Veľké porovnanie nemocenských dávok: Vyrovnávacia dávka

Ide o dávku pre tehotnú ženu, ktorá bola preradená na menej platenú prácu. Aká je jej výška? Kedy a kde si treba uplatniť nárok na ňu?

21.12.2020 07:00
žena, robotníčka, úsmev, písanie, náradie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Nárok má zamestnankyňa, ktorá je preradená na inú prácu počas tehotenstva, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je zakázaná tehotným ženám alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo do konca deviateho mesiaca po pôrode, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je zakázaná matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej zdravie alebo materstvo a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia nižší príjem ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením.

Kde a kedy si treba uplatniť nárok?

  • zamestnankyňa pred uplatnením nároku predloží žiadosť zamestnávateľovi, ktorý vypíše a podpíše potvrdenie. Následne predloží žiadosť pobočke Sociálnej poisťovne.

Podmienky nároku

  • preradenie zamestnankyne na inú prácu počas tehotenstva alebo materstva
  • zníženie príjmu zamestnankyne z dôvodu preradenia
  • existencia príjmu, ktorý sa považuje za vymeriavací základ zamestnankyne
  • nesleduje sa, či zamestnávateľ zaplatil poistné na nemocenské poistenie

Výška dávky

  • vyrovnávacia dávka sa určuje z mesačného vymeriavacieho základu (MVZ)

MVZ = 30,4167-násobok DVZ

  • pomerná časť MVZ = 30,4167-násobok DVZ pripadajúci na počet kalendárnych dní, v ktorom mala zamestnankyňa po preradení na inú prácu príjem, ktorý sa považuje za vymeriavací základ

Percentuálna výška vyrovnávacej dávky

  • 55 % z rozdielu medzi MVZ a vymeriavacím základom, z ktorého zamestnankyňa platí poistné na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po preradení na inú prácu
  • 55 % z rozdielu medzi pomernou časťou MVZ a vymeriavacím základom, z ktorého zamestnankyňa platí poistné na nemocenské poistenie v jednotlivých kalendárnych mesiacoch po preradení na inú prácu, ak zamestnankyňa v mesiaci, za ktorý má nárok na vyrovnávaciu dávku, nevykonávala prácu, za ktorú má príjem, ktorý sa považuje za vymeriavací základ, počas celého mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocenské dávky #vyrovnávacia dávka