Dostanú opatrovatelia a osobní asistenti rovnakú sumu? Rezort práce chce diskusiu

Viacero zmien pre ľudí s hendikepom pripravuje rezort práce. Chce napríklad otvoriť diskusiu o nastavení príspevkov, ktoré títo ľudia poberajú.

13.07.2020 17:38
ruky, držanie z ruku, spolu, opatrovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako na tlačovej besede uviedol minister práce Milan Krajniak, vláda nechce rušiť ani znižovať príspevok na osobnú asistenciu. „Cieľom rezortu je zlepšiť systém starostlivosti a pomoci ľuďom, ktorí potrebujú pomoc iných. Chceme, aby pomoc bola nastavená spravodlivo podľa stupňa odkázanosti s tým, že každý, kto potrebuje pomoc iných, má mať možnosť slobodne rozhodnúť o použití príspevku podľa vlastného uváženia,“ povedal minister. Zároveň sa plánuje vytvorenie mechanizmu, aby sa systém štátnej podpory nezneužíval.

„Cítime zodpovednosť za to, aby pomoc spoločnosti voči ľuďom odkázaným na pomoc iných rástla, a preto sme pristúpili k zvýšeniu príspevkov na opatrovanie. Chceme však, aby táto pomoc bola nastavená spravodlivo. Heslom, ktorým by sme sa chceli riadiť je, že pri rovnakej diagnóze by mal poberateľ dostávať rovnaké peniaze spravodlivo podľa stupňa odkázanosti,“ zdôraznil Krajniak s tým, že plánuje zaviesť ďalší princíp, aby sa každý dospelý poberateľ príspevkov, či už opatrovateľského alebo na asistenciu mohol slobodne rozhodnúť, ako ich použije.

„Minister práce Milan Krajniak avizuje reformu sociálnych služieb. Hovorí o novom príspevku na odkázanosť, ktorý vraj vyrieši všetky problémy osôb, ktoré sú odkázané na pomoc. Sme ale znepokojení. Obávame sa o budúcnosť a podobu osobnej asistencie. Preto zvolávame na stredu tlačovú konferenciu. Chceme verejne hovoriť o nezávislom živote, o dôležitosti osobnej asistencie na kvalitu našich životov. Chceme vysvetliť, prečo je dôležité zachovať inštitút osobnej asistencie v nezmenenej podobe,“ hovorí Andrea Madunová, predsedníčka Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR.

Od roku 2012 sa opatrovateľský príspevok takmer strojnásobil. Rezort práce plánuje v najbližšom období využiť peniaze z fondov Európskej únie a zároveň otvoriť verejnú diskusiu so zástupcami ľudí, ktorí poberajú opatrovateľský príspevok, osobných asistentov, ale aj zariadení sociálnych služieb, ako spravodlivo nastaviť výšku príspevku. Diskusia o zmenách by sa mala uzavrieť na jeseň tohto roka, následne by sa mala pripraviť legislatíva tak, aby mohla platiť od júla budúceho roka. „Máme na to rok prípravy. Hovoríme o tom dopredu, aby nevznikali nejaké šumy. Náš zámer nie je zrušiť asistentské príspevky, alebo ich prípadne znižovať na úroveň opatrovateľského príspevku. Náš zámer je opačný, zvyšovať opatrovateľský príspevok tak, aby sme našli spravodlivú mieru toho, aby za rovnakú diagnózu každý mal nárok na rovnaké peniaze,“ ubezpečil Milan Krajniak.

Celkovo k máju tohto roka poberalo príspevok na osobnú asistenciu 11 106 a príspevok na opatrovanie 62 036 ľudí. Vo výškach príspevkov je však markantný rozdiel. Zatiaľ, čo v prípade ťažko zdravotne postihnutého človeka na vozíku, v prípade 12-hodinovej starostlivosti, bol príspevok na asistenciu 1 504,80 eura mesačne, v prípade toho istého človeka, ktorého opatruje napríklad matka – dôchodkyňa, a opatruje ho nie 12, ale 24 hodín, je opatrovateľský príspevok 238,37 eura.

„Takýto príklad nie je úplne presný,“ upozorňuje Andrea Madunová. „Človek, ktorý využíva inštitút osobnej asistencie, ak potrebuje asistenta viac ako 10 hodín, musí mať asistentov aspoň dvoch,“ uviedla. Zákon totiž hovorí, že jeden asistent môže osobnú asistenciu poskytovať maximálne 10 hodín denne. „Suma je síce správna, ale nedostane ju jeden človek,“ upresnila Madunová. Nie je teda dobré, keď sa argumentuje tým, koľko dostane opatrovateľ a koľko osobný asistent. „Navyše príklad, ktorým pán minister argumentoval uvádza sumu, ak opatrovanie vykonáva dôchodca, nie aktívny človek. Ak je opatrovateľom človek v produktívnom veku, jeho príspevok na opatrovanie je 476,74 eura,“ uvádza Andrea Madunová.

Ako dodala, príspevok na opatrovanie je potrebný, treba sa ale pozerať na potreby človeka, ktorý využíva osobnú asistenciu. Tento človek môže mať nezávislý život, ak má osobných asistentov. „Je to aj o tom, aby rodina nebola zaťažovaná neúmernou starostlivosťou a aby zdravotne znevýhodnený človek mohol žiť aj mimo rodiny, aby mohol mať záľuby, aby sa mohol angažovať, aby mohol byť zaradený do spoločnosti,“ vraví Madunová. „Nech neničia systém osobnej asistencie, ktorý je zauživaný a funguje. Vyrástla na ňom už generácia ľudí, z ktorých sú uvedomelí ľudia. Nepáči sa mi, že sa hovorí len o číslach a nehovorí sa o kvalite života ľudí, ktorý im osobná asistencia poskytuje,“ dodala Madunová. Podľa jej slov by ministerstvo malo byť hrdé na systém osobnej asistencie. Tak dobre vypracovaný model ako Slovensko nemá nik v krajinách V4.

Ministerstvo tiež pripravuje aj ďalšiu pomoc v oblasti pomoci ŤZP. „ Spoločne s ministerstvom zdravotníctva pripravujeme zákon o dlhodobej starostlivosti, ďalej plánujeme pripraviť zákon o integrovanej sociálno-zdravotnej starostlivosti. Cieľom je v tomto volebnom období pripraviť aj zákon o jednotnej posudkovej činnosti,“ uviedla na dnešnej tlačovej besede štátna tajomníčka Soňa Gáborčáková s tým, že v neposlednom rade sa bude pozornosť venovať i zákonu, ktorého primárnym cieľom bude, aby človek, odkázaný na pomoc inej osoby, zotrval čo najdlhšie v rodinnom prostredí, na ktoré je zvyknutý.

debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok na opatrovanie #ŤZP #osobný asistent #príspevok na osobnú asistenciu