Veľké porovnanie nemocenských dávok: Péenka

Kto má na túto dávku nárok? Aká je jej výška? Čo sa zmení ďalší rok? Kto má nárok na pandemické nemocenské a ako oň treba požiadať?

17.12.2020 06:00
péenka, izolácia, karanténa, domáce väzenie,... Foto:
Aby ste mali nárok na nemocenské, ak ste v karanténe, musíte najprv kontaktovať vášho ošetrujúceho lekára.
debata

Kto má nárok: zamestnanec, povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba, dobrovoľne nemocensky poistená osoba či osoba, ktorej vznikla dočasná pracovná neschopnosť po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote.

Výška nemocenského:
od 1. do 3. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25 % DVZ alebo PDVZ,
od 4. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 55 % DVZ alebo PDVZ.

Platí základný princíp, podľa ktorého čím vyššia je hrubá mzda (vymeriavací základ), z ktorej poistenec platí poistné, tým vyššia je aj dávka, zákon ale obmedzuje jej maximálnu výšku. Ak dnes poistenec odvádza poistné z hrubej mzdy nad 2 026 eur, maximálna výška dávky nemocenské na deň je ohraničená sumou 36,63456500 eura. Znamená to, že poistenec môže po splnení všetkých podmienok dostať dávku pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci maximálne vo výške 1 099,10 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to je 1 135,70 eura.

Zmena od januára: Zmení sa maximálna výška nemocenských dávok a poistenci tak po splnení zákonných podmienok môžu získať nárok na vyššie sumy troch druhov dávok: nemocenské, materské a ošetrovné. Maximálny denný vymeriavací základ, z ktorého sa tieto nemocenské dávky vypočítajú, stúpol zo 66,6083 eura na 71,8028 eura.

Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2021, maximálna výška jeho nemocenského na deň predstavuje 39,49154000 eura. Pri 30-dňovom mesiaci tak Sociálna poisťovňa v budúcom roku vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 184,80 eura a pri 31-dňovom mesiaci to bude 1 224,30 eura.

Kto má nárok na pandemické nemocenské

Nárok na pandemické nemocenské má poistenec, ktorý je počas krízovej situácie uznaný dočasne práceneschopným z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie. Keďže krízová, resp. mimoriadna situácia sa neskončila a naďalej trvá, platia podobné pravidlá ako v uplynulých mesiacoch pandémie.

Nárok na pandemické nemocenské má po splnení zákonom stanovených podmienok každý nemocensky poistený poistenec, čiže zamestnanec, SZČO alebo dobrovoľne poistená osoba, ktorému ošetrujúci lekár potvrdil dočasnú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény alebo izolácie.

Ak sa poistenec vracia z rizikových krajín (aktuálny zoznam pozri na www.korona.gov.sk), je povinný absolvovať 10-dňovú domácu izoláciu (www. korona.gov.sk/po­vinna-domaca-karantena).

Ako požiadať o pandemické nemocenské

Aby ste mali nárok na nemocenské, ak ste v karanténe, musíte postupovať takto:

V prípade, ak ste boli pozitívne testovaný alebo javíte príznaky ochorenia COVID-19, boli ste v kontakte s nakazenou osobou alebo ste sa vrátili z rizikovej krajiny, zostávate v karanténe a chcete požiadať o dávku zo Sociálnej poisťovne, postupujte takto:

  • Kontaktuje ošetrujúceho lekára (telefonicky alebo mailom), ktorý vám vystaví potvrdenie o dočasnej PN z dôvodu karanténneho opatrenia alebo izolácie bez fyzického vyšetrenia, tzn. „na diaľku“. Lekár zašle potvrdenie Sociálnej poisťovni (rovnaký postup uplatňujú aj SZČO a dobrovoľne poistené osoby).
  • Vyplníte a odošlete elektronický formulár, ktorým si uplatníte nárok na výplatu pandemického nemocenského.
  • Ak využívate občiansky preukaz s aktivovaným čipom, vyplníte a odošlete elektronický formulár zverejnený na portáli www.slovensko.sk (Žiadosť o pandemické nemocenské – nárok uplatnený počas krízovej situácie).
  • Ak nemáte občiansky preukaz s aktivovaným čipom, vyplníte a odošlete elektronický formulár zverejnený v e-Službách Sociálnej poisťovne: Žiadosť o pandemické nemocenské.
  • Zamestnanec by mal bezodkladne kontaktovať aj zamestnávateľa a informovať ho o tom, že je v karanténe.
  • Sociálna poisťovňa po podaní žiadosti spáruje žiadosť s potvrdením lekára a vydá písomné rozhodnutie o nároku na túto dávku. Ak poistencovi (zamestnancovi, SZČO, dobrovoľne poistenej osobe) nárok na pandemické nemocenské vznikne, Sociálna poisťovňa začne vyplácať túto dávku od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá vznikla pre karanténu alebo izoláciu.

Pri žiadosti o pandemické nemocenské nezabúdajte vyplniť e-Formulár

Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov, ktorí žiadajú o pandemické nemocenské, aby po uznaní práceneschopnosti lekárom nezabudli vyplniť a do Sociálnej poisťovne odoslať elektronickú žiadosť o túto dávku. Formulár je zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne (treba si vybrať jeden variant podľa zaužívaného postupu poistenca podľa toho, či má, alebo nemá aktivovaný elektronický občiansky preukaz):

  • Žiadosť o pandemické nemocenské bez aktivovaného elektronického občianskeho preukazu
  • Žiadosť o pandemické nemocenské s aktivovaným elektronickým občianskym preukazom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocenská dávka #péenka #zmeny v roku 2021