Medzinárodný deň chudoby. Korona do nej môže poslať ďalších 60 miliónov ľudí

Čiastočný lockdown, ktorý si zvolili viaceré európske krajiny, má výrazné dosahy na ekonomiku. V dôsledku toho mnohí živnostníci ukončujú svoju činnosť, obchodníci zatvárajú prevádzky, ľudia prichádzajú o prácu.

17.10.2020 10:31
peňaženka, peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Podľa aktuálnych odhadov Svetovej banky v dôsledku pandémie koronavírusu môže do chudoby upadnúť až 60 miliónov ľudí. Podiel ľudí, ktorí žijú na deň z menej ako 1,9 dolára, by sa mal zvýšiť z 8,2 % v roku 2019 na 8,6 % v roku 2020.

„Na Slovensku je aktuálne 16,3 % rodín pod hranicou chudoby, čo predstavuje 872-tisíc ľudí. V dôsledku pandémie sa môže v tejto kategórii ocitnúť ďalších 20 až 50-tisíc ľudí. V našom prípade sa chudoba určuje od hranice príjmu 373 eur mesačne pre jednočlennú domácnosť. V prípade domácnosti s 2 dospelými a 2 deťmi do 14 rokov je stanovená hranica 780 eur mesačne,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Hranica chudoby je odvodená od mediánového príjmu v krajine. Na Slovensku sú najohrozenejšou skupinou nezamestnaní (58,3 %). Iba 9 % zamestnaných čelí riziku chudoby a sociálnemu vylúčeniu. V prípade žien a mužov je riziko rovnaké, o čosi viac sú v ohrození ľudia, ktorí majú deti (18,9 %), nakoľko majú vyššie mesačné výdavky.

„Očakávame, že väčšia chudoba postihne aj Európu, vrátane Slovenska, kde v prípade materiálnej deprivácie hovoríme o náraste počtu ľudí v tejto kategórii z aktuálnych 430-tisíc na niečo okolo 450-tisíc. “ doplnila Buchláková.

Ľudia, ktorí trpia materiálnou depriváciou, si napríklad nemôžu dovoliť ísť ani raz za rok na jednotýždňovú dovolenku mimo domu alebo jesť mäso či rybu aspoň každý druhý deň. Majú nedoplatky spojené s hypotékou alebo nájomným, úhradou za energie alebo splácaním nákupov na splátky a iných pôžičiek.

Aktuálne na Slovensku až vyše polovica jednorodičovských domácností a viac ako tretina domácností s tromi a viac deťmi nedokázala čeliť neočakávaným výdavkom. Dovoliť si každý druhý deň mäsité jedlo, rybu alebo hydinu si nemôže 30,2 % jednorodičovských domácností a 24 % domácností s tromi a viac deťmi.

S chudobou bojuje aj rezort práce

„Pred 28 rokmi vyhlásila Organizácia spojených národov 17. október za Svetový deň boja proti chudobe. Tento deň si pripomíname v náročnom období, keď pandémia koronavírusu zasiahla Slovensko v doposiaľ najväčšej miere. Okrem všetkých dlhodobých aktivít sme počas tohto roka spustili najväčšiu finančnú pomoc pre zamestnávateľov, zamestnancov a SZČO v histórii Slovenska,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Jedným z najdôležitejších opatrení pre ľudí, ktoré rezort práce zaviedol počas prvej vlny koronavírusu, bola pomoc občanom prostredníctvom SOS dotácie. Ľudia, ktorí zostali bez príjmu v tom najťažšom období, tak mohli požiadať štát o pomoc. Doposiaľ im bola vyplatená finančná podpora vo výške viac ako 10 miliónov eur.

Medzi priority rezortu práce patrí aj zabezpečenie starostlivosti o deti, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím či o seniorov. Všetko sú to ľudia, ktorí vzhľadom na svoj vek alebo nevyhovujúci zdravotný stav nevedia bez pomoci zvýšiť svoj príjem. Od budúceho roka budú môcť vďaka opatreniam ministerstva práce ušetriť napríklad aj na doplatkoch za lieky. Ženy od 4. mesiaca tehotenstva si budú môcť požiadať o tehotenskú dávku či tehotenské štipendium.

Koncom septembra predstavilo ministerstvo svoje aktuálne projekty, aktivity aj opatrenia vlády, ktorých zavedenie pomôže ľuďom zlepšiť ich finančnú situáciu a životnú úroveň delegácii zástupcov občianskeho združenia Slovenská sieť proti chudobe. Táto organizácia združuje mimovládne neziskové organizácie, združenia, aliancie, verejnú správu, ale aj právnické a fyzické osoby za účelom efektívnejšieho boja proti chudobe na území Slovenskej republiky.

K zásadným podporným opatreniam na odstraňovanie najhorších foriem chudoby, ktorými sú materiálna a potravinová deprivácia, najmä v jednotlivých lokalitách Slovenska, je aj priama podpora vo forme poskytovania potravinovej a materiálnej pomoci zabezpečovaná prostredníctvom opatrení Operačného programu Fondu Európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Ide o opatrenia ako poskytovanie potravinových balíčkov a hygienických balíčkov pre ľudí v hmotnej núdzi alebo poskytovanie teplých jedál ľuďom bez domova. „Plánujeme rozšírenie tejto pomoci o distribúciu materiálnej pomoci pre ľudí bez domova. V čase mimoriadnej situácie z dôvodu pandémie COVID-19 sme umožnili poskytovať dotáciu na podporu stravovacích návykov dieťaťa v materských a základných školách aj keď sa dieťa z dôvodu opatrení o zatvorení školy vyučovania nezúčastňuje, ale školská jedáleň obed poskytne,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu práce Soňa Gaborčáková.

Ministerstvo v rámci boja proti chudobe pripravuje ďalšie konkrétne aktivity a legislatívne návrhy, či zmeny. K plánovaným zmenám patrí priama finančná pomoc na úhradu výdavkov na bývanie nielen pre ľudí v hmotnej núdzi, ale aj pre iné, chudobou ohrozené skupiny, pre seniorov a ŤZP ministerstvo plní svoj zámer zabezpečiť udržateľnosť bývania.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #práca #chudoba #živnostníci #koronavírus #Covid-19