Komu sa oplatí preniesť hypotéku

Opýtali sme sa expertov - samotných bánk. Kedy odporúčajú klientom preniesť si hypotéku?

18.06.2021 08:00
dievča, myšlienky, rozmýšľanie Foto:
Úrokové sadzby sú stále nízke, takže ak ešte niekto nerefinancoval, má zmysel o tom uvažovať.
debata (1)

UniCredit bank: V prvom rade, ak má klient na svojej existujúcej hypotéke vyššiu úrokovú sadzbu, je dobré kontaktovať svoju banku a preveriť možnosti jej úpravy. Refinancovanie mimo obdobia ukončenia fixácie úrokovej sadzby je spojené s dodatočnými nákladmi za porušenie dohodnutého termínu fixovania úroku.

Video
Ako na prvú hypotéku radí v relácii Ide o peniaze Zuzana Šimonová, analytička spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Odvysielané 9. 6. 2021.

VÚB banka: Najčastejší dôvod na refinancovanie je optimalizácia aktuálnych výdavkov. Klienti chcú väčšinou do jedného úveru zabaliť hypotéku, spotrebný úver, ale aj kreditnú kartu alebo povolené prečerpanie a pritom ešte získať peniaze navyše. To všetko za výhodnejšiu sadzbu či nižšiu splátku pri maximálnej splatnosti.

Je veľmi dôležité pripomenúť, že ak nie je klient nie je spokojný s úrokovou sadzbou na svoje existujúcej hypotéke, alebo ho k zmenám vedú iné okolnosti, odporúčame sa obrátiť na svojho bankového poradcu, ktorý môže preveriť všetky ďalšie možnosti a zistiť, či by klient nedostal ponuku na výhodnejšiu sadzbu. Je to najjednoduchšie riešenie, keďže klient tak nemusí absolvovať všetky kroky, ktoré sú spojené s vybavovaním nového úveru – bez potreby predkladania ďalších dokladov, bez návštevy katastra a s tým spojených výdavkov.

Ak klient refinancuje hypotéku a nežiada o peniaze navyše a nepredlžuje si splatnosť, refinancovanie sa oplatí aj pri oveľa nižších rozdieloch v úrokovej sadzbe. Na druhej strane, ak chce klient v rámci refinancovania získať aj peniaze navyše a predĺži si splatnosť hypotéky (napríklad vypláca hypotéku s 30-ročnou splatnosťou v 5. roku splácania – novú hypotéku si zoberie zase s 30-ročnou splatnosťou) môže si síce znížiť mesačnú splátku, ale celkovo svoju hypotéku preplatí, lebo ju bude splácať dlhšie. Klientov totiž väčšinou zaujíma čo najnižšia sadzba, lebo to pre nich znamená najnižšiu splátku, ale treba sa na to pozrieť komplexnejšie.

Klient by si mal tiež pri refinancovaní overiť, či ponuka výhodnej sadzby platí bez ďalších podmienok, ako sú napr. zriadenie účtu, poistenie a podobne. Ponuka novej sadzby môže byť totiž platná len na prvé obdobie fixácie, následne môže dôjsť k jej úprave aj smerom hore. Ak sa klient rozhodne predsa pre refinancovanie, do nákladov by si mal pripočítať úroky, ktoré na úvere už zaplatil, prípadne ďalšie náklady, ktoré sú s refinancovaním spojené (napr. poplatok za poskytnutie/ak ho refinancujúca banka neuhradí, prípadne náklady na znalecký posudok/ak by bol potrebný či náklady za kataster).

uvery Čítajte viac Riešením pri problémoch s refinancovaním môžu byť úvery so zárukami

Slovenská sporiteľňa: Úrokové sadzby sú stále nízke, takže ak ešte niekto nerefinancoval, má zmysel o tom uvažovať. Je to veľmi jednoduché, rýchle a dokonca možné aj digitálne, teda cez elektronické bankovníctvo. Pri prenose hypotéky v Slovenskej sporiteľni klient neplatí poplatok za poskytnutie ani za kataster, prípadné poplatky za predčasné splatenej v inej banke mu sporiteľňa zaplatí. Dokonca ani znalecký posudok nemusí potrebovať automaticky.

Fio banka: Vzhľadom na to, že banka si neúčtuje poplatky a jedinými nákladmi sú len poplatky na katastri a za overenie podpisov na záložnej zmluve, prípadne za znalecký posudok, pokiaľ klient nemá posudok z pôvodnej banky (banka akceptuje odhady staré až šesť rokov), tak refinancovanie môže odporučiť všetkým klientom, ktorým vo Fio banke vychádza nižšia sadzba, ako majú v pôvodnej banke. Zvlášť, pokiaľ v nej majú fixáciu napríklad na päť rokov, tak rozdiel v sadzbách bude pravdepodobne výrazný, pretože v súčasnosti sú sadzby stále ešte v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi veľmi nízke.

Tatra banka: Refinancovanie hypotéky banka odporúča realizovať klientom, ktorí majú záujem o zlúčenie viacerých záväzkov do jedného úveru, vďaka čomu sa im zníži mesačná anuitná splátka. Stačí, ak sa klient zastaví v banke, dá si vypracovať ponuku a porovná si nové podmienky voči aktuálnym podmienkam.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #financie #prenos hypotéky