2021: Veľký prehľad zmien, dotknú sa skoro všetkých

Dôchodky, dávky pre rodiny s deťmi, novinky pre zamestnancov či živnostníkov. Nový rok so sebou prináša viacero zmien, ktoré sa dotknú státisícov ľudí. Január sa už tradične nesie v znamení valorizácie penzijných, ale aj rodinných dávok. Navyše pribudne aj zopár nových.

13.01.2021 08:00
2021, peniaze, úspory, šetrenie, sporenie,... Foto:
Pár eur mesačne pribudne zamestnancom s minimálnou mzdou, dôchodcom, rodičom i budúcim rodičom.
debata (8)

Penzisti dostanú tento mesiac vyššie dôchodky vďaka pravidelnej valorizácii. „O zvýšenie dôchodku nie je potrebné žiadať. Penzisti dostanú o zvýšení písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne v januári 2021 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2021 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v januári 2021,“ informovala Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Penzie porastú o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však zvýšia o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku.

Vláda zmenila aj pravidlá priznávania minimálneho dôchodku. A tak kým vlani ho dostávalo viac ako 200-tisíc ľudí, počet tých, ktorí na túto dávku budú mať nárok, bude oveľa nižší. Štát totiž nielenže zmrazil sumy minimálnych dôchodkov na tohtoročnej úrovni, ale mení sa aj podmienka nároku. Už nestačia odpracované roky, ale dosiahnutie zárobku aspoň na úrovni 24 percent priemernej mzdy.

Ženy a muži, ktorí spĺňajú podmienku výchovy dieťaťa, pôjdu do penzie o pol roka skôr. „Od januára sa mení dôchodkový vek poistencov narodených v rokoch 1957 až 1965, ktorým sa neodpočítalo šesť mesiacov v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca. Penzijný vek sa upravuje tak, aby každý poistenec, ktorý vychoval deti, išiel do penzie o šesť mesiacov skôr za každé vychované dieťa v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca, ktorý sa narodil v tom istom roku,“ uviedla Hrabková.

Pridané dostanú aj rodiny s deťmi. Okrem zvýšenia rodičovského príspevku a prídavku na dieťa porastú aj maximálne sumy nemocenských dávok. Ak bude musieť rodič zostať doma pre chorobu dieťaťa, dostane po novom maximálne 395 eur za desať dní. Taká je totiž maximálna dĺžka ošetrovného. Zmena však nastane od apríla, keď sa maximálna dĺžka ošetrovného zmení na 14 dní.

Sociálna poisťovňa začne od apríla priznávať a vyplácať aj nový druh nemocenskej dávky – tzv. dlhodobé ošetrovné. „Získať ho budú môcť nemocensky poistené osoby, ktoré ošetrujú v domácom prostredí blízku osobu pre potrebu poskytovania domácej alebo paliatívnej starostlivosti a splnia aj ostatné zákonné podmienky. Takíto poistenci budú mať nárok na ošetrovné vo výške 55 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby až počas 90 dní,“ uvádza Hrabková.

Pre budúce mamičky je zas určená nová dávka – tehotenské. Od apríla ju dostanú od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu všetky ženy, ktoré splnia podmienky. Tými sú existencia nemocenského poistenia v deň vzniku dôvodu na poskytnutie dávky, najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch a u SZČO aj zaplatenie poistného na nemocenské poistenie včas a v správnej výške. Budúca matka ho dostane aj vtedy, ak bude zarábať alebo poberať iné dávky. Nárok na tehotenské zanikne dňom skončenia tehotenstva. Suma dávky bude minimálne 215,50 eura pri 30-dňovom mesiaci a 222,60 pri 31-dňovom mesiaci. Maximálna suma dávky bude 323,20 pri 30-dňovom mesiaci a 333,90 eura pri 31-dňovom mesiaci.

Pozitívne zmeny sa dotknú aj nízkopríjmových zamestnancov. Minimálna mzda vzrástla na 623 eur, čo je v čistom 508,45 eura. V peňaženke tak ľuďom pribudne približne 43 eur. „Chcem, aby mzdy občanov rástli čo najviac. Napriek pôvodným požiadavkám zamestnávateľov na zmrazenie minimálnej mzdy som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť jej navýšenie na úrovni 57 % priemernej mzdy roku 2019," povedal minister práce Milan Krajniak.

Pracujúci si budú môcť od marca vybrať, či chcú dostávať gastrolístky, alebo príspevok. Zmena sa bude týkať približne 50 až 60 percent zamestnancov, pretože podmienky zamestnávateľov, ktorí majú vlastné alebo zmluvné stravovacie zariadenie, sa nemenia.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre rodičov #vyššie mzdy #zvýšenie dôchodkov #odvody do Sociálnej poisťovne #zmeny v roku 2021