Ako vyberať v zahraničí z bankomatu a ušetriť

Priemerná slovenská 4-členná domácnosť s dvoma dospelými a dvoma nezaopatrenými deťmi do 14 rokov minie ročne na rekreáciu a kultúru približne 1100 eur ročne.

25.06.2021 08:00
bankomat Foto:
Postupný výber tisíc eur v hotovosti z bankomatu v zahraničí môže na poplatkoch zhltnúť aj 25 eur.
debata (1)

Podľa prepočtov míňajú rodiny v Bratislavskom kraji na rekreáciu a kultúru viac ako 1 500 eur ročne, v Nitrianskom 1276 eur, v Trenčianskom 1136 eur, v Banskobystrickom a Trnavskom 1128 eur, v Žilinskom 1124 eur, v Košickom kraji 908 eur a v Prešovskom 708 eur.

„Bratislavčan minie ročne na kultúru a rekreáciu v priemere takmer 390 eur, najmenej je to v Prešovskom kraji, a to len na úrovni 177 eur v prípade jednotlivca bez záväzkov. V prípade 4-člennej rodiny ide o výdavok len niečo vyše 700 eur. Súvisí to s celkovou ekonomickou situáciou v krajoch, lebo Prešovský kraj má najviac ľudí ohrozených chudobou. Mnohí si nemôžu dovoliť ísť na dovolenku ani raz ročne, a najčastejšie z rodinných rozpočtov zoškrtávajú výdavky na kultúru či šport,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Za krátkodobejšie výlety Slováci zaplatia v priemere 420 eur za viac ako 4 noci. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne. Práve z dôvodu, že tohtoročné letné dovolenky v zahraničí Slováci obmedzia, očakáva sa, že minú podstatne viac práve na Slovensku. K tomu treba prirátať aj možnosť využitia rekreačných poukazov, doplnila Buchláková. Najmenej sa míňalo na kúpu suvenírov, a to necelých päť eur. Výdavky spojené s dopravou predstavovali 131 eur. Zvyšnú časť tvorili rôzne ďalšie výdavky spojené s cestovaním, napríklad kúpa cestovného poistenia a podobne. Aj na dovolenkových výdavkoch sa ale dá ušetriť.

Cyprus, pláž, dovolenka, more Čítajte viac Pri cestovných poisteniach rátajú poisťovne so stornom, aj s karanténou

1. Pozor na výbery z bankomatu

Aké sú riziká pri výbere peňazí z bankomatu v zahraničí? „Pri výberoch z bankomatov v zahraničí treba dávať veľký pozor na to, z akého bankomatu a ako peniaze vyberáte. Rozdiel pri „správnom“ a „nesprávnom“ postupe vás môže stáť nemalé peniaze, v niektorých prípadoch dokonca až 5 % nákladov z vyberanej sumy,“ hovorí Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ FinGO.sk.

Video
Ide o peniaze s Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko) - o používaní peňazí a kariet na dovolenke v zahraničí. Odvysielané 23. 6. 2021.

2. Bankomat vašej bankovej skupiny

Skúste najskôr pohľadať bankomat vašej bankovej skupiny. Ak vaša banka patrí pod rovnakú materskú spoločnosť ako banka v zahraničí, s veľkou pravdepodobnosťou bude váš poplatok za výber z bankomatu tejto banky o niečo nižší. Banka v zahraničí sa môže volať inak ako vaša slovenská, ale pri hľadaní bankomatu vám môže byť nápovedou podobné logo.

Skupiny, o ktorých hovoríme, sú Erste (pod ktorú patrí Slovenská sporiteľňa), Intesa Sanpaolo (VÚB banka), Raiffeisen (Raiffeisen a Tatra banka), KBC (ČSOB banka) a UniCredit (UniCredit). Ich bankomaty v zahraničí môžete vyhľadať aj cez internet, niektoré banky poskytujú takúto možnosť aj vo svojich mobilných bankových aplikáciách.

Príklad: Koľko zaplatíte?

V prípade, že vyberáte peniaze z bankomatu z rovnakej bankovej skupiny, do ktorej patrí vaša banka, je poplatok za výber v priemere 0,20 eura.

Poplatok za výber hotovosti z iného bankomatu sa pohybuje na úrovni 1 – 2 eura.

Pri výbere hotovosti v inej mene ako euro sa poplatky pohybujú až na úrovni 2 – 10 eur.

3. Výmenný kurz je dôležitý

„Omnoho väčší vplyv na výhodnosť výberu má výmenný kurz, ktorý si v bankomate zvolíte. V prípade, ak vyberáte z bankomatu eurá, je to v poriadku. Ale ak sa nachádzate v krajine, kde sa používa iná mena ako euro, dajte si pozor na to, aké voľby realizujete na displeji bankomatu,“ tvrdí Čikes. Po zadaní sumy, ktorú chcete vybrať, príde najzásadnejšia otázka: „Aký výmenný kurz chcete použiť?“ A tu je veľmi dôležité, čo zvolíte. Najčastejšie máte na výber dve možnosti:
(a) Zvolíte aktuálny kurz banky k dátumu zúčtovania tejto transakcie. V tomto prípade väčšinou nie je na displeji bankomatu uvedená konkrétna suma v mene euro. Je to preto, lebo banka ju sama nevie, keďže zúčtovanie môže prebehnúť aj o 1 – 2 dni neskôr, keď bude kurz mierne odlišný.
(b) Zvolíte ponúknutý kurz bankou, ktorý vám v momente výberu zasvieti na bankomate. Čiže na displeji uvidíte okrem domácej meny danej krajiny aj konkrétnu sumu vyberaných peňazí v eurách, ktorú vám banka odpíše z účtu.

„Výhodnejšia je prvá možnosť (a). Aj keď vám hrozí riziko, že sa kurz o 1 – 2 dni môže zmeniť vo váš neprospech, pravdepodobnosť, že by sa radikálne zhoršil, je veľmi nízka. Ale v prípade, že by ste sa rozhodli pre druhú možnosť (b), váš výber by sa okamžite stal o 3 – 5 % nákladnejší,“ dodáva Čikes.

Prečo je to tak?

Banka si riziko zmeny kurzu uvedomuje a tak ako vám, aj jej hrozí, že sa kurz neskôr zmení v jej neprospech. Aby sa banka vyhla riziku, že by na to veľmi doplatila, poskytne vám najhorší možný kurz, aký očakáva. A to je približne spomínaných 3 – 5 %. Napríklad pri výbere sumy 1 000 eur vás môže nesprávne rozhodnutie stáť až 50 eur navyše.

TIP: V prípade, že výbery z bankomatov v zahraničí realizujete často, môže byť pre vás výhodné porovnať si podmienky medzi účtami jednotlivých bánk. Na trhu existuje aj možnosť získať bezplatne výbery zo všetkých bankomatov v zahraničí bez poplatku už v rámci štandardného balíka k účtu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #financie #rekreácia #výber z bankomatu