Následky koronavírusu pomôže riešiť aj dobrá poistka

Na čo dávať pozor, keby ste sa nakazili koronavírusom a chceli by ste požiadať poisťovňu o finančné plnenie v rámci vášho životného poistenia?

19.11.2020 13:00
zmluva, dedičstvo, banka, poistenie, peniaze
Ilustračné foto.
debata

Pripoistenie dlhodobej PN-ky alebo hospitalizácie pre prípad choroby určite v danej situácii pomôže posilniť rodinný rozpočet. Je ale nutné, aby ste mali správnu poistku. Skontrolujte si, čo ste pri poistení podpísali. Podmienky môžu byť rôzne.

„V súvislosti s epidémiou koronavírusu vám v oblasti životného poistenia môže pomôcť pripoistenie PN-ky, kritických chorôb, hospitalizácie či v najhoršom prípade smrti. Ak máte staršiu zmluvu životného poistenia a nie ste si istí, čo vám vaše poistenie kryje, poraďte sa s odborníkom. Nemusíte sa s ním stretnúť osobne, stačí zmluvu odfotiť, poslať mailom a neskôr si zatelefonovať. Ak vám v poistení niektoré pripoistenie chýba, stále si ho môžete v zmluve doplniť. Na novú poistku alebo úpravu tej staršej nie je nikdy neskoro, produkty životného poistenia sú veľmi flexibilné,“ povedala Miroslava Holičová, riaditeľka pre životné poistenie vo FinGO.sk.

Ako to funguje s poistením následkov pandémie?

Niektoré poisťovne mali donedávna vo všeobecných poistných podmienkach výluku v prípade vzniku epidémie alebo pandémie. To znamená, že keby ste ochoreli alebo zomreli na následky infekcie koronavírusom, nárok na poistné plnenie by ste nemali. V súčasnosti to už neplatí a aj menšie poisťovne pridali do zmluvných podmienok pandémiu formou „verejného prísľubu”, čiže klient by mal nárok na poistné plnenie.

Verejný prísľub je záväzok poisťovne voči klientom, ktorí majú uzatvorené poistenie už dlhšiu dobu. Vydaním verejného prísľubu sa poisťovňa zaväzuje poskytnúť širšie poistné krytie, resp. poistné plnenie vo vybraných prípadoch, na ktoré klienti v zmysle dojednaných poistných podmienok predtým nemali nárok.

Neznamená to ale, že epidémia je jediná výluka alebo podmienka, ktorú môžete vo svojej poistnej zmluve nájsť.

Každá zmluva má svoje poistné podmienky, ktorými sa v prípade poistnej udalosti poisťovňa riadi a na základe ktorých rozhoduje o nároku a výške poistného plnenia.

Príklad:

Ak ostanete dlhšie chorý, pripoistenie PN-ky by malo vykryť rozdiel medzi vašim bežným mesačným príjmom a dávkou zo Sociálnej poisťovne. Aj pripoistenie PN-ky totiž môže mať rôzne podmienky: Ak máte v zmluve poistenú PN-ku od 29. dňa so spätným plnením, znamená to, že musíte byť PN minimálne 29 dní na to, aby ste mali nárok na poistné plnenie. Spätné plnenie hovorí o tom, že vám vyplatia dávku za každý jeden deň od začiatku vašej PN-ky.

Ak by ste mali poistenú PN-ku od 29. dňa s následným plnením, nárok na poistné plnenie by vám vznikol až od 30. dňa PN a za prvých 29 dní by ste nedostali nič.

„V súčasnej dobe odporúčame, aby ľudia v súvislosti s pandémiou koronavírusu svoje staré zmluvy životného poistenia prehodnotili a skontrolovali a v prípade potreby upravili, nakoľko rastie počet Slovákov na dlhodobých PN. Je to veľmi flexibilný produkt, no poistenie vám vie v ťažkej životnej situácii kryť chrbát len ak bude nastavené správne. Preto sa radšej obráťte na odborníka a životné poisteni. Preto sa radšej obráťte na odborníka a životné poistenie naozaj nepodceňujte,“ doplnila Holičová.

Preto je veľmi dôležité vybrať si kvalitnú poisťovňu a pri životnom poistení nepozerať len na cenu. Väčšinou totiž zistíte, že ste neušetrili, ale platili ste za niečo zbytočne.

V najväčších poisťovniach ako je napríklad Allianz, Generali a AXA sú klienti krytí aj v prípade takejto nákazy. Čiže ak máte správne nastavenú poistku, môžete si uplatniť nárok na poistné plnenie aj v prípade práceneschopnosti, hospitalizácie pre prípad choroby alebo smrti z dôvodu koronavírusu.

Starú poistku môžete zmeniť

Je veľa spôsobov ako môžete poistenie prerobiť alebo uzavrieť v inej poisťovni tak, aby ste si neuškodili a nepripravili sa o poistné krytie.

Pri uzatváraní novej poistnej zmluvy môžu byť nevýhodou čakacie doby, teda niekoľkomesačné obdobie od podpisu zmluvy, počas ktorého ešte nie je poistené riziko kryté. Finančný sprostredkovateľ vám ale môže vašu starú poistku preniesť do novej poisťovne aj bez toho, aby ste sa ohrozili..

Pre takéto zmeny sú na trhu vhodné poisťovne, ktoré už poskytujú benefit nazývaný “akceptácia čakacej doby z pôvodného poistenia”. Vďaka tomu budete krytí nepretržite.

Treba myslieť dopredu

Sme chorľavý národ. Mnohí z nás si to ani neuvedomujú, ale častokrát zabúdame na to, aby sme si vytvorili rezervu pre prípad nepredvídateľných situácii, ktoré sú častokrát spájané s našim zdravotným stavom. Slováci boli za minulý rok v priemere 45 dní práceneschopní.

Podľa najnovších údajov Štatistického úradu bolo vlani PN v priemere viac ako 100– tisíc ľudí denne. Spotreba liekov dosiahla objem 1 903,2 miliónov eur, od roku 2010 vzrástla o 71 %. V prípade dlhodobejšej PN však Slováci nemajú ako vykryť výpadok v rodinnom rozpočte. Mnohí majú zle nastavené životné poistenie, ktoré by im podobné situácie pomohlo ľahšie zvládnuť.

V súčasnosti poisťovne dokážu kryť vyše 30 až 40 diagnóz, a tak sa poistná ochrana, ktorú poskytuje pripoistenie kritických chorôb, rapídne zvýšila a s ňou aj možnosť zabezpečiť si vďaka poistnému plneniu lepšie podmienky na liečbu. Takéto rozšírené krytie pritom nemusí znamenať navýšenie poistného.

„Typickým príkladom, prečo sa oplatí „posvietiť si“ na životnú poistku, je pripoistenie kritických chorôb. Medzi kritické choroby patria napríklad pribúdajúce onkologické ochorenia, srdcovo-cievne choroby a podobne. V minulosti pripoistenie kritických chorôb krylo okolo 8 – 10 diagnóz, a to znamená, že ak by bola diagnostikovaná choroba, ktorá do tohto balíka nespadá, nemal klient nárok na poistné plnenie,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Životné poistenie slúži ako ochrana a finančná istota v prípade neočakávaných životných situácií, úrazov alebo chorôb. Po smrti zároveň pomáha pozostalým zabezpečiť rodinu na ďalšie obdobie. „Ak chceme, aby nám poistka finančne pomohla tak, ako to budeme potrebovať, mal by jej parametre a nastavené podmienky každé 2 až 3 roky skontrolovať odborník,“ dodala analytička.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Covid-19 #následky pandémie