Koľko si môže dovoliť minúť slovenská rodina na dovolenku?

Priemerná slovenská 4- členná domácnosť s dvoma dospelými a dvoma nezaopatrenými deťmi do 14 rokov minie ročne na rekreáciu a kultúru približne 1,1-tisíc eur ročne.

26.05.2021 10:30
leto, slnko, dovolenka, more, pláž, slnečník,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa prepočtov FinGO.sk na základe údajov Štatistického úradu SR a Eurostatu výdavky na rekreáciu a kultúru boli vlani na úrovni 9,8 %, a od roku 2007 rástli ako v jednej z mála európskych krajín. Dostali sme sa do top európskej päťky, pričom v rámci krajín V4 práve Slováci míňajú na kultúru a rekreáciu najviac peňazí.

Bratislava a Prešov

„Bratislavčan minie ročne na kultúru a rekreáciu v priemere takmer 390 eur, najmenej v Prešovskom kraji, a to len na úrovni 177 eur v prípade jednotlivca bez záväzkov. V prípade 4-člennej rodiny ide o výdavok len niečo vyše 700 eur. Súvisí to s celkovou ekonomickou situáciou v krajoch, nakoľko Prešovský kraj má najviac ľudí ohrozených chudobou. Mnohí si nemôžu dovoliť ísť na dovolenku ani raz ročne, a najčastejšie z rodinných rozpočtov zoškrtávajú výdavky na kultúru či šport,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Podľa prepočtov míňajú rodiny v Bratislavskom kraji na rekreáciu a kultúru viac ako 1,5-tisíc eur ročne, Trenčianskom (1372 eur), v Nitrianskom (1276 eur), v Trenčianskom (1136 eur), v Banskobystrickom a Trnavskom ( v oboch 1128 eur), v Žilinskom (1124 eur), Košickom kraji (908 eur), v Prešovskom (708 eur).

Kultúra a rekreácia

V prípade krajín EÚ od roku 2007 klesajú výdavky domácností na kultúru a rekreáciu. Európania minuli na tieto účely za rok 2019 viac ako 710 miliárd eur. V prepočte to vychádza na 1400 eur ročne na jedného obyvateľa. Kým v roku 2007 výdavky na rekreáciu a kultúru tvorili vyše 9,3 % z celkových mesačných výdavkov domácností, v roku 2019 klesli na necelých 9 %. Najviac na kultúru míňajú v Dánsku, a to viac ako 12 % z celkových mesačných výdavkov.

„Kultúra trpí u nás dlhodobo na nedostatok podpory zo strany štátu. Do toho prišla korona, ktorá výrazne okresala príjmy v tomto odvetví. Ak sa pozrieme na štatistiky, za ostatných viac ako 10 rokov pozorujeme na Slovensku mierne citeľný nárast cien v segmente rekreácia a kultúra. Súvisí to aj s tým, že sme mali vyššie daňové zaťaženie ako ostatné krajiny. Mnohé štáty práve DPH na tento segment v posledných rokoch znižovali. Dlhé roky sme mali druhú najvyššiu 20-percentnú DPH po Dánoch, ktorí majú v tomto segmente daň na úrovni 25 %,“ skomentovala Buchláková.

Kultúre na Slovensku v posledných rokoch nepomáhal ani fakt, že až tretina mladých ľudí vo veku 16 až 24 rokov si u nás z finančných dôvodov nemôže dovoliť kultúrne a športové aktivity. Najviac podľa Eurostatu u nás strádajú stredoškoláci, z ktorých štvrtina v prieskume povedala, že okrem nedostatku financií majú aj nedostatok záujmu o podobné aktivity.

Slováci majú radi hory

Podľa štatistík Európskeho štatistického úradu Eurostat si už dlhodobo práve slovenskí turisti volia výlet do hôr častejšie ako ostatní Európania.

„Každý štvrtý výlet Slovákov končí na horách. V prípade výletov na hory, ktoré trvajú jeden a viac dní, sú Slováci lídrami v rámci 27 krajín EÚ. Na opačnom konci rebríčka sa ocitlo Lotyšsko, tamojší obyvatelia iba v 1 % prípadov si na krátkodobejší pobyt vyberajú horskú turistiku,“ doplnila Buchláková.

V priemere si dlhodobo vyberá práve hory na krátkodobé či dlhodobejšie výlety až 13 % Európanov. Na druhom mieste za Slovákmi (25 %) sa umiestnili Rumuni (24 %), Francúzi a Taliani (obe rovnako 19 %). Krajiny ako Litva, Lotyšsko, Estónsko, Chorvátsko, Švédsko ale aj Dánsko či Veľká Británia majú najmenej nadšencov hôr. Výlety do hôr trvajú v priemere viac ako 6 nocí, pričom je paradoxom že najdlhší čas v kopcoch trávia Briti, viac ako 14 dní. Ďalej sú to Gréci (12 dní) a Estónci (11 dní).

Slováci minú viac ako Česi

„Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako 4 noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1163 eur, najmenej Rumunom, a to v priemere 209 eur. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Práve z dôvodu, že tohtoročné letné dovolenky v zahraničí Slováci obmedzia, očakávame, že minú podstatne viac práve na Slovensku. K tomu treba prirátať aj možnosť využitia rekreačných poukazov,“ doplnila Buchláková. Najmenej to bolo na kúpu suvenírov, a to necelých päť eur. Výdavky spojené s dopravou predstavovali 131 eur. Zvyšnú časť tvorili rôzne ďalšie výdavky spojené s cestovaním, napríklad kúpa cestovného poistenia a podobne.

Najčastejšie Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor. Sú aj takí, ktorí si prostredníctvom spotrebných úverov financujú aj dovolenku, no nakoľko ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tomto neexistujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #domácnosť #rodina