Kedy máte nárok na účet zadarmo?

Platíte banke za vedenie účtu? Pri splnení určitých podmienok ho môžete mať zadarmo. Kedy ho môžete mať zadarmo zo zákona?

14.05.2021 08:00
žena, dôchodkyňa, papier, kalkulačka Foto:
Jedným zo spôsobov je vyhýbať sa hotovostným operáciám (vkladom a výberom priamo v pobočke). Maximum operácií vykonávať elektronicky a platobnou kartou.
debata

Stačí zvyčajne mať na účte istú sumu, dať si naň posielať príjem, mať zadané trvalé príkazy a inkasá, platiť kartou a využívať iné bankovú produkty. Poplatok za účet si môžete znížiť na polovicu alebo na nulu teda vtedy, ak účet aktívne využívate. Najčastejšie ide o príjem na účet, trvalé príkazy, inkasá, platby platobnou kartou vydanou k osobnému účtu, prípadne využívanie produktov banky, ako je napríklad sporenie alebo úvery.

Video
O bankových poplatkoch, vedení účtov a zmene banky hovorí v relácii Ide o peniaze analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Odvysielané 21. 4. 2021.

Ako si možno znížiť poplatky za účet

Poštová banka:

Každý klient do 27 rokov má účet zadarmo, stačí splniť jednoduchú podmienku – stiahnuť si mobilnú aplikáciu a prihlásiť sa do vernostného programu Peniaz s5. Ak má klient nad 27 rokov a má sumu priemerných denných zostatkov na svojich depozitných produktoch v Poštovej banke nad 20 000 eur, nasledujúci mesiac má účet bez poplatku.

Klienti, ktorí si za účet platia, môžu vďaka benefitom a aplikácii Peniaze s5, ktoré im Užitočný účet v Poštovej banke prináša, získať viac, ako je mesačný poplatok za vedenie a využívanie bežného účtu – mesačný poplatok 5 eur. Na mesačný poplatok za vedenie účtu si môžu „zarobiť“ aj vďaka programu odmeňovania Peniaze s5, v rámci ktorého získavajú zľavu pri platení kartou u vybraných zákazníkov. Ušetrené peniaze vďaka týmto zľavám sú im pripísané raz mesačne na ich účet. Klient, ktorý využil niektorú ponuku, ušetril priemerne 5,5 eura.

Slovenská sporiteľňa:

Získať osobný účet zadarmo je v Slovenskej sporiteľni je jednoduché. Stačí splniť tri podmienky – mesačne zaplatiť kartou 200 eur, mať nastavené tri pravidelné platby a súčasne si pravidelne sporiť alebo investovať. Osobný účet majú zadarmo aj tí, čo majú v sporiteľni aktíva vo výške minimálne 15-tisíc eur.

VÚB:

Vo VÚB je pre VÚB Účty nastavený benefitný program, vďaka ktorému klient môže získať zľavu 50 % alebo 100 % z výšku mesačného poplatku za vedenie účtu. Juniori a študenti majú účty bez mesačného poplatku za vedenie konta. VÚB Účet pre juniorov je určený pre deti od 0 do 15 rokov a VÚB Účet pre študentov od 15 až do 30 rokov, s tým že po dovŕšení veku 20 rokov, študent 1× banke doručí potvrdenie o návštevy školy a následne svoj účet bez mesačného poplatku môže využívať až do dovŕšenia 30 rokov. Mladí od 20 do 30 rokov majú zvýhodnený mesačný poplatok za VÚB Účet pre mladých vo výške 3 eurá, zároveň cez benefitný program môžu mesačný poplatok znížiť na 0 eur. Banka ponúka klientom v rámci kampaní aj možnosť mať účet bez mesačného poplatku, napríklad ak si klient účet založí on-line alebo presunie účet z inej banky, získava 100 % zľavu z mesačného poplatku za vedenie účtu na dobu 12 mesiacov.

Fio banka, PR článok, reklama, nepoužívať Čítajte viac Slováci hlasovali o najabsurdnejší bankový poplatok

Tatra banka:

Zľava z poplatku za vedenie účtu vo výške 100 % sa poskytne: deťom vo veku od 0 rokov do dovŕšenia 15. roku, ak má v banke otvorený bežný účet s balíkom služieb Tatra PersonalTB aj zákonný zástupca, študentom denného štúdia vo veku od 15 rokov do dovŕšenia 20. roku, študentom denného štúdia vo veku od 20 rokov do dovŕšenia 26. roku (odo dňa, keď bude banke predložené potvrdenie o návšteve školy nie staršie ako 30 dní, resp. index s platným zápisom v aktuálnom školskom roku), klientom pri využívaní aspoň troch kategórií vybraných úverových, investičných, poistných a iných produktov a služieb.

Zľava z poplatku za vedenie účtu vo výške 50 % sa poskytne: mladým klientom vo veku od 20 rokov do dovŕšenia 28. roku (zľavu poskytne banka od kalendárneho mesiaca, v ktorom klient stratil nárok na 100 % zľavu z poplatku za vedenie účtu poskytovanú ako študentovi denného štúdia, alebo od kalendárneho mesiaca, v ktorom bola uzatvorená zmluva o bežnom účte), klientom, ak v sledovanom období zrealizovali aspoň sedem transakcií prostredníctvom vybraných inovácií Tatra banky, klientom pri využívaní dvoch kategórií vybraných úverových, investičných, poistných a iných produktov a služieb.

Raiffeisen bank:

Cena Parádneho účtu je 5,50 eur mesačne. S Parádnou odmenou z poplatku ho môžete mať každý mesiac za 0 eur. Stačí v danom mesiaci urobiť tieto dva jednoduché kroky: na Parádny účet vám pripadne kredit najmenej vo výške 400 eur a zároveň si nastavíte si inkaso napríklad za plyn alebo telefón a inkaso sa zrealizuje. Ak splníte iba jednu z vyššie uvedených podmienok, získate zľavu z poplatku a máte účet za 2,75 eura. Pri splnení oboch podmienok za účet nič nezaplatíte.

ČSOB banka:

Balík služieb spolu s vedením bežného účtu môže získať klient s 50 % alebo so 100 % zľavou z poplatku pri jeho aktívnom využívaní, ako aj pri využívaní depozitných a úverových produktov. Konkrétne balík služieb ČSOB Pohoda môže klient získať s 50 %, resp. so 100 % zľavou, ak aktívne využíva účet v banke, čo znamená, že mesačne mu príde na účet minimálne 400 eur, realizuje aspoň tri pravidelné platby a päť platieb kartou v obchode. Tiež ak využíva depozitné a/alebo úverové produkty v banke s celkovým zostatkom minimálne 20 000 eur. Polovičnú zľavu z poplatku môže klient získať aj vtedy, ak popri tomto účte využíva aj podnikateľský účet.

Ak spĺňa klient aspoň dve z uvedených podmienok, zľavy sa spočítajú a získava tak 100 % zľavu z poplatku. Teda mesačný poplatok neplatí. Balík služieb ČSOB Extra Pohoda môže klient získať s 50 %, resp. so 100 % zľavou, ak využíva svoj účet aktívne (teda jeho kreditný obrat na jeho účte bol minimálne 1 500 eur v aktuálnom mesiaci, súčasne zrealizuje aspoň tri pravidelné platby mesačne a súčasne zrealizuje mesačne aspoň päť platieb platobnou kartou).

Polovičnú zľavu môže klient získať tiež vtedy, ak priemerný mesačný stav jeho úspor a/alebo nesplatených úverov v ČSOB dosiahol minimálne 30 000 eur alebo ak využíva aj Podnikateľské konto. Kombináciou ľubovoľných dvoch 50 % zliav získa klient zľavu 100 %, a teda účet bez poplatku.

Ako ušetriť za účet

1. Zvoliť si taký balík, ktorý čo najviac zodpovedá nášmu využívaniu bankových služieb. Aby sme neplatili extra poplatky za služby nad rámec balíka.

2. V rámci balíka si zistiť podmienky získania zľavy z poplatku za vedenie balíka.

3. Maximálne využívať internetbanking alebo mobilbanking. Vyhýbať sa operáciám (zadávaniu, zmenám a rušeniu prevodných aj trvalých príkazov, inkás) priamo v pobočke.

4. Vyhýbať sa hotovostným operáciám (vkladom a výberom priamo v pobočke). Maximum operácií vykonávať elektronicky a platobnou kartou.

5. Uprednostniť platby kartou pred výbermi z bankomatov. Pri výbere z bankomatov uprednostniť bankomaty vlastnej banky.

6. Nezabudnúť že banky si účtujú vysoké poplatky za rôzne mimoriadne služby, ako napríklad blokáciu stratenej karty, vydávanie duplikátov výpisov, urgentné prevody.

7. Pri platbách do zahraničia existujú SEPA prevody, ktoré sú rýchle a lacné. Je lepšie sa informovať priamo v pobočke, aké majú tieto platby náležitosti.

8. Pokiaľ vyberáme hotovosť alebo platíme kartou v zahraničí mimo eurozóny, stáva sa, že môžeme mať na výber zúčtovanie transakcie s konverziou (t. j. v eurách) alebo v domácej mene. V takom prípade výhodnejšie je voliť možnosť bez konverzie (t. j. v mene krajiny, kde sme). Kurz je pre nás zvyčajne výrazne výhodnejší.

9. Pokiaľ plánujeme čerpať úver, nestačí si porovnať len úrokovú sadzbu. Vždy je potrebné porovnať si ročnú percentuálnu mieru nákladov (RPMN), ktorá zohľadňuje okrem úrokovej sadzby aj všetky poplatky spojené s úverom.

10. Ak plánujeme využívať akýkoľvek produkt banky, vždy si porovnávajme ponuky čo najväčšieho počtu bánk. Nespoliehajme sa len na vlastnú banku, to je najbezpečnejšia cesta, ako v bankách ušetriť.

Zdroj: Finančný kompas
mikulec matovič Čítajte viac Ako bude štát ľuďom kontrolovať bankové účty? Zostatky nakoniec vidieť nechce

Účet zadarmo zo zákona

Okrem komerčných balíkov služieb, ktoré banky ponúkajú klientom pri zriadení bežného účtu, existujú aj tzv. legislatívne účty alebo účty zriadené zo zákona. Je to služba, ktorú môžu využívať občania s obmedzenou výškou príjmu, prípadne tí, ktorým vyhovuje jednoduchý objem finančných operácií a nemajú záujem o širšie balíky. Bezplatný účet je výhodný napríklad pre dôchodcov, ale aj rodičov, ktorí sú doma s malými deťmi a poberajú len rodičovský príspevok alebo materskú dávku.

Ak máte záujem o takýto účet, musíte on požiadať v banke a tá je povinná vám ho zriadiť, v prípade, že spĺňate podmienky. Pokiaľ už účet máte a chcete ho vymeniť za produkt zo zákona, zmena je pre vás bezplatná. Čo musíte spĺňať, aby ste mali na legislatívny účet nárok?

Vybrať si môžete z dvoch verzií účtov, pričom podmienky na ich získanie sa líšia. Prvá je tzv. základný bankový produkt, druhá tzv. platobný účet so základnými funkciami.

Bezplatné alebo s minimálnym poplatkom sú len zákonom definované služby, ďalšie si klient musí priplácať podľa aktuálneho cenníka banky.

Zákonom stanovené produkty tiež majú isté obmedzenia, v základnom bankovom produkte napríklad nie je možné využívať službu povoleného prečerpania účtu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #účet zadarmo #účet v banke