Materské: Záujem otcov o dávku rastie

Dávku materské môžu poberať matka aj otec súčasne na deti do troch rokov. Počet otcov poberajúcich materskú dávku v posledných rokoch rastie. Kým napríklad v roku 2017 ju poberalo 6 553 otcov, vlani to bolo už takmer 15-tisíc.

04.06.2021 08:00
rodina, rodičia, dieťa, bábätko Foto:
Pozitívnou zmenou, ktorá nastala od 1. mája, je, že otcovia už nemusia k žiadosti o materské predkladať dohodu s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti.
debata

„V apríli poberalo dávku materské 4 462 mužov a 26 222 žien,“ hovorí Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Na materské má nárok ten, kto bol v predchádzajúcom období povinne alebo dobrovoľne nemocensky poistený. Teda buď platil ako živnostník, alebo ako dobrovoľne poistený poistné na nemocenské poistenie sám, alebo tak zaňho robil zamestnávateľ.

„Aby vznikol nárok na túto dávku, musí byť osoba, ktorá o ňu žiada, nemocensky poistená v čase vzniku nároku na materské (alebo sa na ňu musí vzťahovať v tom čase ochranná lehota) a nemocenské poistenie jej musí trvať najmenej 270 dní pred pôrodom (do obdobia 270 dní možno započítať akékoľvek ukončené nemocenské poistenie), dobrovoľne alebo povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba musí mať okrem toho poistné zaplatené včas a v riadnej výške,“ vysvetľuje Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Výška materského je rovnako u matky aj u otca 75 % z hrubého príjmu dosiahnutého v rozhodujúcom období. Rozhodujúce obdobie je rok predchádzajúci vzniku nároku na materské, ak ide o niekoľkoročný nepretržitý pracovný pomer u toho istého zamestnávateľa. Minimálne materské stanovené nie je, výšku dávky odzrkadľuje skutočný hrubý príjem zamestnanca. „Priemerná výška vyplatenej dávky materské v apríli bola u mužov 1 042,41 eura a u žien bola 779,79 eura,“ uviedla Jana Hrabková.

otec, dieťa Čítajte viac Veľká zmena v materskej otcov od 1. mája: Čo bude inak?

Obdobie poberania materského je u rodičov dieťaťa odlišné. Matke sa materské vypláca spravidla šesť týždňov pred pôrodom a 28 týždňov po pôrode, spolu teda 34 týždňov pri jednom dieťati. Pri dvojčatách, trojčatách je to spolu 43 týždňov. Osamelá matka má nárok na materské 37 týždňov, otec 28 týždňov, najdlhšie do tretieho roku veku dieťaťa.

Materské môžu súbežne poberať matka aj otec. „Je to možné v prípade, ak ide o dve rôzne deti. Napríklad otec poberá materské na staršie a matka na mladšie dieťa,“ vraví Hrabková.

Pozitívnou zmenou, ktorá nastala od 1. mája, je, že otcovia už nemusia k žiadosti o materské predkladať dohodu s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti. Otcom sa tak zjednodušila možnosť požiadať o túto dávku. Rodičia už nebudú musieť uzatvárať a dokladovať písomnú dohodu, keď sa budú chcieť v starostlivosti o dieťa prestriedať.

„Vypustením tejto formálnej podmienky sa zníži administratívna záťaž rodičov dieťaťa, čo veľmi vítame. Od 1. mája Sociálna poisťovňa dohodu od otca nebude požadovať,“ uviedol generálny riaditeľ Juraj Káčer. Otcom aj po novele zostala možnosť, aby si popri starostlivosti o dieťa mohli privyrobiť – napríklad vykonávaním domáckej práce. „Dávka materské je náhradou príjmu pre tých, ktorí sa rozhodli starať o svoje dieťa. Počet otcov, ktorí o túto dávku žiadajú, každoročne rastie, čo nás veľmi teší. Je totiž veľmi potrebné, aby aj otcovia trávili s deťmi viac času,“ vysvetlil Káčer.

Materská otcov: Písomná dohoda otca a matky o prevzatí dieťaťa do starostlivosti už nie je potrebná

Otcovia od 1. mája už nemusia k žiadosti o materské predkladať dohodu s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. Sociálna poisťovňa víta odbúranie tejto administratívnej povinnosti. Otcom sa tak zjednoduší možnosť požiadať o túto dávku. Rodičia už nebudú musieť uzatvárať a dokladovať písomnú dohodu, keď sa budú chcieť v starostlivosti o dieťa vystriedať.

Otcom aj po novele zostala možnosť, aby si popri starostlivosti o dieťa mohli privyrobiť – napríklad vykonávaním práce z domu. Výška príjmu pri tom nie je rozhodujúca, rozhodujúca je úprava pracovných podmienok. Dôležité je, aby sa o dieťa postarali, to sa v zákone nezmenilo. V minulom roku každý piaty otec popri poberaní dávky aj pracoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #materská dávka pre otcov