Ako si upratať v rodinnom rozpočte?

Pripravovať sa na nečakané situácie, ktoré ukroja z rodinného rozpočtu, sa musíme pravidelne. V prípade, že sa nám pokazí práčka, aut, alebo sme náhle dlhodobejšie PN a musíme načrieť do finančných „zásob“, to nedokáže zvládať až tretina Slovákov. Je to alarmujúce číslo, ktoré sa každoročne zhoršuje. Ako však ušetriť aj z mála a v prípade nepredvídateľných situácií mať peniaze k dispozícii?

29.03.2021 10:00
rodina, obývačka, gauč, radosť, tablet, zábava Foto:
Podľa rôznych prieskumov trvá vybudovať si akýkoľvek návyk priemerne 21 dní. Niektoré štúdie uvádzajú, že v prípade finančných návykov je to aj viac ako 66 dní, čiže vyše dvoch mesiacov.
debata

Práve začiatok roka je ideálnym časom na začatie finančného „ozdravného“ plánu domácnosti. Mnohí však skončia len pri snahe. Podľa Statistic Brain Research Institute iba 9 % ľudí reálne aj zrealizuje svoje plány v novom roku. Medzi top tri predsavzatia patria aj príkladnejšie hospodárenie s peniazmi či lepšie finančné rozhodnutia.

„Finančný plán by si Slováci mali nastaviť hneď od prvého dňa nového roka. Dôležité je predtým aspoň dva mesiace sledovať svoje výdavky a zapisovať si, na čo konkrétne sme minuli peniaze. Pravidelným odkladaním aj menších súm je možné vytvoriť si finančnú rezervu na preklenutie neočakávaných situácií alebo dlhodobejším sporením si pripraviť financie na konkrétne ciele ako vzdelanie detí, zlepšenie bývania a podobne,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Podľa rôznych prieskumov trvá vybudovať si akýkoľvek návyk priemerne 21 dní. Niektoré štúdie uvádzajú, že v prípade finančných návykov je to aj viac ako 66 dní, čiže vyše dvoch mesiacov. Netreba preto zanechať svoje odhodlanie hneď na začiatku.

Video
Čo nás naučila koronakríza? Čo platíme zbytočne, kde vieme ušetriť a na čom získať? Radí Katarína Kostková, projektová riaditeľka v spoločnosti FinGO.sk - odvysielané 10. júna.

Ako si upratať v rodinnom rozpočte

1. Prehodnoťte svoje povinné mesačné platby

Rôzne poplatky za mobil, internet, penále či rôzne druhy predplatného vedia ukrajovať z mesačného rozpočtu. Častokrát máme nevýhodné zmluvy, ktoré by ste pravidelne v dvojročných intervaloch mali prehodnotiť. Ide napríklad aj o platby za mobil, kde viete ušetriť mesačne aj niekoľko desiatok eur. Preto je veľmi dôležitým krokom aj prehodnotenie výhodnosti finančných produktov, ako sú spotrebné úvery, hypotéka alebo poistky. Je potrebné zistiť, či rovnaké podmienky nie je možné získať v inej banke alebo poisťovni výhodnejšie. Je dobré zbaviť sa nevýhodných poistiek a sporení. S týmto vám vie pomôcť aj finančný sprostredkovateľ.

Nenechávajte peniaze na bežnom účte, kde sú okresávané o infláciu a v podstate sa pri súčasnom takmer nulovom úročení nezhodnocujú. Šetrite, ale nie systémom, že ušetrím to, čo mi na konci mesiaca zostane. Väčšinou nám nezostane nič. Ak sú napríklad mesačné výdavky domácnosti 1 000 eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 6-tisíc eur. Počas štandardného obdobia je dôležité pravidelne odkladať peniaze a snažiť sa nasporiť odporúčanú sumu v horizonte maximálne päť rokov. Ak je napríklad potrebné zvýšiť rezervu o 3-tisíc eur, malo by sa odkladať minimálne 50 eur mesačne.

2. Šetriť sa dá aj z mála

Najdôležitejšie je jedno pravidlo, ktoré má na výsledok najvýraznejší vplyv – nezáleží až tak na výške príjmu ani na finančných možnostiach, ale najdôležitejšie je odložiť si peniaze na rezervu ako úplne prvú vec okamžite po výplate. Preto je dobré si nastaviť trvalý príkaz na finančnú rezervu na rovnaký deň v mesiaci, ako chodí výplata. Väčšinou si Slováci odkladajú až na konci mesiaca, ale zvyčajne im už nezostane nič. Šetriť sa dá aj desať eur mesačne. Vo všeobecnosti je odporúčaná hranica minimálne 10 % z celkového príjmu domácnosti. Spojenie „nemám z čoho" je často o našom nastavení v hlave.

3. Spontánne nákupy sú rizikom

Priemerný Slovák minie na zbytočnosti 65 eur mesačne. Podľa najnovších údajov Európskeho štatistického úradu Eurostat vlani minuli Slováci desiatky eur „navyše“ na nepotrebné elektronické vychytávky, oblečenie či kozmetiku. Pritom až 40 percent z toho, čo nakúpime, vyhodíme. Podľa prieskumov podliehame impulzívnym nákupom a nakupujeme aj to, čo nepotrebujeme. Pritom len na potraviny minieme ročne mimo nákupného zoznamu približne 2 300 eur. Často tak míňame peniaze aj za potraviny, ktoré nestihneme skonzumovať do konca ich spotreby a potom ich vyhadzujeme.

4. Výdavky je potrebné si rozdeliť

Máme tu fixné výdavky, ktoré platíte každý mesiac, napríklad náklady na bývanie, energie, splátka hypotéky, poistenie, sporenie, ale aj strava, tankovanie a podobne. Potom sú tie variabilné, ktoré nevyhnutne nepotrebujete – ako záľuby, kultúrne podujatia či výlety. V prípade, že vaše výdavky prevyšujú príjmy, treba začať okamžite konať, snažiť sa dostať výdavky pod kontrolu a znížiť ich na úroveň príjmu. Pokiaľ to nie je možné, tak je potrebné hľadať riešenie, ako vykryť mesačný schodok na niekoľko mesiacov dopredu.

5. Veľké úspory na energiách

Je niekoľko tipov, ako na energiách ušetriť. Napríklad zníženie teploty v domácnosti, jej prispôsobenie účelu miestnosti (v spálni nemusí byť tak teplo ako v obývacej či detskej izbe), vypínanie kúrenia pri odcestovaní, vypínanie spotrebičov namiesto ponechávania v stand-by móde, výmena žiaroviek za úspornejšie, využívanie termostatických ventilov na radiátoroch, ktoré udržiavajú teplotu v miestnostiach podľa ich nastavenia.

Myslite dopredu

Krízová situácia:
Na krízové situácie treba myslieť skôr, ako nastanú. Dlhodobá rezerva sa volá preto dlhodobá, lebo sa tvorí viac rokov. To znamená, že aj malá suma môže časom narásť na slušnú rezervu. Nízkopríjmovým skupinám ľudí stačí odkladať desať eur mesačne bokom. Vo všeobecnosti je odporúčaná hranica minimálne 10 % z celkového príjmu domácnosti.

6 platov:
Odporúča sa mať finančnú rezervu vo výške minimálne 6 mesačných výdavkov, ideálna suma je 6 až 12 mesačných výdavkov. Ak sú napríklad mesačné výdavky domácnosti 1 500 eur, výška finančnej rezervy by mala byť minimálne 9 000 eur. Počas štandardného obdobia je dôležité pravidelne odkladať peniaze a snažiť sa nasporiť odporúčanú sumu v horizonte maximálne päť rokov. Ak napríklad je potrebné zvýšiť rezervu o 3 000 eur, malo by sa odkladať minimálne 50 eur mesačne.

Trvalý príkaz:
Najdôležitejšie je jedno pravidlo, ktoré má na výsledok najvýraznejší vplyv – nezáleží až tak na výške príjmu ani na finančných možnostiach, ale najdôležitejšie je odložiť si peniaze na rezervu ako úplne prvú vec okamžite po výplate. Preto je dobré si nastaviť trvalý príkaz na finančnú rezervu na rovnaký deň v mesiaci, ako chodí výplata.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šetrenie #šetrenie rozpočtu #rodinný rozpočet