Kto je zodpovedný a platí za škody spôsobené elektrickou kolobežkou?

Ľudia by mali podľa platných pravidiel jazdiť na elektrických kolobežkách na chodníku iba rýchlosťou chôdze a na ceste musia dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie elektrokolobežiek sa tak posudzujú ako dopravné nehody a v prípade porušenia pravidiel môžu ich používatelia dostať blokovú pokutu.

05.05.2021 11:15
kolobežka, Bolt Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (12)

Najmä vo veľkých mestách s hustou dopravou sa tešia mimoriadnej obľube zdieľané kolobežky, ktoré môžu ľudia využívať za poplatok. Pripomíname, že jazda kolobežiek s prídavným motorčekom je na chodníkoch zo zákona obmedzená a ich používatelia majú status vodičov nemotorových vozidiel, aký majú napríklad aj cyklisti.

Elektrické kolobežky sú stále populárnejšie aj na Slovensku a počet majiteľov, ktorí ich využívajú, narastá.

Ľudia by mali podľa platných pravidiel jazdiť na elektrických kolobežkách na chodníku iba rýchlosťou chôdze a na ceste musia dodržiavať všetky pravidlá cestnej premávky. Kolízie elektrokolobežiek sa tak posudzujú ako dopravné nehody a v prípade porušenia pravidiel môžu ich používatelia dostať blokovú pokutu. Často sa totiž stávalo, že kolobežky jazdili po chodníkoch príliš rýchlo a svojou jazdou ohrozovali chodcov.

Podľa celoštátneho zväzu nemeckého poisťovníctva (GDV) predstavuje kolízia s kolobežkou pre chodca silu okolo 150 kg, čo sa dá prirovnať k 6 baleniam cementu. „Obzvlášť pre staršie osoby môže už len kolízia znamenať potenciálne zranenie s dlhodobými následkami,“ uvádza sa vo vyhlásení GDV.

Kto zodpovedá za škodu, ktorú spôsobíte jazdou na kolobežke

Podľa štatistík UNIQA patria medzi najčastejšie škody nahlásené z jazdy na elektrickej kolobežke nárazy do motorových vozidiel stojacich na ulici. Výnimkou však nie sú ani prípady kolízií s chodcami. V prípade, že kolíziu elektrickej kolobežky s chodcom na chodníku zavinil jej používateľ, za škodu, ktorá chodcovi vznikla, zodpovedá on. Rovnako tak v prípade, ak dôjde k zrážke s vozidlom a vinníkom nehody je vodič elektrickej kolobežky. „V prípade, že majiteľ kolobežky má uzatvorené poistenie domácnosti, v rámci poistenia zodpovednosti príslušníkov domácnosti má poistené aj škody na zdraví či majetku, ktoré spôsobí svojou jazdou. Škodu v takom prípade za neho uhradí poisťovňa,“ hovorí Pavol Pastír z oddelenia poistenia zodpovednosti UNIQA poisťovne. Týka sa to aj prípadov, ak by ste niekomu spôsobili škodu jazdou na prenajatej elektrickej kolobežke, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Poistenie totiž platí tak na Slovensku ako aj v celej Európe. „Samozrejme, môžu nastať prípady, ak by príčinou kolízie či nehody bol zlý technický stav kolobežky. V takom prípade, hlavne ak tento stav nemohol byť zjavný pre užívateľa kolobežky, by niesol zodpovednosť za zanedbanú údržbu predovšetkým majiteľ alebo prevádzkovateľ týchto elektrických kolobežiek,“ upozorňuje Pavol Pastír.

Čo robiť, ak vám kolobežku ukradnú z domu alebo pivnice

Elektrická kolobežka je rovnako ako bicykel a všetky športové potreby automaticky poistením krytá v poistení zariadenia domácnosti. Poisťovne však pri odškodnení rozlišujú, či zmizla priamo z bytu/domu alebo z pivníc a garáží, ktoré sa nachádzajú mimo priestoru domácnosti.

Ak elektrickú kolobežku (alebo bicykel) ukradnú z priestorov bytu či domu, UNIQA nemá stanovený žiadny limit plnenia. Bude teda poistením krytá do stanovenej poistnej sumy za zariadenie domácnosti.

V mimobytových priestoroch patriacich k bytu, resp. vo vedľajších stavbách pri rodinných domoch, je poistné krytie maximálne do 30 % z poistnej sumy za zariadenie domácnosti. „Priemerná poistná suma za zariadenie domácnosti sa pohybuje okolo 20 – 30 tis EUR, 30% – né poistné krytie pri odcudzení bicykla či elektrickej kolobežky z mimobytových priestorov teda v takomto prípade úplne pokrýva náklady na úhradu,“ hovorí Róbert Koch, z oddelenia poistenia majetku UNIQA poisťovne.

V rámci poistného plnenia poisťovňa uhradí klientovi náklady, ktoré vynaložil na zakúpenie novej kolobežky rovnakého typu a parametrov, aké mala odcudzená kolobežka. V obidvoch prípadoch je však podmienkou poistného krytia splnenie požadovaného spôsobu zabezpečenia priestorov, v ktorých sa elektrické kolobežky nachádzajú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #kolobežka #elektrická kolobežka