2019 zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 3 120 eur alebo príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti aspoň vo výške 3 120 eur a vykázal základ dane (čiastkový základ dane) z príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti, uplatní daňový bonus na dieťa. Suma daňového bonusu u daňovníka, ktorý vyživuje dieťa do šiestich rokov veku, sa zvýšila minulý rok na sumu 44,34 eura mesačne na každé takéto vyživované dieťa. Pozor však, do príjmov na uplatnenie daňového bonusu sa nezahŕňajú tzv. pasívne príjmy, napr. príjem z prenájmu nehnuteľností, príjem z nepeňažnej výhry, príjem z predaja nehnuteľnosti, príjem z vyplatenia podielového listu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #pracujúci penzista #pracujúci penzisti