Odkladáte deťom peniaze? Robte to výhodne

Rodičia často riešia, ako čo najlepšie deťom sporiť. Hľadajú, kde a ako čo najvýhodnejšie ukladať peniaze do budúcnosti. Na začiatku si treba presne povedať, na čo peniaze odkladáte a čo chcete sporením dosiahnuť.

18.05.2021 08:00
dieťa, dievčatko, domček pre bábiky, veľký dom Foto:
Suma, ktorú by ste chceli sporiť svojim deťom, závisí od vášho rodinného rozpočtu.
debata

1. Ujasnite si cieľ

Najskôr musíte vedieť, čo plánujete sporením dosiahnuť. Od cieľa sa potom bude odvíjať suma, ktorú chcete našetriť, a tiež čas, ako dlho môžete peniaze odkladať a zhodnocovať.

2. Začnite čo najskôr

Najlepšie je začať investovať postupne pravidelne, hoci od sumy 20, 30 či 50 eur mesačne. Za 10 či 15 rokov takto nazbierate pekných pár tisíc eur, ktoré akoby ste "našli”. Pri investovaní sa neoplatí čakať, preto začnite čo najskôr.

Príklad: Ak začnete odkladať 50 eur mesačne dnes, o 10 rokov môžete mať na konte 9 200 eur. Ak začnete o rok, z investícií dostanete len 7 900 eur.
Hoci bude vklad nižší len o 600 eur (50 × 12 mesiacov za 1 rok), rozdiel vo finálnej sume je až 1 300 eur.

Video
Ide o peniaze: S Petrom Gureckom o sporení nielen na vzdelanie dieťaťa. Odvysielané v septembri 2019.

3. Ako dlho chcete investovať

Ak máte 15-ročné dieťa a chcete mu nasporiť na vysokú školu v zahraničí, máte na to oveľa menej času oproti niekomu, komu sa dieťa narodilo tento rok.

Príklad: Ak by ste po troch rokoch potrebovali peniaze pre dieťa na ubytovania v inom meste a ostatné výdavky spojené so školou, je to pomerne krátky časový horizont. V tomto prípade nebudete sporiť v čisto akciovom portfóliu ako niekto, kto plánuje sporiť 18 až 20 rokov.

4. Koľko peňazí odkladať

Suma, ktorú by ste chceli sporiť svojim deťom, závisí od vášho rodinného rozpočtu. Nejde ani tak o to, koľko zarábate. To, že majú niektoré rodiny vyšší príjem, neznamená, že im ich spotreba dovolí mesačne si odložiť vyššiu sumu ako v prípade rodín s nižším príjmom. Samozrejme, platí, že čím viac budete pravidelne sporiť, tým viac na konci obdobia získate.

Príklad:

Koľko nasporíte za 20 rokov
Mesačne budete sporiť Za 20 rokov vložíte Na konci vyberiete
20 eur 4 800 eur 12 000 eur
50 eur 12 000 eur 29 000 eur
100 eur 24 000 eur 60 000 eur

Príklad je orientačný, výsledná nasporená suma závisí od konkrétneho produktu, cez ktorý sporíte.

V tabuľke vidieť, aký veľký rozdiel v čase dokáže urobiť výška vášho vkladu. Preto ak máte možnosť, odkladajte deťom pravidelne mesačne aj vyššiu sumu a na konci o to viac získate.

Takisto je vhodné vkladať deťom na sporenie aj nepravidelné vklady, ako sú napríklad peniaze od rodiny k vysvedčeniu, k narodeninám alebo na Vianoce.

5. Sporiť môžete na viacerých zmluvách

Obvykle rodičia deťom založia jeden investičný produkt, resp. konto, na ktorom mu sporia dlhodobo. Ak však sa neviete rozhodnúť, či chcete sporiť dlhodobo v rizikovejšom portfóliu, alebo radšej chcete odkladať peniaze s menším rizikom, aby ste mali istotu, že nebudú v strate práve vtedy, keď si ich budete chcieť vybrať, môžete uzatvoriť viac rôznych zmlúv.

Na jednej zmluve môžete sporiť na dlhší cieľ, napríklad na pomoc na zabezpečenie bývania pre dieťa, a na druhej zmluve na kratšie ciele, ako je hudobný nástroj či športová výbava.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

6. Na peniaze nesiahajte, nech pracujú

Sila investícii sa ukrýva v čase, teda aj váš výnos závisí od toho, ako dlho necháte vaše prostriedky pracovať. Ak by ste príliš často zasahovali do vašej zmluvy a vyberali nasporené peniaze, resp. ich časť, pripravíte sa v čase o nemalé peniaze.

Príklad: Ak by ste mesačne vkladali po 50 eur po dobu 20 rokov, a nezasiahli by ste do zmluvy vždy, keď sa na trhu niečo stane a zľaknete sa, alebo keď budete zrazu potrebovať opraviť plynový kotol, po 20 rokoch môžete mať nasporených viac ako 29 000 eur aj napriek tomu, že váš vklad predstavuje iba 12 000 eur. Ale ak napríklad po 10 rokoch budete chcieť vybrať sumu 500 eur, tak na horizonte ďalších 10 rokov vás takýto "nevinný” výber pripraví o možný zisk vo výške 3 000 eur.

7. Trvalý príkaz hneď po výplate

Ideálny spôsob, ako sporiť (a to nielen deťom), je nastaviť si trvalý príkaz tak, aby vám peniaze na investície a sporenie odišli z účtu hneď po výplate. Ak si vopred stanovíte vhodnú sumu, je menšia pravdepodobnosť, že by vám na konci mesiaca chýbala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #sporenie pre deti