Stavebné sporenie: vaša cesta k lepšiemu bývaniu

Jednou z možností, ktorá v súčasnosti môže zásadným spôsobom pomôcť mladým ľuďom získať vlastné bývanie, je stavebné sporenie. Na to, prečo je nielen na Slovensku stále také populárne a aké sú jeho najväčšie benefity, sme sa opýtali odborníka a člena predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne Dr. Volkera Kreuzigera.

26.03.2021 00:00
pss-rodina, PR článok, reklama, nepoužívať Foto:

V súčasnosti sme nútení tráviť doma viac času než v minulosti, a preto si mnohí chcú svoje bývanie zlepšiť. Na čo by pri tom nemali zabudnúť?

Dnes je nám už naozaj všetkým jasné, že vlastný domov je pre každého človeka najdôležitejšie miesto na svete. Táto doba nám tiež ukázala, že situácia v spoločnosti, a teda aj v rodine, sa nemusí vždy len zlepšovať. Je teda múdre byť pripravený na všetko a časť finančných prostriedkov si radšej predvídavo odložiť bokom na horšie časy. Tieto peniaze sa potom dajú použiť aj ako investícia do bývania. V súvislosti s koronakrízou však veľa odborníkov hovorí, že úroky na úveroch môžu rásť. Ak by sa to stalo, brániť sa proti tomu môžeme veľmi jednoducho. Výbornou poistkou proti rastúcim úrokom úverov v budúcnosti je totiž stále populárne stavebné sporenie.

Investícia do bývania je pre väčšinu Slovákov najväčšou investíciou v ich živote. Ako im v tom môže pomôcť stavebné sporenie?

Stavebné sporenie je navrhnuté tak, aby zaistilo prístup k dlhodobému financovaniu bývania pre čo najširšiu skupinu klientov. Aj vďaka tomu je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bývania nielen v západoeurópskych ekonomikách, ale aj u nás. Na Slovensko sa dostalo stavebné sporenie vďaka činnosti Prvej stavebnej sporiteľne, ktorá má dnes 2,5 milióna klientov, takmer 5 miliónov uzavretých zmlúv a na bývanie poskytla viac ako 11,3 miliardy eur.

Ako funguje stavebné sporenie?

Je to účelové, štátom podporované, bezpečné sporenie a má pomôcť klientom pri realizácii ich sna o bývaní. Má dve fázy. Prvou je sporenie, keď si klient pravidelne ukladá na účet v stavebnej sporiteľni financie, pripisujú sa mu na účet úroky a štátna prémia. Sporitelia majú po splnení podmienok zákonný nárok na štátnu prémiu, ktorá sa im pripíše k ich nasporeným peniazom. Po splnení podmienok môžu získať v druhej fáze výhodný stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania. A keďže je úroková sadzba, a teda aj výška mesačných splátok garantovaná, klienti sa dokážu lepšie pripraviť na budúcnosť. Vedia, s akými splátkami môžu počítať v horizonte nie 3, nie 5 rokov, ako je to pri hypotékach, ale garancia úrokovej sadzby, a teda aj výška splátok je tu na dlhšie obdobie – aj na 20 rokov. A to je v dnešnej nepredvídateľnej dobe veľký bonus pre finančnú situáciu klienta aj jeho rodiny.

Prvá stavebná sporiteľňa prekvapila novinkou s názvom môjDOMOV, vďaka ktorej ste sa vrátili k pôvodnej myšlienke stavebného sporenia. Aké sú jej výhody a pre koho je určená?

Situácia na trhu s hypotékami je na Slovensku prísnejšia ako kedysi. Na to, aby ste ju získali, potrebujete mať ušetrené vlastné financie vo výške aspoň 20 % z ceny nehnuteľnosti. Na túto – pre mnohých Slovákov nepríjemnú – komplikáciu PSS promptne zareagovala a ponúkla klientom môjDOMOV, výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a stavebného úveru. Ak si ktokoľvek začne sporiť už teraz, získa stavebný úver s garantovanou úrokovou sadzbou počas celej doby splácania, od uzatvorenia zmluvy až do splatenia úveru. Výhody našej novinky ocenia všetci, ktorí vedia, že dnes sa neoplatí spoliehať na náhody a chcú sa na kúpu alebo modernizáciu bývania dobre pripraviť. môjDOMOV je tu pre tých, ktorí si chcú bezpečne sporiť pre seba alebo svoje deti, získať sporením štátnu prémiu a tiež nárok na stavebný úver s výhodnou úrokovou sadzbou.

Viac informácií na telefónnom čísle 02/58 55 58 55 alebo na webovej stránke www.pss.sk/kontakty. Vyplňte a odošlite jednoduchý formulár a obchodný zástupca PSS vás bude kontaktovať do dvoch pracovných dní.

chyba