Poškodilo vás auto bez PZP?

Mali ste nehodu a vinník nemá PZP alebo z miesta ušiel? Útek vinníka z miesta škodovej udalosti nie je, žiaľ, ničím netradičným.

30.11.2020 11:40
nehoda, autonehoda, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Často je príčinou úteku z miesta autonehody skrat, strach prevziať zodpovednosť za náhradu škody, chýbajúce poistenie PZP či alkohol. Určite sa už stalo vám alebo vašim známym, že ste večer auto zaparkovali pred panelákom a ráno ste si našli škrabnutie na dverách, preliačinu na plechoch či poškodené bočné zrkadlo spôsobené vedením iného vozidla.

Podobné situácie sa stávajú aj na parkoviskách pri obchodných centrách, supermarketoch, nemocniciach či akýchkoľvek verejných parkoviskách, kde ste nechali svoje auto na chvíľu bez dozoru.

V lepšom prípade si človek nájde za stieračom aspoň telefonický kontakt, v tom horšom len poškodené auto. Na slovenských cestách sa totiž stále pohybuje mnoho vozidiel bez PZP poistenia. Pod hrozbou pokuty za nesplnenie zákonnej povinnosti či pre strach z prevzatia zodpovednosti za spôsobenú škodu sa vodiči v niektorých prípadoch rozhodnú radšej utiecť.

Ako v takejto situácii postupovať?

Ak vaše vozidlo poškodí neznámy vinník, ktorý z miesta činu ušiel bez zanechania akéhokoľvek kontaktu, je potrebné, aby ste na miesto privolali políciu, a to aj v prípade, ak odhadovaná škoda nie je vyššia ako 3 990 eur. Zároveň sa poobhliadnite po okolí a oslovte okoloidúcich, či niečo nevideli. Aj informácie o farbe či type vozidla môžu byť v týchto situáciách nápomocné. Nezabudnite si vypýtať od svedkov aj kontakt. Všetky zhromaždené informácie odovzdajte polícii. „Je dôležité, aby si poškodený spôsobené škody na svojom vozidle dôkladne fotograficky zdokumentoval, pričom odporúčam odfotiť aj časti, ktoré na prvý pohľad nejavia známky viditeľného poškodenia. Táto fotodokumentácia bude neskôr užitočná pri žiadosti o náhradu škody v poisťovni,“ odporúča Juraj Páleš, riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali.

Odhad škody

Odhad vzniknutej škody totiž nemusí byť vždy jednoduchý. Môže sa stať, že isté poškodenia poškodený zistí až neskôr pri dôkladnejšej obhliadke v servise alebo pri používaní vozidla. Získať náhradu škody môžete v takýchto situáciách viacerými spôsobmi. ·

Preplatenie škody z PZP vinníka

Aj keď vinník z miesta nehody ušiel, automaticky to neznamená, že sa mu podarilo beztrestne vyhnúť sa zodpovednosti. Privolanie polície na miesto činu je preto v takýchto prípadoch kľúčové. Polícia dokáže v mnohých prípadoch vinníkov vypátrať vďaka záznamom z bezpečnostných kamier či svedectvám očitých svedkov. „Ak sa polícii podarí dopátrať vinníka a ten má platné poistenie PZP, preplatenie škôd si môžete nárokovať u jeho poisťovne. Platnosť jeho PZP poistenia si viete jednoducho ov overiť prostredníctvom ŠPZ vozidla vinníka cez stránku Slovenskej kancelárie poisťovateľov,“ radí Juraj Páleš. Vodič, ktorý odišiel z miesta škodovej udalosti, sa však dopustil priestupku, za čo mu môže hroziť pokuta vo výške od 300 do 1 300 eur, ale aj zákaz viesť motorové vozidlo na 1 až 5 rokov. ·

Garančný fond SKP V niektorých prípadoch však vinník z miesta nehody utečie práve z dôvodu neplatného alebo ani neuzatvoreného poistenia PZP. „Ak polícia určí vinníka a ten nemá uzatvorené alebo platné poistenie PZP, náhradu vzniknutej škody poskytne poškodenému Slovenská kancelária poisťovateľov zo svojho garančného fondu. Tá si však bude preplatenie celej tejto škody následne vymáhať od nepoisteného vinníka,“ upozorňuje Juraj Páleš. ·

Havarijné poistenie

Ak sa však polícii nepodarí vinníka nájsť, poškodený si bude musieť opravu vozidla hradiť z vlastného vrecka. Pre majiteľa vozidla je tak najjednoduchšie, ak má uzatvorené havarijné poistenie, ktoré v takýchto prípadoch vzniknutú škodu na vozidle preplatí. Poisťovňa bude od vás ako poškodeného potrebovať nahlásenie poistnej udalosti, podrobnú fotodokumentáciu vzniknutej škody a zápis polície z miesta nehody.

debata chyba
Viac na túto tému: #autonehoda #vinník