Rodičia dostanú pandemický rodičovský príspevok

Pandemický rodičovský príspevok je predĺžením poskytovania rodičovského príspevku tým rodičom, ktorých dieťa dovŕšilo tri roky (resp. šesť rokov, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom), a nemajú príjem.

28.04.2021 07:57
rodina, rodičia, deti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„V súčasnej dobe evidujeme poberateľov pandemického rodičovského príspevku, ktorým sa pandemický rodičovský príspevok poskytuje ako doplatok k ošetrovnému. Nárok na takýto doplatok vznikne rodičom, ak je ošetrovné, ktoré poberajú, nižšie ako pandemický rodičovský príspevok,“ konštatovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

tehotenstvo, tehotná Čítajte aj Budúce mamičky budú môcť poberať tehotenské a zároveň SOS dotáciu

„V tomto prípade Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVR) poskytuje doplatok k ošetrovnému do výšky pandemického rodičovského príspevku. Novela nariadenia zaručuje, aby rodičom, ktorých ošetrovné počas mesiaca apríl 2021 (v dôsledku zvýšenia OČR na 75 % denného vymeriavacieho základu) presiahne sumu rodičovského príspevku, nezanikol nárok na pandemický rodičovský príspevok v nasledujúcich mesiacoch. Následne po znížení ošetrovného na pôvodných 55 % denného vymeriavacieho základu,budú môcť pokračovať v poberaní pandemického rodičovského príspevku.Táto úprava bude platiť aj do budúcnosti,“ dodala.

Príklad:

Dieťa dovŕšilo v januári 2021 tri roky. Za mesiac január je matke poskytnutý posledný klasický, nie pandemický, rodičovský príspevok. Matka má uzatvorený pracovný pomer na čiastočný úväzok, ale dieťa nemôže dať do škôlky.

Vznikne jej nárok na ošetrovné v sume 300 eur/mesiac. Keďže rodičovský príspevok poberala v sume 370 eur, dostane doplatok k ošetrovnému vo výške 70 eur.

V mesiaci apríl 2021 by však ošetrovné v dôsledku zvýšenia presiahlo sumu 370 eur a matke by tak zanikol nárok na pandemický rodičovský príspevok. Návrhom nariadenia sa docielilo, že v mesiaci apríl matke nebude poskytnutý rodičovský príspevok, ale v mesiaci máj, ak bude naďalej spĺňať podmienky, sa jej opätovne začne poskytovať doplatok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #dieťa #rodičovský príspevok #rodičia #pandemický rodičovský príspevok