Rodičia vysokoškolákov a daňový bonus na dieťa

Napriek predošlému plánu vlády títo rodičia nárok na daňový bonus na dieťa nakoniec nestratia. Finančná situácia rodín s deťmi sa má všeobecne zlepšiť.

07.12.2020 08:00
rodina, ukazovanie, úsmev, rodičia, deti Foto:
Dvojnásobný daňový bonus na deti až do 15 rokov má byť kompenzáciou toho, že vláda plánuje zrušiť plošné dotovanie obedov v materských a základných školách.
debata

Rodičia nezaopatrených detí, ktoré sú staršie ako 19 rokov, nárok na daňový bonus na dieťa nakoniec nestratia. O daňové úľavy tak neprídu rodičia detí, ktoré študujú na vysokej škole.

„Daňový bonus sa bude vyplácať pre rodičov detí vo veku až do 25 rokov,“ uviedlo ministerstvo financií. Spoločná správa k novele zákona o dani z príjmov obsahuje ustanovenie aj o tom, že daňový bonus na dieťa má byť od začiatku budúceho roka v dvojnásobnej výške na deti až do 15 rokov ich veku.

Aktuálne majú nárok na dvojnásobný daňový bonus len deti do 6 rokov veku. V súčasnosti daňový bonus dosahuje 22,72 eura mesačne, na rok 2021 pôjde vzhľadom na zvýšenie životného minima nahor na 23,22 eura mesačne. Pre rodičov detí vo veku od 6 do 15 rokov má tak daňový bonus stúpnuť na 46,44 eura.

Dvojnásobný daňový bonus na deti až do 15 rokov má byť kompenzáciou toho, že vláda plánuje zrušiť plošné dotovanie obedov v materských a základných školách. Kým v súčasnosti štát sumou 1,20 eura dotuje každý obed pre dieťa navštevujúce posledný ročník materskej školy alebo základnú školu, od augusta budúceho roka sa majú na týchto školách dotovať len obedy pre deti v hmotnej núdzi.

Podľa ministerstva práce ide o návrat k tomu, čo na Slovensku platilo do konca roka 2018. Štátna dotácia na jeden obed sa má pritom zvýšiť o 10 centov na 1,30 eura. Daňový bonus na dieťa je pre pracujúceho rodiča daňové zvýhodnenie, ktoré priamo znižuje vypočítanú daň z príjmov fyzickej osoby.

(SITA)

Polepšia si aj rodiny s deťmi

Vyšší rodičovský príspevok

O pravidelnú valorizáciu sa zvýši aj rodičovský príspevok, z 370 na 378,10 eura, pre rodičov, ktorí poberali pred nástupom na rodičovskú dovolenku materské, a na 275,90 z 270 eur pre rodičov, ktorým nevznikol nárok na materské.

Prídavok na dieťa

Od začiatku budúceho roka sa má zvýšiť aj suma prídavku na dieťa, a to o 55 centov, na 25,50 eura. Aj v tomto prípade ide o nárast o 2,2 %, ktorý súvisí so zvýšením sumy životného minima od druhého polroka tohto roka. Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý dostávajú nepracujúci dôchodcovia ako rodičia nezaopatrených detí, má od januára z rovnakého dôvodu vzrásť o 26 centov, na 11,96 eura mesačne.

Jednorazový príspevok na nákup školských potrieb

Tento príspevok pri nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy má na budúci rok stúpnuť zo 102,50 eura na 104,76 eura. Príspevok sa vypláca rodičom prvákov na základných školách každoročne v októbri spolu s prídavkom na dieťa.

Čerpanie rodičovského príspevku by malo byť flexibilnejšie

Rodičia by si mohli zvoliť rôznu dĺžku rodičovskej dovolenky s rovnakou celkovou sumou v súčasnosti trojročného rodičovského príspevku. Rodičovský príspevok počas jedného roka, 1,5 roka a dvoch rokov by si mohli vybrať tí rodičia, ktorí boli nemocensky poistení a splnili nárok na výplatu materskej dávky. Dlhšie obdobia poberania rodičovského príspevku by už boli dostupné aj pre tých rodičov, ktorí nedostávali materskú dávku.

S takýmto flexibilným vyplácaním rodičovského príspevku sa má súčasne nepriamo zaviesť tzv. rodičovská kvóta pre druhého rodiča. Maximálna dĺžka poberania materskej dávky a rodičovského príspevku jedným rodičom by sa v štandardných prípadoch skrátila z troch rokov na 2,5 roka.

„Po uplynutí tohto obdobia môže byť starostlivosť o dieťa za súčasného poberania dávky zabezpečená druhým rodičom,“ uvádza sa v materiáli. Celková dĺžka oboch rodičovských dovoleniek by tak nepresiahla súčasné obdobie troch rokov. Zaviedli by sa však výnimky pre osamelých rodičov a rodičov bez nároku na materskú dávku.

Súbežne s týmito zmenami sa má zaviesť motivačný príspevok na starostlivosť o dieťa pre rodičov, ktorí sa rozhodnú využiť formálnu starostlivosť o deti do troch rokov. „Predĺži sa jeho podpora aj o mesiace po dovŕšení troch rokov veku dieťaťa až do nástupu do materskej školy,“ konštatuje sa v dokumente.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #prídavok na dieťa #daňový bonus na dieťa