Materské: Ak matka pred tehotenstvom pracovala

Kedy máte nárok na materské? Ako sa vypočíta jeho suma a aká je maximálna denná dávka?

17.07.2020 08:00
dieťa, matka Foto:
Nevyhnutnou podmienkou na získanie dávky je, že matka (alebo iný poistenec) musí byť v čase tzv. nástupu na materské nemocensky poistená alebo jej musí k tomuto dňu plynúť ochranná lehota.
debata

Materské môže poberať matka dieťaťa alebo iný poistenec, ktorým v zákonom vymedzených prípadoch môže byť otec dieťaťa, manžel matky dieťaťa, manželka otca dieťaťa a tiež osoba starajúca sa o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu (napr. súdu).

Dávka sa nevypláca automaticky, treba o ňu požiadať. Matke ho vystaví lekár gynekológ. Žiadosť je potrebné doručiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Nárok na materské vzniká spravidla počas ôsmeho až šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, pričom dávku môže poberať 34 týždňov od vzniku nároku. Toto obdobie môže byť aj kratšie (napr. ak sa matka rozhodne skôr nastúpiť do zamestnania, aj nárok na materské jej zanikne skôr), ale aj dlhšie (napr. v prípade osamelej ženy sa poskytuje 37 týždňov alebo ak poistenka porodila zároveň dve alebo viac detí a aspoň o dve z narodených detí sa stará, môže materské poberať najdlhšie 43 týždňov).

Nevyhnutnou podmienkou na získanie dávky je, že matka (alebo iný poistenec) musí byť v čase tzv. nástupu na materské nemocensky poistená alebo jej musí k tomuto dňu plynúť ochranná lehota. Zároveň musí byť splnená podmienka trvania nemocenského poistenia aspoň 270 dní v období dvoch rokov pred pôrodom v prípade matky dieťaťa alebo pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti u iného poistenca.

Príklad: Aká bude suma materského?

  • materské sa vypočíta ako 75 % z denného vymeriavacieho základu. Maximálna denná výška materského je 49,95622500 eura.
  • mesačne tak matka môže dostať 1 498,70 eura (pri 30-dňovom mesiaci) alebo 1 548,70 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).
  • na maximálnu sumu má nárok len poistenka, ktorej vymeriavací základ, z ktorého platila poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období, bol mesačne vo výške aspoň 2 026 eur.
  • suma minimálneho materského určená nie je.
  • ak je materské nižšie ako rodičovský príspevok, matka môže požiadať úrad práce o doplatenie do sumy rodičovského príspevku.
Príklad je len informatívny.

Otázka a odpoveď

Môžem byť ako matka dôchodkovo poistená štátom a popri tom pracovať na dohodu s nepravidelným príjmom?

Osoba, ktorá pracuje na základe dohôd mimo pracovného pomeru, je povinne poistená ako zamestnanec. Preto nie je možné, aby bola súbežne dôchodkovo poistená štátom z dôvodu riadnej starostlivosti o dieťa. Výnimkou je matka pracujúca na dohodu o brigádnickej práci študentov, ktorá si uplatnila výnimku z platenia poistného na dôchodkové poistenie za predpokladu, že jej mesačný/priemerný príjem nepresiahol 200 eur.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská dávka #suma materského