Rekonštrukcia bytu: Spotrebný úver alebo hypotéka?

O krajšom bývaní snívajú mnohí. K lepšiemu pocitu z svojho domova vám môže dopomôcť rekonštrukcia bytu či domu. Otázkou však je, z čoho ju zaplatiť, ak nemáte k dispozícii potrebnú sumu. Prerábku možno financovať spotrebným úverom aj úverom na bývanie a hypotékou. Pri úvahe, čo uprednostniť, môže zavážiť požadovaná výška úveru, splátka, ktorú si môžete dovoliť platiť, prípadne doba splácania úveru.

21.04.2021 08:00
manželia, maľovanie, rekonštrukcia, plánovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príklad: Rodina plánuje rekonštrukciu nehnuteľnosti. Chce si požičať peniaze na rekonštrukciu bývania vo výške 15 000 eur.

UniCredit Bank:

Klient môže využiť Presto spotrebný úver na lepší domov bez zabezpečenia nehnuteľnosťou alebo Hypotéku na rekonštrukciu s možnosťou rozloženia splácania až na 30 rokov, ak má vek teraz maximálne 40 rokov. Potrebné je mať hodnotu zabezpečenia 18 750 eur.

Slovenská sporiteľňa Čítajte viac Ceny hypoték sú na historickom minime. Prečo to ľuďom nemusí stačiť?

Poštová banka:

Spotrebný úver je celkovo jednoduchší, avšak poskytuje sa pri vyššej úrokovej sadzbe a jeho splatnosť je obmedzená na 8 rokov. To sa odzrkadlí vo vyššej splátke. Úver na bývanie sa v súčasnosti poskytuje pri úrokovej sadzbe už od 0,5 % a dobe splatnosti až 30 rokov. Je ale zabezpečený nehnuteľnosťou, čo si ale vyžiada dlhší čas na spracovanie žiadosti a tiež náklady na vyhotovenie znaleckého posudku, vklad záložného práva do katastra a poistenie nehnuteľnosti. Preto sa oplatí v prípade, ak je požadovaná vyššia suma úveru alebo žiadateľ chce mať čo najnižšiu mesačnú splátku. Pri výške úveru 15 000 eur, úrokovej sadzbe 6 % a splatnosti na 8 rokov vychádza mesačná splátka spotrebného úveru necelých 200 eur. Pri rovnakej sume úveru financovanej cez úver na bývanie pri sadzbe 1 % a splatnosti 20 rokov vychádza splátka necelých 70 eur.

Video
O rekonštrukcii bývania s Evou Šablovou, riaditeľkou pre úvery vo FinGO.sk - odvysielané 15. júla 2020.

mBank

Ak sa klient rozhodne, že banke rekonštrukciu zdokladuje, môže získať účelovú hypotéku so splatnosťou až 40 rokov. Klient môže využiť aj neúčelovú hypotéku, často označovanú ako americká, ktorá je menej náročná na dokladovanie oproti klasickej hypotéke, počítať treba ale s vyššou úrokovou sadzbou a splatnosťou do 20 rokov.

VÚB banka

Do uvedenej sumy 15 000 eur je najjednoduchšie riešenie financovať rekonštrukciu spotrebným úverom. Peniaze môže mať klient tak na účte veľmi rýchlo. Nevýhodou sú podstatne vyššie úroky ako pri hypotéke a kratšia lehota splácania úveru, maximálne 8 rokov. Hypotekárny úver je dobrým riešením pri finančne náročných rekonštrukciách a v prípade, že klient očakáva čo najnižšiu výšku splátky. V prípade hypotéky je potrebné aj založenie vhodnej nehnuteľnosti, ako aj jej poistenie. Klient musí počítať aj s vyššími nákladmi spojenými s úverom. Okrem rekordne nízkych úrokových sadzieb, vďaka ktorým klient preplatí podstatne menej ako pri spotrebnom úvere, je veľkou výhodou aj dlhšia doba splácania

Príklad č. 1: Hypotekárny úver na 30 rokov:
Splátka hypotéky vo výške 15 000 eur s úrokovou sadzbou 0,89 % p. a. pri 3-ročnej fixácii a dobe splatnosti 30 rokov predstavuje 47,49 eura. Celková suma, ktorú musí klient zaplatiť za celú lehotu splatnosti pri 3-ročnej fixácii, je 17 362,40 eura.

Príklad č. 2: Spotrebný úver:
Cez Internetbanking alebo mobilbanking: splátka VÚB pôžičky s odmenou – zľavou z úrokovej sadzby (predstavuje zvýhodnenie vo forme 2 % zľavy z úrokovej sadzby) vo výške 15 000,00 eura s úrokovou sadzbou 6,90 % p. a. a splatnosťou 96 mesiacov predstavuje 203,76 eura. Celková suma, ktorú musí klient zaplatiť, predstavuje bez poistenia 19 710,96 eura. Splátka VÚB pôžičky bez odmeny – zľavy z úrokovej sadzby vo výške 15 000,00 eura s úrokovou sadzbou 8,90 % p. a. a splatnosťou 96 mesiacov predstavuje 218,98 eura. Celkovásuma, ktorú musí klient zaplatiť, predstavuje 21 172,08 eura.

Cez pobočku: splátka VÚB pôžičky s odmenou – zľavou z úrokovej sadzby (predstavuje zvýhodnenie vo forme 2 % zľavy z úrokovej sadzby) vo výške 15 000 eur s úrokovou sadzbou 6,90 % p. a. a splatnosťou 96 mesiacov predstavuje 203,76 eura. Celková suma, ktorú musí klient zaplatiť, predstavuje bez poistenia 19 860,96 eura. Splátka VÚB Pôžičky bez odmeny – zľavy z úrokovej sadzby vo výške 15 000 eur s úrokovou sadzbou 8,90 % p. a. a splatnosťou 96 mesiacov predstavuje 218,98 eura Celková suma, ktorú musí klient zaplatiť, predstavuje 21 322,08 eura.

Tatra banka:

Výhodou spotrebného úveru je rýchlosť vybavenia, z pohodlia domova cez mobil a bez zbytočných dokladov. V ponuke máme tiež Americkú hypotéku s úrokovou sadzbou od 0,85 % p. a. pri 3-ročnej fixácii. Úver možno získať už od 13-tisíc eur so splatnosťou až na 20 rokov. Podmienkou poskytnutia úveru je zabezpečenie tuzemskou nehnuteľnosťou určenou na bývanie a posúdenie schopnosti splácať úver klientom zo strany banky.

ČSOB stavebná sporiteľňa:

V ponuke je Reko úver. Klient môže získať úver až do 35 000 eur bez potreby zakladania nehnuteľnosti, s úrokom nižším ako býva štandardne pri spotrebných úveroch, a to od 3,90 % .

Klient sa môže rozhodnúť medzi hypotékou alebo spotrebným úverom a závisí to od možností a preferencií klienta. Pri hypotéke má možnosť dlhšieho obdobia splatnosti, a teda nižších mesačných splátok, na druhej strane, pri spotrebnom úvere nie je nutné zakladať nehnuteľnosť.

realitka, dom, model, kalkulačka Čítajte viac Celú hypotéku vám banka nedá. Čo robiť

Prvá stavebná sporiteľňa

Úver poskytneme ako stavebný úver alebo medziúver, a to podľa toho, či klient stavebné sporenie už má, alebo ho uzatvorí spolu so žiadosťou o úver. Samozrejme, sporiaci klient získa vždy výhodnejšie úverové podmienky. Pri úvere vo výške 15 000 eur je úroková sadzba od 3,99 % p. a., čo predstavuje mesačnú splátku 84,74 eura s dobou splatnosti 25 rokov. Pre zabezpečenie úveru postačujú doklady k príjmu. Nehnuteľnosť nie je potrebné zakladať, takto jednoducho je možné získať úver až vo výške 50 000 eur. K výplate finančných prostriedkov, a to až 90 % z úveru, pristúpime vzápätí po podpise úverovej zmluvy a zvyšok po zdokladovaní účelu použitia. Úver je možné začať splácať hneď alebo si začiatok splácania odložiť až o tri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #spotrebný úver #financie #rekonštrukcia bývania