Ako si nastaviť najvýhodnejšie PZP a ušetriť

Rodinný rozpočet zaťažuje mnoho povinných výdavkov. Okrem platieb za potraviny a ostatné potrebné veci sem patria aj splátky úverov a rôzne poistenia. Ak rodina vlastní auto, vyhnúť sa nedá šeku za povinné zmluvné poistenie (PZP).

17.05.2021 06:00
rodina, auto, kufor, úsmev Foto:
Prehodnotiť svoje PZP môžete vždy k výročiu vašej zmluvy, teda raz ročne.
debata

Do momentu, kým neriešime poistnú udalosť, nevenujeme povinnému zmluvnému poisteniu veľkú pozornosť. A to je chyba. Pravidelná kontrola zmlúv je však dôležitá, a to či ide o poistenie auta, bývania, či o životné poistenie. Rovnako to platí aj pre vaše staršie PZP. Čo potrebujete vedieť o PZP a ako si vybrať to najvýhodnejšie pre vás?

1. Čo je vlastne PZP?

Povinné zmluvné poistenie, je poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú môžete spôsobiť vaším motorovým vozidlom niekomu inému, čiže tretej strane. Uzatvorenie poistenia je povinné zo zákona č. 381/2001 Z. z. Ten presne špecifikuje, kto je povinný uzatvoriť si PZP, územný rozsah poistenia, minimálne poistné sumy a podobne. Keby ste PZP nemali, hrozí vám pokuta až do 3 320 eur a zároveň by ste pri poškodení auta niekomu inému museli v konečnom dôsledku platiť škodu z vlastného vrecka. Tá by sa mohla vyšplhať aj do výšky niekoľko desiatok tisíc eur.

Video
S Vladimírom Cvikom, výkonným riaditeľom spoločnosti Netfinancie.sk o všetkom, čo vplýva na ceny PZP.

„Pri kontrole PZP môžete ušetriť aj desiatky eur alebo za tú istú sumu získať viac. Mnohé poisťovne dávajú vyššie zľavy svojim klientom na prvý rok poistenia a po roku im poistné buď zvýšia, alebo zachovajú výšku poistného, aj keď nový klient s rovnakými parametrami by u nich mohol mať nižšie poistné kvôli aktuálnym zľavám,“ povedal Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie v spoločnosti FinGO.sk. Poisťovne aj v rámci PZP rozširujú svoje služby, rozsah krytia, pripoistení či asistenčné služby. Preto by bola škoda, keby ste si platili starú poistku a prišli tak o výhodnejšie podmienky.

zelená karta, PZP, Čítajte viac Za ľudí bez PZP platia škody ostatní vodiči. NBS chce presadiť efektívnejšie pokuty

2. Čo si viete pripoistiť?

„Pri poistení majetku by vás nemala zaujímať len cena, ale aj rozsah krytia. V posledných rokoch väčšina poisťovní umožnila svojim klientom pripoistiť si k PZP aj vybrané škody, ktoré sa môžu stať na ich vlastnom aute. Ide napríklad o škody na skle, ale aj škody spôsobené živlami (napríklad krúpy) či zrážka so zverou a podobne,“ doplnil Fajnor.

Je viacero druhov pripoistení, ktoré si môžete uzatvoriť k svojmu PZP, a medzi najčastejšie využívané pripoistenia patria:

  • Pripoistenie čelného skla
  • Pripoistenie živelných udalostí
  • Pripoistenie zrážky so zverou
  • Úrazové pripoistenie
  • Rozšírené asistenčné služby
  • Okrem toho svoje auto viete poistiť aj na škody spôsobené výtlkmi na ceste alebo škody vzniknuté na prevážanej batožine. Rovnako si viete pripoistiť ukradnutie vozidla, totálnu škodu na vozidle a mnoho ďalších.

Poistenie čelného skla

K najčastejším škodám, ktoré sú nočnou morou vodičov, určite patrí prasknuté čelné sklo. Škoda od kameňa odleteného spod kolies vozidla má byť hradená z PZP vinníka, lenže ak sa vám takáto škoda stane, musíte označiť vinníka, ktorý vám poškodenie čelného skla spôsobil. Poisťovňa od vás bude vyžadovať aj dôkaz, že škoda vznikla, tak ako ju opisujete, napríklad videozáznam. A to je väčšinou problém. Počas šoférovania totiž nemáte šancu zaevidovať, spod ktorého kolesa kameň odletel. Takže ak nemáte videonahrávku, je náročné dokázať niekomu vinu.

„Poisťovne preto priniesli samostatné produkty na poistenie čelného skla a neskôr niektoré zaviedli aj možnosť pripoistiť si škody na svojich sklách k svojmu PZP. Nemusíte si tak už uzatvárať havarijné poistenie, aby ste boli chránení proti takejto škode. Bez hľadania vinníka a následného náročného dokazovania vás PZP s pripoistením čelného skla bude ročne stáť o zopár desiatok eur viac, ale stále to bude lacnejšie ako havarijné poistenie,“ vysvetlil Fajnor.

Výška ročného poistného za toto pripoistenie je v porovnaní so sumou, ktorú zaplatíte za výmenu čelného skla na aute, výrazne nižšia. Môže sa pohybovať na úrovni 10 – 20 % z hodnoty čelného skla. Pripoistenie čelného skla je najčastejšie využívané pripoistenie k PZP. Ale pripoistiť si toto riziko v rámci PZP môžete iba v tej istej poisťovni, v ktorej máte uzatvorené základné PZP a ktorá má toto pripoistenia v ponuke. Podmienkou je len fotodokumentácia pri vstupe do poistenia, že sklo je nepoškodené.

Príklad:
Kým za havarijné poistenie zaplatíte niekoľko stoviek eur ročne, pripoistenie čelného skla na sumu do 500 eur (čo je pri väčšine bežných áut dostatočný limit) vás môže stáť približne 60 eur za rok a nemusíte naháňať vinníka ani dokazovať poisťovni, kto vám škodu spôsobil.

Ako často možno zmeniť PZP?

Prehodnotiť svoje PZP môžete vždy k výročiu vašej zmluvy, teda raz ročne. Ak by chcel klient zmluvu vypovedať, musí tak urobiť najneskôr šesť týždňov pred jej výročím, výpoveď v tomto čase už musí byť zaregistrovaná v poisťovni. Ak by chcel klient prehodnotiť svoje PZP v poisťovni, kde má zmluvu uzavretú, je to na individuálnej dohode medzi ním a jeho poisťovňou.

Pomôcť môže aj to, že poprosíte o radu finančného odborníka, ktorý má prehľad o celom trhu, a odhodlať sa k tomuto kroku čím skôr. Neplaťte si poistenie, ktoré vám nevyhovuje, reálne nepomôže, je zbytočne drahé alebo nevýhodné z mnohých iných dôvodov. Kontrola a prípadná zmena poistenia nič nestoja, môžete však získať oveľa viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #povinné zmluvné poistenie