Ako finančne zvládnuť Vianoce?

Vianoce sú každoročne zaťažkávajúcou skúškou pre rodinný rozpočet väčšiny domácností. Ľudia si chcú dopriať viac a mnohí tesne pred sviatkami spanikária a urobia aj nepremyslené rozhodnutia.

23.11.2020 10:00
muž, Vianoce, darčeky, rozmýšľanie, papier, pero Foto:
Krátkodobým riešením na pokrytie zvýšených výdavkov môžu byť debet na účte alebo kreditka. Ale treba ich používať zodpovedne a zároveň ich mať nastavené v rozumných limitoch.
debata

Už len mesiac ostáva do Vianoc, ktoré budú pre koronakrízu v mnohých rodinách skromnejšie ako vlani. Chvíle strávené v kruhu najbližších a v zdraví sú to najcennejšie čo si v tomto roku môžeme priať. Odborníci zo spoločnosti FinGO.sk prinášajú niekoľko praktických rád, ako financovať vianočné nákupy, aby to naša peňaženka pocítila čo najmenej.

„Ide často o impulzívne nakupovanie, ktoré môže naštrbiť ďalšie, oveľa dôležitejšie finančné plány. Preto určite neodporúčam zadlžovať sa kvôli Vianociam a nakupovať darčeky cez úverové produkty. Obzvlášť nie v tomto roku, ktorý ťažko skúša rozpočty mnohých slovenských rodín,” hovorí riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk Eva Šablová.

Podľa ekonomickej analytičky Lenky Buchlákovej domácnosti v priemere minú na vianočné nákupy do 500 eur. „Najčastejšie nakupujeme kozmetiku, hračky, knihy, oblečenie, veci do domácnosti či kuchyne, ale aj mobily, elektroniku a elektrospotrebiče. Tieto položky podľa Štatistického úradu SR pred Vianocami zaznamenávajú najvyššie nárasty,” opisuje analytička FinGO.sk. Do spomínanej sumy 500 eur sa započítava aj nákup potravín či náklady na cestovanie za rodinou.

Krátkodobým riešením na pokrytie zvýšených výdavkov môžu byť debet na účte alebo kreditka. Ale treba ich používať zodpovedne a zároveň ich mať nastavené v rozumných limitoch. „Povolené prečerpanie aj kreditná karta sú úverové produkty s obnovovaným úverovým rámcom, preto vždy budú figurovať aj v úverovom registri. Vysoké limity, aj keď ich ľudia nevyužívajú, im môžu zbytočne spôsobiť problém a znížiť ich úverový strop napríklad pri riešení hypotéky,” upozorňuje Šablová.

Video
Eva Šablová (FinGo.sk) o správnom používaní kontokorentu - povoleného prečerpania na účte - odvysielané 18.11.

10 rád, ako zvládnuť vianočné nákupy

Radí Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk:

  1. Zvážte svoje finančné možnosti a nakupujte s triezvou hlavou. Nemíňajte zbytočne veľa peňazí a radšej oslávte sviatky bez ďalších dlhov, v pokoji a zdraví.
  2. Stanovte si vianočný rozpočet, a to nielen na darčeky, ale aj na nákup potravín, stromček či výzdobu. Ak vám to finančne nevychádza, začnite škrtať a minimalizujte rozpočet na nevyhnutné položky.
  3. Darčeky môžete vlastnoručne vyrobiť a vhodným riešením môže byť aj výmena použitých vecí medzi priateľmi alebo susedmi, či už ide o knihy, hračky alebo oblečenie. Ušetríte a ešte aj urobíte dobrý skutok.
  4. Ideálne je, ak budete financovať vianočné nákupy z vlastných úspor a nesiahnete po úveroch. Nákupmi darčekov na splátky či z čerpaného úveru by ste si okamžite zavesili na krk dlhodobejšie splácanie a neskôr by ste to mohli oľutovať.
  5. Nákupy si naplánujte, aby ste sa vyhli stresu a tlačeniciam v obchodoch. Ak chcete podporiť slovenských výrobcov, umelcov a predajcov, poobzerajte sa viac po domácich výrobkoch. Čo sa dá, nakúpte vopred.
  6. Plaťte čo najviac kartou. V mnohých bankách môžete získať tzv. cashback, čiže vám z každej platby pripíšu isté percento zo zaplatenej sumy späť na účet. Zároveň sa vyhnite výberom peňazí z bankomatov iných bánk, sú spoplatnené.
  7. Ak to naozaj nejde bez pôžičky, zvýšené výdavky môžete krátkodobo pokryť povoleným prečerpaním účtu (tzv. mínus na účte) alebo kreditnou kartou.
  8. Ak sa rozhodnete siahnuť po peniazoch banky, pri platení v hotovosti radšej využite povolené prečerpanie. Čím skôr ho vyrovnáte, tým menej zaplatíte na úrokoch.
  9. Kreditku zas radšej použite pri bezhotovostnom platení v obchode. Určite ju nevyužívajte na výbery v hotovosti, lebo banky za to obvykle účtujú vysoký poplatok, alebo vám na túto čiastku nemusí platiť bezúročné obdobie.
  10. Takmer všetko dnes viete nakúpiť bezpečne aj cez internet. Ak ide o drahší tovar, urobte si cenový prieskum medzi e-shopmi a pri porovnávaní zohľadnite aj možnosti a náklady na dopravu, prípadne osobné vyzdvihnutie tovaru.

TIP: Menšiu záťaž pre rodinný rozpočet prináša postupné nakupovanie darčekov počas roka. Ak si chcete na budúci rok dopriať štedrejšie Vianoce, myslite na ne už od januára a začnite si odkladať peniaze pravidelne po menších sumách.

Video
Čo všetko sa s kreditnou kartou dá a aký je optimálny model fungovania s ňou, radí v relácii Ide o peniaze Katarína Kostková, produktová riaditeľka FinGO.sk - odvysielané 19.2.2020.

Príklady, ako výhodnejšie využívať debet na účte a kreditku

Povolené prečerpanie účtu, tzv. debet alebo mínus na účte nám umožňuje minúť okrem vlastných peňazí aj peniaze banky. Debet vo výške 300, 500 či 1000 eur môže pokojne slúžiť ako rezerva, resp. krajné riešenie v prípade poklesu príjmu, ale podstatné je nemíňať ho na zbytočné veci. „Pokiaľ ho nevyužívame, nič zaň neplatíme. Ak ho však čerpáme, automaticky nám banka účtuje debetný úrok, a to vždy z prečerpanej sumy a za počet dní, ktoré sme boli v mínuse. Aktuálne sa debety na účtoch poskytujú s úrokmi okolo 19 % p. a.,” vysvetľuje Eva Šablová.

PRÍKLAD: Za párdňové debetné úroky zo sumy 200 – 300 eur nehrozí finančný kolaps. Napríklad za prečerpanie sumy 300 eur po dobu 5 dní zaplatíte len 0,83 eura. Ak z povoleného prečerpania vyberiete 500 eur a vrátite ich o 30 dní, na úrokoch zaplatíte do 10 eur. Ak však miniete celý limit napríklad 2500 eur, úrok sa za 30 dní vyšplhá cez 40 eur.

Kreditnú (úverovú) kartu je lepšie použiť pri bezhotovostnom platení. Môžete na nej využiť bezúročné obdobie, ktoré býva v závislosti od nastaveného mesačného cyklu, 45 až 55 dní podľa typu kreditky. „Ak však dlžnú sumu nevyrovnáte v termíne splatnosti bezúročného obdobia, banka vám začne inkasovať úroky. Ročný úrok na kreditkách sa pohybuje od 10,9 až do 30 % p. a. v závislosti od banky a typu karty. Splácanie kreditky teda nie je práve lacná záležitosť,” dodáva Šablová.

Po skončení mesačného cyklu karty vám banka pošle výpis s realizovanými platbami, celkovou dlžnou sumou a termínom jej splatnosti. Ak včas neuhradíte celkovú minutú sumu, nezaplatenú čiastku vám začne úročiť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #nakupovanie #darčeky