Poistenie v období pandémie: Ochráni vás pred následkami covidu?

Hospitalizácia, zdravotné následky po prekonaní ochorenia na koronavírus, karanténa, ušlý zisk či práceneschopnosť. Toto všetko prináša so sebou pandémia. Zmierniť finančné dôsledky môže aj dobré poistenie.

23.03.2021 10:00
doktor, pacientka, úsmev Foto:
Ilustračné foto.
debata

V rámci životného poistenia alebo individuálneho zdravotného poistenia či rôznych pripoistení ponúkajú poisťovne aj poistenie kritických chorôb. Do neho zahrnuli aj poistenie proti následkom COVID-19.

"V rámci životného poistenia je možné si pripoistiť aj kritické choroby. Poistenie je doplnkom k štátnemu zdravotnému poisteniu a slúži na pokrytie bežných nákladov na liečenie, nadštandardnú lekársku starostlivosť a kvalitnejšiu liečbu alebo náhradu za výpadok príjmu. Ochorenie COVID-19 je kryté v rámci životného poistenia ako akékoľvek iné ochorenie, netreba ho teda špeciálne pripoisťovať. V súvislosti s ochorením COVID-19 je klientovi krytá poistná udalosť ako hospitalizácia, chirurgický zákrok, PN, ušlý zárobok alebo smrť,“ vysvetľuje Helana Kanderková z poisťovne Allianz-Slovenská poisťovňa.

Pri uzavretí poistenia by mal človek v prvom rade zvážiť to, aký je dôvod poistenia a čo chce mať poistením kryté. Vhodne zvolené poistenie by však malo kryť základné riziká, a to riziko úmrtia na zabezpečenie záväzkov a úverov, respektíve zabezpečenie pozostalých, riziko choroby a úrazu na zabezpečenie výpadku príjmu a riziko invalidity na vykrytie rozdielu medzi potrebným príjmom a invalidným dôchodkom. Vzhľadom na aktuálnu situáciu poisťovne odporúčajú aj poistenie práceneschopnosti a poistenie hospitalizácie.

Video
Covid a poistenie - Ide o peniaze s analytikom Mariánom Búlikom z OVB Allfinanz Slovensko. Odvysielané 17. 3. 2021.

Mnohí ľudia sa obávajú, že ich poistka práve toto ochorenie nezahŕňa, nie je to ale tak. Na poistnej zmluve nemusí byť priamo uvedené, že ste poistený voči následkom ochorenia na nový koronavírus. Stačí, že poisťovňa kryje následky kritických chorôb a nemá pandémie vo výluke z poistenia. Napríklad Poisťovňa Generali pandémie a epidémie vo výlukách krytia životného poistenia nemá, a tak kryje podľa Kataríny Kukurovej z Poisťovne Generali aj poistné udalosti v súvislosti s ochorením COVID-19, konkrétne ide podľa nej o úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19, pracovnú neschopnosť, hospitalizáciu alebo vážne poškodenie zdravia v dôsledku tohto ochorenia.

Pripája sa aj Daniela Tomášková z NN Životnej poisťovne: "Samotné pripoistenie, ktoré by krylo vyslovene ochorenie COVID-19, v našom produktovom portfóliu nemáme, no dôsledky tohto ochorenia sú pokryté v niektorých iných pripoisteniach, ako napríklad pripoistenie práceneschopnosti, kritických chorôb, následkov kritických chorôb a úrazov alebo pripoistenie hospitalizácie.“

"Pandémia – COVID-19 nie je zahrnutá, resp. definovaná v našich poistných podmienkach ako vážna choroba, pre ktorú sa toto pripoistenie nevzťahuje. Avšak ochorenie COVID-19 je možné si uplatniť z iných pripoistení nášho portfólia a to napr. hospitalizácia, práceneschopnosť alebo úmrtie v dôsledku potvrdenej dg. COVID-19,“ hovorí Silvia Nosková Illášová z poisťovne Kooperativa.

To podľa nej znamená, že napríklad v prípade ak nastane práceneschopnosť pre ochorenie COVID-19 poisťovňa vypláca poistné plnenie podľa platných poistných podmienok ako pri akomkoľvek inom vírusovom ochorení, napríklad pri chrípke. Poisťovňa nemá vo svojich poistných podmienkach výluku alebo obmedzenie poistného plnenia pre prípady, ak by poistná udalosť nastala následkom epidémie alebo pandémie.

"Samostatné krytie covid nie je zahrnuté. Avšak komplikácie, ktoré môžu vzniknúť pri liečbe covidu, môžu spadať napr. pod DG konečné pľúcne zlyhanie,“ upozorňuje Beáta Lipšicová z poisťovne UNIQA. Dodáva, že v rámci životného poistenia UNIQA nemá pandémiu/epidémiu vo výlukách. Znamená to, že ak klient ochorel na koronavírus a požiada poisťovňu o finančné plnenie zo životného poistenia, môže sa spoľahnúť, že jeho životná poistka mu kryje všetky dôležité riziká, ako je smrť, poistenie práceneschopnosti, hospitalizáciu či chirurgický zákrok.

Pripoistenie kritických chorôb pokrýva podľa Viery Puškárovej z Komunálnej poisťovne všetky závažné ochorenia, ktoré sú vo svetovom rebríčku uvedené ako najčastejšie. Pripoistenie práceneschopnosti a pripoistenie hospitalizácie pokrýva zároveň pobyt v nemocnici liečenie počas PN v prípade ochorenia na COVID-19. Samozrejme, že aj samotné poistenie v prípade smrti pokrýva úmrtie v dôsledku ochorenia COVID-19, ak nim klient netrpel už pri dojednaní poistenia.

Žiadnu výluku v priamej súvislosti s koronavírusom, teda z dôvodu pandémie alebo infekčnej choroby, si neuplatňuje ani ČSOB poisťovňa. Platí to pre riziká práceneschopnosti, hospitalizácie, vážnych chorôb, invalidity a smrti vo všetkých produktoch životného poistenia.

"Pre poistné udalosti zapríčinené koronavírusom platia rovnaké pravidlá ako pre akékoľvek iné ochorenia, preto nie je dôvod na špeciálne poistenie proti covidu. Pokiaľ má klient v poistení zahrnuté uvedené riziká a zároveň spĺňa aj ostatné podmienky ako napríklad skončená čakacia lehota, môže nahlásiť poistnú udalosť,“ dodáva Anna Jamborová z ČSOB poisťovne.

A podľa akých kritérií si treba vyberať v súčasnosti poistenie? "Kritérií je naozaj mnoho. Čo vnímame pri výbere poistenia chorôb a úrazov ako nutnosť, je vyberať také poistenie, ktoré napĺňa subjektívnu predstavu konkrétnej osoby. Či klient potrebuje kryť zvýšené náklady v prípade choroby, alebo stratu či zníženie príjmu, alebo sa chce poistiť pre prípad vážnych následkov choroby alebo úrazu a zabezpečiť tak svojich blízkych,“ radí Beáta Dupaľová Ksenzsighová z Union poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poisťovňa #práceneschopnosť #pandémia #koronavírus