Ak poberáte príspevok na opatrovanie a ste poistencom štátu, nemôžete zároveň pracovať

Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov príspevku na opatrovanie, že sa môžu stať poistencom štátu na účely dôchodkového poistenia len vtedy, ak zároveň nevykonávajú zárobkovú činnosť ako zamestnanci, resp. dohodári.

28.09.2020 09:33
dôchodkyňa, opatrovateľka, česanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak poberateľ príspevku na opatrovanie začne pracovať ako zamestnanec alebo dohodár, čiže bude dôchodkovo poistený ako zamestnanec (bez ohľadu na výšku príjmu dosiahnutého zo zárobkovej činnosti), tak ho už Sociálna poisťovňa nemôže evidovať ako poistenca štátu, za ktorého poistné na budúci dôchodok odvádza štát. V takomto prípade – keď ho zamestnávateľ v Sociálnej poisťovni prihlási ako zamestnanca – ho Sociálna poisťovňa automaticky prestane evidovať ako poistenca štátu.

Zákon o sociálnom poistení stanovuje, že poistencom štátu na účely dôchodkového poistenia z dôvodu poskytovania peňažného príspevku na opatrovanie sa môže občan stať len vtedy, ak nie je povinne dôchodkovo poistený, napr. ako zamestnanec, nebol mu priznaný predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok a nedovŕšil dôchodkový vek.

Viac o tom, ktoré osoby a za akých podmienok sa môžu stať poistencom štátu, je na webovej stránke Sociálnej poisťovne tu: Matka-opatrovateľ-asistent

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #príspevok na opatrovanie #dohodári #poistenci štátu